Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 18.10.2005.
  novosti
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
stella
automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 3

LESBO I GAY, SVE JE O.K.
U SABOR UŠAO ZAKON O REGISTRIRANOM PARTNERSTVU

Da, ja Ante uzimam tebe Jure
za životnog partnera

SVE, SAMO DJECA NE Predloženim zakonom Šime Lučina i Ive Banca istospolne zajednice registrirale bi se pred matičarem i imale bi u potpunosti ista prava kao i heteroseksualne zajednice osim jednog izuzetka - usvajanja djece

piše Anita BELAK-KRILE

Zakonom o registriranom partnerstvu, koji su u saborsku proceduru uputili zastupnici Šime Lučin (SDP) i Ivo Banac (nezavisni), partneri u istospolnoj zajednici dobili bi potpuno ista prava kao i bračni drugovi, osim onih vezanih uz djecu.
- Predloženim zakonskim rješenjem istospolne zajednice registrirale bi se pred matičarem, nakon čega bi ostvarivali sva prava kao i heteroseksualni bračni parovi, osim prava na usvajanje djece - pojasnio je za 'Slobodnu Dalmaciju' Šime Lučin.

Tko će biti protiv

Jučer u Kaliforniji, sutra u Hrvatskoj: partneri dr. Stephen Fullansbee i dr. Richard Wolitz ozakonjuju svoju vezu pred sucem Herbertom DonaldsonomNa upit koliko je uopće izgledno da bi takav zakon mogao proći u Saboru u ovakvom odnosu snaga u kojemu su političari uspjeli javnosti nametnuti manipulativnu retoriku u stilu "što bismo mi sad raspravljali o tim rubnim stvarima kad u ovom društvu postoje mnogo veći problemi...", Lučin odgovara kako raspravom o zakonu želi barem dati doprinos razbijanju postojeće homofobičnosti nacije. Zakon će vjerojatno dobiti potporu dijela opozicije, osim HSP-a i većine HSS-a, dok će se stav vladajućeg HDZ-a više znati nakon očitovanja Vlade o prijedlogu zakona — pojašnjava Lučin.
U slučaju da zakon prođe u Saboru, ostvario bi se kompromis između homoseksualnih zajednica koje traže izjednačavanje pri registraciji partnerstva i onih koji ne žele da definicija bračne zajednice u Obiteljskom zakonu sadržava homoseksualne parove.

Manzin: Ovo je "light" verzija

Šime Lučin: Ako ovaj zakon i ne prođe sada, hoće za godinu ili dvije— Izabrali smo "light" verziju, jer uvijek kad se vode javne rasprave čujemo izjave poput onih 'nemamo mi ništa protiv toga, samo da ne bude u sklopu Obiteljskog zakona, da to nije brak i da nema posvajanja djece'. Ako nema toga, uvijek su svi govorili "može", pa sad želimo vidjeti hoće li održati riječ. Naš prijedlog zakona ima većina država: sve nordijske zemlje, Francuska, Italija, Njemačka, Portugal, Mađarska i Češka. Očekujemo da će HDZ podržati ovakvu verziju zakona. Ako je ne podrže pokazat će da su licemjeri i manipulatori - tvrdi Dorino Manzin, jedan od lidera udruge Iskorak.
Sadašnji Zakon o istospolnim zajednicama, osim svoje nominalne vrijednosti u smislu svojevrsne afirmacije gay osoba, njima nije donio mnogo.

Dorino Manzin: Ovakav prijedlog zakona ima većina europskih državaJednom će proći

Kad se pobroji koliko prava i pogodnosti imaju bračni parovi temeljem novog Obiteljskog zakona, a koliko istospolni parovi temeljem Zakona o istospolnim zajednicama, dolazi se do omjera 30 naprama 3.
- Kad se predlagao Zakon o istospolnim zajednicama mnogi su tvrdili kako nema nikakve šanse da takav zakon prođe, a prošao je. Hrvatska je prva zemlja u Jugoistočnoj Europi koja je to učinila. Isto tvrde i sad. Pa ako u ovom trenutku i ne prođe Zakon o registriranom partnerstvu, uvjeren sam da će proći za šest mjeseci, godinu ili dvije. Važno je pokrenuti proces - mišljenja je Lučin.

   

"Bračni drugovi" bit će "registrirani partneri"

Po slovu zakona u registrirano partnerstvo partneri bi stupali u svečanoj prostoriji potpisujući izjavu u građanskom obliku pred matičarom.
Kao i bračni partneri odlučili bi se za izbor zajedničkog prezimena, a ako bi odlučili svoje partnerstvo ozakoniti na nekom egzotičnom mjestu, što je posljednjih godina popularno kod bračnih partnera, zakonom bi im i to bilo dopušteno ukoliko plate dodatne troškove matičaru.
Ako bi nekome palo na pamet sklopiti dva registrirana partnerstva, bio bi kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. Pojmovi nevjesta i ženik iz Obiteljskog zakona rodno su determinirani pa Lučin i Banac predlažu da se u ovom slučaju "bračni drugovi" zamijene pojmom "registrirani partneri".

Manzin: Bilo je provokacija s Coming out listom

Da je kod pitanja homoseksualnih sloboda u Hrvatskoj jako izražena stigma i da mnogima služi za sprdnju pokazuje i najnoviji slučaj s coming out listom na kojoj su 'šaljivđije' upisivali imena premijera i članova hrvatske Vlade, trenera i svećenika.
- Na žalost, doista je bilo puno provokacija, imali smo tako prijavljenog Ćiru B.(54), Ivu S.(56), Josipa B.(55), Jadranku K.(48), i mnogo drugih. Neki su upisivali da su stari 8 ili 11 godina. Sve smo te provokacije izbrisali, a promaknula nam je samo jedna osoba koja se upisala s 13 godina i zbog toga iskreno žalimo. No, upravo taj propust naveo je zastupnika Damira Kajina da ustvrdi kako neće podržati zakon o registriranom partnerstvu - kazao je koordinator Iskoraka Dorino Mazin konstatiravši kako to nije bio nikakav ženidbeno-udajni oglasnik, niti oglasnik za seks.

 
Još u rubrici:
 


PANIKA U SPLITU, BIOGRADU, ZAGREBU, PULI PRONALAZE
CRKNUTE VRAPCE, KOSOVE... I U NJIMA IZVOR ZARAZE

Uginule ptice digle
Hrvatsku na noge!


DOZNAJEMO KAKO SU NOVČARSKE KUĆE
"DALE RUKU" TAJKUNIZACIJI GOSPODARSTVA

ZABA-in kredit Guciću bez
ijednog ispunjenog uvjeta


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/3