Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 23.9.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 3

SKRADINSKO ZALEĐE KAD JAVNA RASVJETA POSTANE POLITIČKO PITANJE

Bratiškovci u mraku jer
su bili četničko uporište?!

Koliko drži vodu tvrdnja da je Nediljko Dujić, gradonačelnik Skradina, ova sela "osudio" na mrak jer su svojedobno iz njih pobunjeni Srbi tukli po Skradinu

Kad se ima na umu da ni pojedini kvartovi u gradu Šibeniku (čak ni njegovo središte) nisu primjereno osvijetljeni, informacija o dvama zaseocima na području Bratiškovaca koja su, navodno, već tri godine u potpunom mraku, nije nikakva posebna vijest. Međutim, ako se znade da je HEP nakon rata Bratiškovci: Tko ih je kaznio da budu u mrakuobnovio javnu rasvjetu na tom području te da je ona mjesec dana bila u funkciji, doista je u najmanju ruku intrigantno pitanje zbog čega ona, unatoč intervencijama mještana, ne radi.
Bratiškovci su, inače, prije Domovinskog rata imali oko 1300 stanovnika uglavnom srpske nacionalnosti, a danas sa svim svojim zaseocima nema više od dvjestotinjak stalnih stanovnika. Njihova malobrojnost, naravno, nije niti može biti razlogom za drastičnu "redukciju struje". Dakle, pravo je pitanje tko je nadležan za održavanje javne rasvjete i zbog čega svoj posao ne obavlja u zaseocima Manojlovići i Erakovići. Tamošnji stanovnici, uglavnom povratnici, tražili su, tvrde, odgovore na svim relevantnim adresama od Grada Skradina do HEP-a, odnosno šibenske "Elektre", ali problem nije riješen.
Direktor "Elektre" Šibenik Miodrag Živković decidirano kaže: "Od 1998. g. javna rasvjeta više nije u vlasništvu HEP-ove Distribucije niti smo nadležni za njezino održavanje. Prepustili smo to lokalnoj samoupravi jer nemamo dovoljne kapacitete da se time bavimo. A Skradin je među prvima iskoristio zakonsku mogućnost i izabrao koncesionara kojemu je povjerio funkcioniranje javne rasvjete na svom području. U sklopu elektromreže proveli smo obnovu koja je čak iznad prijeratne razine, a činjenica da je prije tri godine rasvjeta mjesec dana radila, dokazuje da smo svoj dio posla korektno obavili", ističe Živković. Također dodaje da se Elektra odaziva na intervencije kada se dogodi kakav kvar na trafostanicama, odnosno u sustavu. Sve drugo, stvar je koncesionara. "Prema tome", zaključuje, "zašto su spomenuta sela u mraku, mi ne znamo."
Zbog ratnih okolnosti (to je područje bilo pod srpskom okupacijom), priča je očekivano dobila i svoju anegdotsku političku dimenziju. Govori se, tako, da je Nediljko Dujić, gradonačelnik Skradina, ova sela "osudio" na mrak jer su svojedobno iz njih pobunjeni Srbi tukli po Skradinu.
Dujić to, naravno, opovrgava, držeći takvu tezu krajnje neozbiljnom čak i na razini dosjetke. "Nikad nisam vodio takvu politiku, niti sam ljude diskriminirao, jer smatram da se ratom trebaju baviti povjesničari, a moja je briga kako ljude zaposliti i osigurati im bolju budućnost." Točno je, kaže, da je javna rasvjeta u nadležnosti grada, odnosno koncesionara. "No, prvi put čujem da ne radi tri godine, i to mi zvuči nevjerojatno jer stalno obilazim sela. Da svaka žarulja ne gori, to je sigurno, ali da ciljano dva zaseoka držimo u mraku, nema govora. Radi se vjerojatno o tehničkim razlozim, kvaru na luksomatu ili nešto slično. Odmah ću izvijestiti koncesionara da izađe na teren, utvrdi o čemu se radi i riješi problem."

D. BLAŽEVIĆ
   

Skradin svijetli ko Betlehem

Grad plaća pola milijuna kuna za potrošnju i održavanje javne rasvjete godišnje, a vjerojatno smo rekorder po broju rasvjetnih tijela. Naime, po službenom popisu Grad Skradin ima oko 3900 stanovnika, a 1200 rasvjetnih tijela. U Bribiru imamo čak paradoks da na 54 tamošnja stanovnika imamo 60 rasvjetnih tijela! Dakle, oni koji pokušavaju eventualni kvar dovesti u vezu s političkim razlozima, jednostavno su zlonamjerni i cilj im je nepotrebno mutiti vodu i tamo gdje je posve čista.

 
Još u rubrici:
 


ŠIBENSKI GRADSKI VIJEĆNICI PODIGLI SPOMENIČKU RENTU
BANKARIMA, KLADIONIČARIMA I OSIGURAVATELJIMA:
Renta ove godine 8, iduće 10 kuna


RASTE BURZOVNA VRIJEDNOST JADRANSKE BANKE
Dionice već i po 6,5 tisuća kuna


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/3