Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 14.12.2005.
  novosti
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
stil
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 1

MRVA PRAVDE - ODVJETNIK MILIVOJ ŽUGIĆ IZBORIO NOVAC
ZA DIO BIVŠIH KLIJENATA LJUBLJANSKE BANKE

Ovrhom zgrade u Osijeku
isplaćeno 33 štediša

Ovrhom i prodajom zgrade Ljubljanske banke dobiveno je 3,9 milijuna kuna i namireno 33 građana, a prava nada za brojne nenamirene štediše je Sud u Strasbourgu koji će, uvjeren sam, uskoro presuditi u njihovu korist, kaže Milivoj Žugić

Milivoj Žugić: Oduzet ćemo im još nekretnina/Sandra ŠIMUNOVIĆStara Ljubljanska banka nije svojevoljno isplatila staru deviznu štednju za 33 hrvatska građana, već se radi o sudskoj namiri ovrhom. Temeljem presude Općinskog suda u Osijeku i Vrhovnog suda RH, 2003. je donesena odluka o ovrsi nad zgradom Ljubljanske banke na Strossmayerovu trgu u Osijeku. Prodajom zgrade je dobiveno 3,9 milijuna kuna i od te svote je namireno 33 građana, a mnogi su ostali nenamireni - kazao nam je u utorak Milivoj Žugić, odvjetnik građana, bivših štediša Ljubljanske banke.
Žugić veli da u Osijeku postoji još jedna nekretnina Ljubljanske banke (nju sada koristi Gradska banka u stečaju), te će se i od prodaje te zgrade namiriti dio štediša. Prema njegovim riječima, postoje još neke nekretnine Ljubljanske banke u Hrvatskoj nad kojima će se također provesti ovrha, ali za to treba vremena zbog složenosti sudskog postupka (sudac koji je vodio postupak, veli Žugić, kazao je da se najprije mora od njega odmoriti).
"Ove ovrhe nisu presedan za sav dug Ljubljanske banke, jer Ljubljanska banka nije ništa nikome dobrovoljno isplatila ili temeljem odluka suda u Strasbourgu. Ovdje je u sudskom postupku, a na zagovor vjerovnika (štediša), prodana jedna nekretnina kako bi se Kalvarija štediša počela je prije petnaest godina/Matko BILJAKštediše mogli naplatiti. Presedan bi mogla postati odluka Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, pred kojim se vodi proces za dvoje mojih klijenata, od kojih je jedan u lipnju preminuo od uzbuđenja kada je bilo očito da će ovrha sudskim putem uspjeti. Siguran sam da će sud u Strasbourgu presuditi u našu korist i to će onda biti pravi presedan za dug Ljubljanske banke prema štedišama iz Hrvatske i BiH", istaknuo je Žugić, dodavši da je netočna interpretacija Bojana Ožura, direktora stare Ljubljanske banke, po kojoj je ta banka platila dug štedišama.

piše Frenki LAUŠIĆ

Nemoguća arbitraža

Nedavno je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel tražio arbitražu za ovaj slučaj, ali ta je arbitraža nemoguća i pravno neutemeljena u slučaju neprenesene štednje, jer se radi o privatnim potraživanjima štediša. Slovenija očito shvaća da presuda Europskog suda vjerojatno neće ići u njihovu korist, pa na sve načine nastoji odgoditi rješenje - tvrdi Žugić.


Ovrhe će biti ’kratke’

Ukupni dug Ljubljanske banke iznosi oko 150 milijuna eura, što znači da će ovrhom nekretnina, vrijednih samo nekoliko milijuna eura, samo manji dio od 145.000 oštećenih štediša moći naplatiti svoj novac. Svi ostali morat će se ufati u pozitivnu presudu suda u Strasbourgu kako bi došli do svog novca.

 
Još u rubrici:
 


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1