Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 23.12.2005.
  novosti
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
more
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 3

CRUISER ZA AMERIKANCE NEKADAŠNJI ČUVENI PUTNIČKI BROD “VLADIMIR NAZOR” DOŽIVIO JE U TROGIRSKOM ŠKVERU NESVAKIDAŠNJU “PRETVORBU”

Stari “pjesnik” pretvoren u megajahtu

Jahta je dugačka 54 metra, ranije je “pjesnik” prevozio 650 putnika, a sada je Seagull I namijenjen tek dvanaestorici dubokog džepa, o kojima brine devet članova posade...

Tekst i snimci Joško BREŠAN

Sliči li vam ova ljepotica na nekadašnjeg “pjesnika”?Priču o jednom od šest “pjesnika” — čuvenih putničkih brodova Jadrolinijine bijele flote iz davne 1952. godine — već smo ispričali na ovim stupcima u prilogu MORE, a radi se o Vladimiru Nazoru, koji je jedno vrijeme plovio pod imenom Perast, prevozio je oko 600 putnika na linijama između Rijeke i otočja, a zatim prešao na splitsko područje i nazvan Biser Jadrana na ljetnim turama prevozio brojne turiste.
Prije dvije godine Biser Jadrana je uplovio u trogirski škver, gdje su radnici iz broda izvadili sve Luksuzne kožne fotelje i retrošank u “dnevnom boravku”što se da izvaditi tako da je ostao sam kostur, koji je nakon dokovanja i pregleda podvodnog dijela otegljen u Šibenik. Nakon obavljenih radova u Šibeniku, ponovno je prije godinu i pol dana dotegljen u trogirski škver, ali sada da bi se od ružnog pačeta pretvorio u prekrasnog labuda. Dobio je i novo ime Seagull I, što u prijevodu znači galeb.

RETROIZGLED

Glavni projektant ing. Ivo MiličićAmerička tvrtka Cruise servis nedavno je kupila nekadašnji putnički brod Vladimir Nazor, odnosno Perast, odnosno Biser Jadrana, i u trogirskom brodogradilištu stari “pjesnik” dobio je potpuno novi imidž prave luksuzne megajahte, ali s danas vrlo popularnim retroizgledom. Podove krasi ručno izrađen sag s izvezenim galebovimaPosao promjene i projekt menadžmenta dobila je zagrebačka tvrtka Water line, a čitava se adaptacija odvijala u Brodotrogiru prema želji novih vlasnika broda.
Kako nam je kazao glavni projektant ing. Ivo Miličić, brod je dobio šest prekrasnih kabina, odnosno apartmane, glavni salon, bar i glavnu galeriju, a u dijelu za posadu su četiri kabine. Izgled broda je ostao onakav kakav je bio kad je porinut, čak se na njemu još primjećuju i zakovice.

ZA POSLOVNE PARTNERE

Blagovaonica u retrostiluJahta je dugačka 54 metra, ranije je “pjesnik” prevozio 650 putnika, a sada je Seagull namijenjen tek dvanaestorici dubokog džepa, o kojima brine devet članova posade. Sve palube presvučene su tikovinom.
Seagull I je dekoriran posebnim komadima vrijednog starog namještaja i slikama, u salonima, kabinama i ostalim prostorima podovi su pokriveni ručno rađenim sagovima po želji vlasnika. Sav namještaj je izrađen od trešnjina drveta, a naslonjači i ležajevi presvučeni su alkantarom.
Pokreću ga dva motora, i to Caterpillara po 750 KS i postiže brzinu od 14 čvorova, tu su tri generatora, dva od 120 kW i jedan od 35 kW.
Krstaranje Seagullom Kupaonica je dobrim dijelom u mramorumoći će priuštiti kompanije koje žele svoje poslovne partnere provozati po Mediteranu, a sedmodnevni aranžman stajat će od 50 do 80 tisuća eura. Jedino što nismo uspjeli doznati od ing. Miličića jest kolika je cjelokupna investicija i rekonstrukcija ovog putničkog broda. No, on ističe da je zagrebačka tvrtka Water line već imala nekoliko sličnih radova, ali ovaj je poseban, jer tko se sjeća Vladimira Nazora teško će moći predočiti da je onaj starac koji je na ovim prostorima prošao brojne bure i oluje, postao ovako prekrasno uređen cruiser, koji će ploviti pod zastavom St. Vincenta.

 
Još u rubrici:
 


BITKA S BUROM RAPORT S 11. BOŽIĆNE REGATE I 4. KUPA HRM-A U SPLITU
Eol se pomamio


JOŠ U PRILOGU MORE

 


Prilozi:
 


Reflektor - četvrtakBurza - petakSpektar - subotaNedjeljna - nedjeljaPomet - nedjelja

 

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/3