Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 28.7.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 4

7. MOTOVUN FILM FESTIVAL: PRIKAZAN
MOJ POLUBRAT FRANKENSTEIN V. TODOROVSKOG

Mučan film o ratnom veteranu

Redatelj Valerij Todorovski, inače sin poznatoga ruskog redatelja, pisca i skladatelja Pjotra Todorovskog, napravio je mračan film na osnovi kojega bi se štošta moglo reći o ruskom odnosu prema ratu u Čečeniji, ali i o potpunoj nemoći suvremenog društva naspram pravih psihičkih bolesti

MOTOVUN - Najavljivan kao jedan od favorita 7. Motovun film festivala, ruski film Moj polubrat Frankenstein Valerija Todorovskog opravdao je visoka očekivanja onog dijela brojnih festivalskih posjetitelja koji su odoljeli zovu (čiste) motovunske zabave te dva kasnonoćna sata posvetili gledanju tog mračnog filma u kinu na otvorenom, zanimljivog naziva Barbacan.
Moj polubrat Frankenstein je priča o običnoj moskovskoj obitelji profesora fizike, čiji prosječni život poremeti iznenadno pojavljivanje mladića Pavela koji tvrdi da je njegov sin, rođen iz kratkotrajne izvanbračne veze prije dvadeset godina. No, taj, sam po sebi dovoljno mučni, ali u literaturi i filmovima već prilično potrošeni početak, scenarist Genadij Ostrovski u Frankensteinu garnira činjenicom da je Pavel čečenski ratni veteran bez lijevog oka te s prilično Ruski film Moj polubrat Frankenstein najavljen je kao jedan od favorita festivalauznapredovalim PTSP-om (što se u filmu gotovo nigdje ne spominje eksplicite, nego se podrazumijeva). Pavela bi se možda moglo opisati i kao nekog suvremenog Idiota, odnosno priprostog i prostodušnog čovjeka kojeg su uobičajeno ratno ispiranje mozga i užasi izravnih borbi pretvorili u paranoika nesposobnog da se vrati uobičajenom životu. Pokušaji njegove nove obitelji da ga razumije i da mu pomogne samo otkrivaju potpunu nesposobnost suvremenog (ruskog) društva da učini nešto za te ljude koje njihova okolina istodobno sažalijeva, ali ih se i plaši, te ih na neki način i prezire zbog onoga što su u ratu bili prisiljeni činiti. Jedna od najdomljivijih scena u filmu stoga je upravo ona kada Pavel tijekom jednog veselog prijateljskog okupljanja prilično slikovito opiše kako je ubijao civile, i to desetke njih, te je nakon toga čitav dan kamion prao od krvi, što među uljuđenim gostima na proslavi izazove neugodni muk. Redatelj Valerij Todorovski (1962., Odessa), inače sin poznatog ruskog redatalja, pisca i skladatelja Pjotra Todorovskog, napravio je mučan film na osnovi kojega bi se štošta moglo reći o ruskom odnosu prema ratu u Čečeniji, ali i o potpunoj nemoći suvremenog društva prema pravim psihičkim bolestima. Film je na festivalu u Karlovim Varyma dobio nagradu FIPRESCI-ja.
U utorak i srijedu, u jednom od četiriju motovunskih kina, prikazano je još desetak filmova, među kojima spominjemo i Guy X britanskog redatelja Saula Metzsteina s Jasonom Biggsom u glavnoj ulozi, te film Gotovo braća brazilske redateljice Lucije Murat koja istražuje 50 godina nasilja između rasa i klasa u Brazilu.
No, osim gledanja filmova, posjetitelji u Motovunu, među kojima su i ove godine Miljenko Jergović, Ante Tomić, Dalibor Matanić, Nina Violić, Šime Lučin, Arsen Ostojić, Rujana Jeger i drugi, uobičajeno se i jako dobro zabavljaju do u kasno u noć.

Piše Vesna LAUŠIĆ
   

Kome nagrada Amnesty Internationala?

Prvo priznanje koje će biti dodijeljeno na 7. Motovun film festivalu je nagrada Amnesty Internationala za najbolji film s tematikom o ljudskim pravima. Nagrada se dodjeljuje drugi put, a u konkurenciji je četrnaest filmova. Proglašenje je u ovaj četvrtak, a o najboljemu će odlučiti međunarodni ocjenjivački sud koji čine Leo Hannewijk (AI Nizozemska), Thom Palmen iz Švedske, te Veronika Rešković ("Jutarnji list"). Prošle godine nagradu je dobio kratkometražni film "Goblen" srpskog autora Bojana Vuletića.

 
Još u rubrici:
 


ZAKLJUČNI KONCERT CROATIA OSIGURANJE WORLD MUSIC
I NASTUP AFRO-CUBAN ALL STARS NA SPLITSKIM PROKURATIVAMA

Ko tu koga "kuba"?


GOSTOVANJE ZAGREBAČKOG ITD-A NA DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA
Sršenova Cvijeta Zuzorić
u Kneževu dvoru


USUSRET 3. MEĐUNARODNOM NATJECANJU U TROGIRU
Prijavljeno devet tenora


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/4