Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 28.10.2005.
  novosti
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 4

UŽEŽIN SVIH SVETIH CVJEĆARIMA INSPEKCIJE I POREZI,
A ŠVERCERIMA ZARADA

CVIĆE MOJE i ja bi te krala

PROPAST Zakon ide švercerima na ruku te dopušta da mnoge veleprodaje ujedno budu i maloprodaje pa po istoj cijeni prodaju cvijeće i nama i pojedincima, koji su često bolji kupci jer plaćaju u gotovini. Ne izmijeni li se zakon, propast će nam obrti - kaže Marija Crmarić, predsjednica Udruženja cvjećara
MEKA GRANICA "Crno" se cvijeće prodaje na groblju te na gradskim tržnicama, a nerijetko i "uz cestu", a osim iz prigradskih gredica u Split pristiže i iz susjedne Bosne i Hercegovine, čiju granicu, na putu od sadnice do reznice, zna prijeći i dva puta!

piše Tea SUMIĆ

Na prodaji cvića za Mrtvi dan najviše profitiraju one žene šta stoje na groblju po cili dan i prodaju bukete. Cvjećari plaćaju poreze i davanja, a posao nam propada zbog švercera - objasnila je "u dvi riči" direktorica veleprodaje cvijeća "Gardenija" Antonija Kovačić, kome cvatu ruže oko biznisa s cvijećem za mrtvi dan, a kome posao - vene.
Spomendan na preminule raj za švercere- Legalnom prodajom cvijeća sve se manje može zaraditi jer smo, zbog velikih davanja prema državi, prisiljeni imati nepopularne cijene, a kupci idu tamo gdje je jeftinije, mada nekvalitetnije - ističe pak predsjednica udruženja cvjećara pri obrtničkoj komori Splitsko-dalmatinske županije Marija Crmarić.
Dok cvjećari kukaju, šverc cvjeta na sve strane, i to doslovno, jer praktički svaka kuća s okućnicom može među salatom posijati i par krizantema te na brzinu zaraditi uoči Mrtvog dana. "Crno" se cvijeće, kako saznajemo, prodaje i na groblju i na gradskim tržnicama i onako "uz cestu", a osim iz prigradskih gredica pristiže i iz susjedne Bosne i Hercegovine, čiju granicu, na putu od sadnice do reznice, često prijeđe čak dva puta!

Uzgoj u Hercegovini

Kupcima je svejedno - kupuju gdje je jeftinijeŠverceri, naime, ovdje kupuju sadni materijal, u Hercegovini ga uzgajaju te ga plasiraju u "matičnoj" zemlji, u koju pristiže, kako neslužbeno saznajemo u "bunkerima" međugradskih autobusa.
Osim iz vlastitog uzgoja, preprodavači se opskrbljuju i kod legalnih prodavača s pazara.
- Evo u mene buketić po osan, a oni posli za isti vaki pitaju 15 kuna! Slomin se, plaćan svaki dan 50 kuna banak, a drugi profitiraju. Prije se dalo lipo zaradit prid Dan mrtvih, al više ne - žali se prodavačica Šima Urošević iz Sinja.

Amaterski aranžmani

Inspektor Sirotković piše prijavu jedinom zatečenom ilegalcuU želji za brzom zaradom, tuži se Marija Crmarić, mnogi se Splićani nelegalno bave amaterskom izradom cvjetnih aranžmana, koje nude po gotovo dvostruko nižoj cijeni od one koju aranžmani s istom količinom cvijeća postižu u cvjećarnicama.
- Same potrepštine za jedan aranžman koštaju puno više od njihovog gotovog aranžmana! Zakonom prodaja cvijeća nije dobro regulirana, pa su mnoge veleprodaje ujedno i maloprodaje pa po istoj cijeni prodaju cvijeće i nama i pojedincima, koji su često bolji kupci, jer plaćaju u gotovini. Švercerima ide na ruku i složena procedura oko obavljanja inspekcije, zbog koje se inspektori radije odlučuju kontrolirati registrirane cvjećarnice. Ne izmijeni li se zakon, propast će nam obrti - zaključuje Marija Crmarić.

   

Škarama po palmama

Uoči blagdana Svih svetih kradljici već tradicionalno napadaju gradske nasade, a oni se odvažniji ne ustručavaju na zelenilo sa škarama nasrnuti čak i usred bijela dana, saznajemo od djelatnika "Parkova i nasada", koji su s takvim "ljubiteljima cvijeća" već imali bliske susrete.
- Najčešće su im na meti palme žumare, pitospore, oleandri i lemprike, ali i sve drugo ukrasno cvijeće ili zelenilo koje se može iskoristiti u izradi cvjetnih aranžmana. Uništavanjem gradskog zelenila pojedinci zarađuju na teret gradskog proračuna - ističe Vesna Podlipec, direktorica "Parkova i nasada".

CIJENE

VELEPRODAJA

rezane krizanteme svih vrsta - 2,20 do 4,50 kune
lončanice - 12,20 do 36,60 kuna

MALOPRODAJA

rezane krizanteme - 6 do 8 kuna
lončanice - 40 kuna

Inspektori slabo pazarili

Već treću godinu zaredom komunalno redarstvo i gospodarska inspekcija pri Državnom inspektoratu uspješno provode akciju kontrole uvjeta i načina prodaje cvijeća povodom blagdana Svih svetih. Tako su se jučer komunalci i državni inspektori podijelili u grupe te obišli glavni Pazar, tržnicu Sućidar i tržnicu Split 3.
Na području Grada Splita, zahtjevom koncesionara "Hipposa", koji upravlja tržnicama, odobreno je ukupno 117 dodatnih prodajnih mjesta na spomenutim lokacijama. Na samom groblju Lovrinac, u okviru koncesijskog područja komunalnog poduzeća "Lovrinac", odobreno je dodatnih 50 prodajnih mjesta.
Praksa je pokazala da se u prekršaju nelegalne prodaje cijeća svake godine nađe manji broj počinitelja, pa tako ni ovaj put nije bio izuzetak - na nedozvoljenoj lokaciji zatekao se samo jedan prekršitelj.
Akcija će se ponoviti i danas, a do Dana mrtvih komunalni redari i inspektori dežurat će u jutarnjim i popodnevnim satima.

N. MORIĆ
 
Još u rubrici:
 


PTIČJA GRIPA I LJUDSKA GROZNICA
UPOZORENJE ORNITOLOGA BACILO SJENU NA SIMBOL DALMACIJE

ODLETI, GALEBE, ODLETI


FIRULE ZAUSTAVLJENO RUŠENJE STAROG ZARAZNOG ODJELA
Rodilište zapelo na Karepovcu


SPLIT DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/4