Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 29.8.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

ZAVRŠEN 11. SARAJEVO FILM FESTIVAL

Laureat bugarski film "Lady Zee"

Film bugarskoga redatelja Georgija Djulgareva najkompletniji je film 11. Sarajevo Film Festivala po mišljenju žirija kojemu je predsjedavao Miki Manojlović. Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je mlada hrvatska glumica Zrinka Cvitešić za ulogu u Hribarovu filmu "Što je muškarac bez brkova?"

SARAJEVO - Film Lady Zee bugarskoga redatelja Georgija Djulgareva najkompletniji je film 11. Sarajevo Film Festivala. Tim je riječima u subotu uvečer, na završnoj svečanosti festivala pobjednika proglasio predsjednik žirija glumac Miki Manojlović. Bugarskom filmu pripalo je Srce Sarajeva, nagrada od 25.000 eura za najbolji film toga najprestižnijeg filmskog festivala u jugoistočnoj Europi. U konkurenciji je bilo 11 filmova iz spomenute regije.
Mladoj hrvatskoj glumici Zrinki Cvitešić isti žiri dodijelio je Srce Sarajeva za najbolju žensku ulogu. Ulogu udovice Tanje ostvarila je u filmu Što je muškarac bez brkova? Hrvoja Hribara. Ulogom udovice Tatjane u filmu Što je muškarac bez brkova? ona je oslobođenom igrom dokazala svoj izvanredan dar, u isto vrijeme zadajući i ispunjavajući visoke kriterije trajanja pred filmskom kamerom. Ovom ulogom mlada glumica obvezuje sebe na istinske glumačke pustolovine koje je bez sumnje očekuju u dugom i burnom filmskom životu koji je pred njom. Uvjereni smo da će joj izvanserijski talent i ljubav koju joj filmska kamera iskazuje u svakom snimljenom kadru takav život i pružiti - kazao je predsjednik žirija čitajući obrazloženje nagrade.
Situacija podsjeća na onu od prije godinu dana kada je za ulogu u filmu Ta divna splitska noć istu nagradu SFF-a dobila mlada hrvatska glumica Marija Škaričić, koja glumi i u ovogodišnjem Hribarevu filmu. Znači li to da u Hrvatskoj stasava Zajednička snimka sarajevskih laureata/Zdenko RERIGnova generacija iznimno kvalitetnih glumica i glumaca? — I prije sam dobivala pohvale za pojedine uloge, već nekoliko godina radim, ali ovo je moja prva nagrada u životu, moje prvo konkretno priznanje za ono što radim — doista s punim srcem kazala je Zrinka Cvitešić, ističući i golemu podršku i nadahnuće koju joj je dao njezin partner u filmu glumac Leon Lučev.
Njezin slovenski kolega Peter Musevski ravnopravnu je nagradu dobio za mušku ulogu. Najboljim glumcem proglašen je za ulogu Petra u filmu Rad oslobađa Damjana Kozolea. Najbolja glumica i glumac SSF-a dobili su i novčana priznanja od 2500 eura.
Žiri, u kojem su, uz Manojlovića, odlučivali i Geoffrey Glimore, direktor Sundance Festivala iz SAD-a; Jessica Hausner, redateljica iz Austrije; Vesela Kazalkova, glumica iz Bugarske, te Isaac Julien, multimedijalni umjetnik iz Velike Britanije, specijalnu nagradu i 10.000 eura dodijelio je filmu Kukumi redatelja Ise Qosja s Kosova. U konkurenciji kratkih filmova najboljim je proglašen film mađarskoga redatelja Balinta Kenyeresa. Uz Srce Sarajeva film je dobio i 3000 eura te pravo izravne nominacije za nagradu Europske filmske akademije. Dva su specijalna priznanja za kratke filmove pripala filmovima iz BiH: filmu Prva plata redatelja Alena Drljevića te filmu Ram za sliku moje domovine Elmira Jukića. Nagradu publike je dobio filmu Go West bosanskohercegovačkoga redatelja Ahmeda Imamovića.

Nebojša DIMITRIJEVIĆ
   

U DUBROVNIKU OTVOREN

Prvi Libertas film festival

U dubrovačkom Kinu Sloboda otvoren je projekcijom ruske fantastične avanture Stražari noći redatelja Timura Bekmambetova, europskom pretpremijerom ovog filma, Prvi Libertas film festival.
Večer je započela ulaskom filmskih zaljubljenika na crvenom tepihu te pozdravnim govorom direktorice i osnivačice Festivala Mirjane Pećine te programskog direktora Kevina Laua koji su pred brojnom publikom najavili petodnevna filmska događanja na taraci tvrđave Revelin, u Kinu Sloboda i Kazalištu Marina Držića.
Na Festivalu se 35 filmova natječe za jednu od četiri nagrada za najbolji igrani, dokumentarni i kratki film te nagradu publike, a o njima će odlučiti međunarodni žiri kojim predsjeda Trevor Gorth, senior direktor programa svjetski poznatih Sundence i CineVegas Film festivala te članovi Peter Bowen, urednik FilmMaker Magazina, hrvatski redatelj Vinko Brešan i Albert Kapović, tajnik i jedan od osnivača Hrvatske udruge producenata.
Nagrađenim autorima bit će uručena statua vilinskog lika inspiriranog Gundulićevim djelom Dubravka, rad dubrovačkog kipara Josipa Ivanovića, a svečanost uručenja nagrada i zatvaranja Libertas Film festivala održat će se sljedećeg utorka.

Marko GILJAČA

 

MUZEJ GRADA SPLITA

Izložba Darka Božanića

SPLIT - U Muzeju grada Splita otvorena je izložba akademskoga slikara Darka Božanića posvećena Dioklecijanovoj palači. Autor je rođen 1949. u Splitu, a studirao je na Universidad Catolica u Peruu te diplomirao na Likovnoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Miljenka Stančića.
Živi i radi u Limi gdje je poznat kao jedan od najcjenjenijih peruanskih slikara. Njegove slike bliske su nadrealizmu, prožete humorom, satirom i ironijom. Platnima na kojima prikazuje Dioklecijanovu palaču predstavio je Split u dalekom Peruu i tako spojio dvije stare civilizacije. Splitsku je organizirala galerija Simbol, a suorganizatori su Poglavarstvo grada Splita, Muzej grada Splita i Hrvatska matica iseljenika.

 
Još u rubrici:
 


U ZAGREBU POČEO 38. MEĐUNARODNI LUTKARSKI FESTIVAL PIF
Duhoviti Španjolci i poetični Rusi


10. MEĐUNARODNI KNJIŽEVNI FESTIVAL PONTES
Štefica Cvek nije Bridget Jones


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3