Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 9.12.2005.
  novosti
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 3

PODVODNI RIBOLOV HRVATSKI REPREZENTATIVCI DARIO MARINOV I MISLAV ČALO LOVILI SU NA ŠKARDI I ISTU, A USPUT PONEŠTO SLIKALI I ZABILJEŽILI..

Operacija komarča

Kraj je bio cijeli u pjeni, a na pojedinim pozicijama uskovitlani buseni mrtve posidonije skrivali su komarče i šarge. Trebalo je stati na granicu vidljivosti...

Piše Mislav ČALO
Snimke Mislav ČALO i Dario MARINOV

Studeni, stađun o’ komarči, friško jugo i pun misec... Koji ribolovac može odolit’ takvom iskušenju?! Normalno, ni Dariju Marinovu, aktualnom prvaku Hrvatske u podvodnom ribolovu, ni meni nije trebalo previše razmišljati i “operacija Zapjenjeno more uz kraj prava je prigoda za lov šargakomarča” mogla je početi, a odredište su Škarda i Ist s pripadajućim otočićima i hridima koji su po svojoj podvodnoj konfiguraciji idealna staništa komarče, šarga i ostalih sparida, posebice zubataca trofejnih dimenzija.
Listopad i studeni oduvijek su ribolovcima, posebice udičarima najzanimljivije razdoblje zbog izdašnih ulova prije spomenutih ribljih vrsta. Naime, nakon ljetnih vrućina i bonaca, temperatura mora varira između 17 i 19 stupnjeva, a jesenje jugo olakšava ribi potragu za hranom. To je ujedno i vrijeme mriješćenja komarči, koje formiraju velika jata i putujući traže idealno mjesto za razmnožavanje.
Podvodni ribolovci mogu tada na dubini od oko desetak metara biti svjedoci fantastičnih prizora, kad na samo par metara udaljenosti prolazi i po nekoliko tisuća komarči veličine od 30 dekagrama, pa do 3 kilograma.

OPREZNE ORADE

Međutim, takav prekrasan prizor ne podrazumijeva i prekrasan ulov, jer se jato u pravilu može vidjeti maksimalno u dva, tri zarona, a i tada na puškomet dolaze manji primjerci, dok velike orade stoje na više nego sigurnoj udaljenosti.
Mislav Čalo s pogođenom podlanicomE, sada dolazimo do toga famoznog juga koje stvara optimalne uvjete za lov u kraju. Jugo svojim valjanjem diže sediment s morskog dna nudeći različitim ribljim vrstama obilje hrane, a istodobna smanjena vidljivost i šum valova ribu čine manje opreznom i radoznalijom.
Tehnika lova šuljanjem koristi se ovisno o situaciji na terenu tj. ispod mora, ako uz dobru vidljivost more nije uzburkano. Lovac tada može uočiti ribu i petnaestak metara ispred sebe, te koristeći prirodne zaklone, kao što su kamene gromade, kanale i busene posidonije, prikrasti se na udaljenost pogodnu za hitac. Do plijena se šulja tzv. najnižom linijom, tj. kad se kreće prema ribi mora se odabrati putanja, koja nije nužno najkraća, ali lovac prikradajući se kroz kamene kanale nikada preko njih, dolazi do lovine ne pobuđujući njezinu sumnjičavost.

MALO LUKAVSTVO

U nadmudrivanju sa šarzima i komarčama tehnikom šuljanja često se zamijeti riba u daljini koja se digla sa dna i nije pobjegla glavom bez obzira, već stoji u kurentu i pozorno prati ponašanje lovca. Tada se pribjegava malom lukavstvu: Dario Marinov s murinom od šest kilogramazaranja se, zapravo lagano se pada na dno poput lista, meko, bez udaraca, istovremeno održavajući vizualni kontakt s ribom i tada, na dnu, počinje se polako kretati u njezinu smjeru...
U pravilu komarča ili šarag počinju oprezno plivati prema lovcu, koji lagano nestaje iza obližnjeg zaklona dodatno pobuđujući riblju radoznalost. Preostaje još jedino imati oštro oko i mirnu ruku!
Ako je vidljivost smanjena, najbolje je rabiti tehniku klasične čeke ili kratkog šuljanja, jer se u protivnom može dogoditi iznenadni susret s ribom, na terenu gdje se nije moguće skriti, pa jedino što preostaje jest tući glavom u siku od muke zbog izgubljene prilike (u pravilu klizne veliki lubin).
Dva dana lova pružila su Dariju i meni pregršt zadovoljstva u lovu i priliku provjeriti znanje, te naučiti i nešto novo. Koliko je more uistinu nepredvidivo, govori i Darijev ulov - murina od šest kilograma, koja je ulovljena na čeku na dubini od 2 metra!

PRAVI LOV

Prvi dan lova obilježilo je pojačano jugo s valovima i do dva metra. S obzirom na prethodnu dugotrajnu bonacu, vidljivost je bila odlična, što donekle ribu u toj situaciji čini nervoznom i ujedno otežava lov. Usprkos svemu, ulov prvog Marinov i ulovljeni lubin-manekendana bio je zadovoljavajući s lubinom manekenom od 1,7 kilograma.
Drugog dana lova jugo je oslabjelo, ali je ostalo mrtvog mora, što je uz reduciranu vidljivost omogućilo pravi jesenji lov. Kraj je bio cijeli u pjeni, a na pojedinim pozicijama uskovitlani buseni mrtve posidonije skrivali su komarče i šarge. Trebalo je stati na granicu vidljivosti, pokušati ostati što mirniji i dočekati pojavljivanje komarčine zlatne krune iz uskovitlane muteži.
Nakon cjelodnevnog lupetanja po sikama i sa zavidnom kolekcijom ježinaca u koljenima i prstima, izgleda da je Darijeva i moja upornost urodila plodom - obojica smo imali prekrasne primjerke komarči na svojim niskama i punu glavu dojmova.
Ko to more platit!!!

   

LUBIN U PJENI

Udaranje valova u kraj i stvaranje pjene dodatno obogaćuju površinski sloj mora kisikom, što predatore, posebice lubina, čini okretnijima i uz minimalnu vidljivost gavuni u susretu s njima nemaju baš blistavu budućnost.

 
Još u rubrici:
 


SV. NIKOLA ZA SAMCE PEROM I KAMEROM U PRATNJI JEDRILIČARA SAMOTNJAKA NA REGATI KRSTAŠA SPLIT-BLITVENICA-KOMIŽA
Drama na ruti hrabrih


JOŠ U PRILOGU MORE

 


Prilozi:
 


Reflektor - četvrtakBurza - petakSpektar - subotaNedjeljna - nedjeljaPomet - nedjelja

 

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/3