Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 26.8.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 3

BEZ MOSTA ZA OTOK PAŠMAN

Upitan projekt Južni Pašman!

Megaturistički projekt Južni Pašaman što bi ga trebalo realizirati zajedničko društvo "Pašman Rivijera" u čijem je sastavu konzorcij konzultantskih tvrtki, Hosting International iz Zadra te THR iz Barcelone na otoku Pašmanu u Zadarskoj županiji nastavlja se prema predviđenom planu. Tako bar kaže načelnica općine Pašman Maja Gregov.
Ova je općina, naime, donijela prijedlog prostornog plana za koji je proveden javni uvid i javna rasprava, u tijeku je obrada primjedbi nakon čega slijedi odobravanje Ministarstva prostornog uređenja i usvajanje. Prostornim planom predviđeno je na oko 600 hektara zemljišta od čega 200 u vlasništvu Općine i 400 hektara u privatnom vlasništvu izgradnja hotela, apartmana te autohtonog ribarskog sela, golfskih terena namijenjenih turistima visoke klase. Usvajanjem prostornog plana u proljeće sljedeće godine objavio bi se novi međunarodni natječaj za odabir investitora koji bi uložili u projekat Južni Pašman, vrijedan prema procjenama stručnog povjernstva, čiji je voditelj do nedavno bio prof. dr. sc. Ivan Vajić, oko 350 milijuna eura. Gradnja hotela i ostalih turističkih kapaciteta odvijala bi se u građevnoj zoni na oko 100 hektara u vlasništvu Općine Pašman, a vrijednost zemljišta je ulog Općine u projektu. Dok bi se prateći sportsko-rekreacijski sadržaji gradili na terenu čija je namjena sportsko-turistička svrha. Visina naknade za zemljišta u privatnom vlasništvu dogovarala bi se između budućeg investitora i vlasnika zemljišta.
Ove je zime, prije lokalnih izbora, kaže sadašnja načelnica Pašmana Maja Gregov, prijašnji načelnik Ivan Tadija u ime Općine, koja je dio zajedničkog društva "Pašman Rivijera", sklopio je Ugovor s Eugenom Sorićem iz Hostings-interanationala te je on postao voditelj projekta Južni Pašman, a dotadašnji voditelj prof. dr. Ivan Vajić ostao je član stručnog povjerenstva. Na njegov je prijedlog Općinsko vijeće Pašmana također izabralo ostale članove Stručnog povjerenstva u sastavu dr. sc. Denis Alajbeg, zamjenik državnog tajnika Središnjeg ureda za razvojnu strategiju, dr. sc. Petar Kragić, član Županijskog poglavarstva za turizam i pomorstvo, Zdenko Mičić državni tajnik za turizam, te Ante Šarić, tehnički direktor Hrvatskih cesta u Zadru.
Zbog čega prof. dr. Ivan Vajić više nije Voditelj projekta Južni Pašman načelnica Maja Gregov kaže da ne zna jer se to nije dogodilo u njezinu mandatu.
U okviru turističkog projekta "Pašman Rivijera" što ga je usvojilo Općinsko vijeće Pašman bilo je predviđeno da se na neizgrađenom dijelu otoka, na samim vratima NP-a Kornati, izgradi veliki turistički kompleks, ali i osnivanje zajedničkog poduzeća "Pašmanski most" d.o.o.
Gradnja mosta kopno - otok Pašman procjenjuje se na 55 milijuna eura, međutim sada je jasno da nije u prioritetima. Naime, Otočno vijeće je u svibnju na Zlarinu usvojilo program za prometno povezivanje s otocima u kojem stoji da iako bi gradnja mosta kopno otok Pašman rasteretila pet trajektnih linija, gradnja mosta nije realna do 2008. godine! S dovođenjem u pitanje gradnje mosta doveden je u pitanje i sam projekt "Južni Pašman".

Jasna MARCELIĆ
 
Još u rubrici:
 


NA IZVANREDNOJ SKUPŠTINI TURISTIČKE ZAJEDNICE PRIVLAKE
TZ se raspada
- osnovana udruga iznajmljivača


GLAZBENICI SENZIBILIZIRALI JAVNOST NA POTREBU
DOVRŠENJA RADOVA U SAMOSTANU SV. FRANE
Klaustar vapi za obnovom


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/3