Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 3.10.2005.
  novosti
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar



 
strana 1 od 2

ASTROSPEKTAKL DANAS RIJETKA NEBESKA
POJAVA, TELESKOPI U ŠKOLAMA I ZVJEZDARNICAMA

Mali Istrani gledat
će Sunce nad Madridom

GEOMETRIJA Radi se o "čistoj geometriji" - Sunce, Mjesec i Zemlja naći će se u liniji te će Mjesec bacati sjenu na Zemlju i imat ćemo prstenastu pomrčinu Sunca

SPLIT - Nekoliko mjesta u Hrvatskoj odlučilo se za organizirano promatranje današnje pomrčine Sunca. Potvrdio nam je to astronom Korado Korlević iz zvjezdarnice u Višnjanu, napominjući kako će se prstenasta pomrčina, najbolje vidljiva s Iberijskog poluotoka, kod nas promatrati kao djelomična pomrčina Sunca.
— U Labinu će srednja škola zajedno sa zvjezdarnicom Višnjan organizirati promatranje pomrčine za učenike i građanstvo, dok će istodobno ići i telekonferencija te prijenos pomrčine iz dvije srednje škole u Madridu i Salernu — kaže Korlević. Na taj način će Istrani moći pogledati primjerice pomrčinu iz Madrida koja će biti prstenasta. Prema informacijama koje nam je dao Korado Korlević, u Rijeci će također Astronomsko društvo postaviti više teleskopa na plato pred zvjezdarnicom.
— U Zagrebu će Astronomsko društvo AD Infinitum organizirati javno promatranje pred 15. gimnazijom, a i u Šibeniku će se promatranje pomrčine upriličiti s krova tamošnje gimnazije — rekao je Korado Korlević, dodajući kako nabraja samo veće akcije za koje je čuo, no da će promatranja vjerojatno biti i iz Astronomskog društva u Zadru.
Pomrčina Sunca ovoga ponedjeljka ni po čemu nije posebna u odnosu na ranije slične pojave. Prema objašnjenju Korada Korlevića radi se o "čistoj geometriji".
— Sunce, Mjesec i Zemlja naći će se u liniji te će Mjesec bacati sjenu na Zemlju — obrazlaže poznati astronom iz Višnjana.
Stručnjaci nanovo sugeriraju potreban oprez i zaštitu pri promatranju pomrčine Sunca. Najsigurnijom zaštitom pritom označavaju staklo maske za zavarivanje, dok upozoravaju kako obične sunčane naočale nikako nisu dovoljne te da bi takav rizik mogao dovesti do oštećenja vida.

Ivo ŠĆEPANOVIĆ
   

Točno vrijeme pomrčine nad Splitom

U Splitu bi pomrčina Sunca trebala biti primjetna od 9 sati, 59 minuta i 9 sekundi te trajati do 12 sati, 44 minute i 32 sekunde. Maksimum pomrčine u Splitu će biti zamjetan u 11 sati, 19 minuta i 31 sekundu.

 
Još u rubrici:
 


MURTERANI PROSLAVILI BLAGDAN SVETOGA MIHOVILA
Latinsko idro osmi put


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2