Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
nedjelja, 24.7.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  nedjeljna dalmacija
feljton
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 3

Plovputova turistička ponuda širi se i na trinaesti svjetionik

Stiže gost i na Host

Kad se krenulo u obnovu, posao su olakšali i dragocjeni bečki arhivi u kojima se u svakom trenutku mogu naći i dobiti originalni graditeljski nacrti iz 19. stoljeća.

Piše Zoran ŠAGOLJ

U Plovputu su ostali najmanje iznenađeni nedavno objavljenim podatkom Yahoo news servisa da je članak o hrvatskim svjetionicima kao turističkoj atrakciji, objavljen na tom internetskom pretraživaču, učestalošću prosljeđivanja na e-mail adrese pretekao tekstove što su se odnosili na terorističke napade na Već sada primaju se rezervacije za dvije godine unaprijed: Neven Šerić, voditelj Plovputova projekta “Kamena svjetla”London. Naime, otkako su koncem 90-ih svoje lanterne otvorili za boravak turista, teško da mogu udovoljiti upitima gostiju sa svih strana svijeta. Možda im posao bude olakšan kad u potpuno novom sjaju uskoro zasja još jedno njihovo “kameno svjetlo” — dovršena je obnova lanterne na Hostu, otočiću što se smjestio na ulazu u viški porat, a svoje prve goste primit će početkom rujna.
Host je 13. svjetionik na hrvatskoj strani Jadrana koji će nakon detaljne restauracije ugošćavati turiste. U njegovoj obnovi, koja je trajala od početka ožujka ove godine, vodilo se brige i o najsitnijem detalju. Željelo se što vjerodostojnije približiti prvotnom izgledu tog kamenog zdanja, izgrađenog 1873. godine. Sam je otočić, inače, ime dobio po britanskom kapetanu bojnoga broda Williamu Hosteu, u povijesnim knjigama poznatijem po nadimku Mladi Nelson, koji je na čelu kraljevske pomorske flote 1881. potukao Napoleonove mornare.
— Za nas — kaže dr. Neven Šerić, voditelj projekta “Kamena svjetla” u Plovputu — nikad nije bila upitna obnova Hosta po pitanju uloženih sredstava. Vodili smo se principom da istodobno ne investiramo samo u svjetionike koji bi brzo vratili uloženo nego i u one druge, haj’mo reći, manje isplative. Lanjska zarada s drugih svjetionika omogućila nam je da ove godine krenemo u njegovu restauraciju.

Apartmani s tri zvjezdice

Otkada je početkom 90-ih svjetionik najprije digitaliziran, a kasnije uvedeno i daljinsko upravljanje, Host je ostao bez stalne svjetioničarske posade, preuzevši funkciju obalnog svjetla za višku luku i obližnje obalne hridi Bik i Kravu. Ipak, blizina Visa i budno oko svjetioničara Iće Bulića sa susjedne Stončice nisu dopustili da vrijedan dio pomorske baštine ostane na milost i nemilost zubu vremena. Kad se napokon krenulo u obnovu, posao su olakšali i dragocjeni bečki arhivi u kojima se u svakom trenutku mogu naći i dobiti originalni nacrti iz 19. stoljeća.
Šime Zubčić, gradonačelnik Visa: “Želja nam je od Hosta, Češke vile i Fortice stvoriti jedinstvenu kulturno-turističku cjelinu”A u što vjernijoj restauraciji, tvrde u Plovputu, išlo se dotle da je čak preslikan i način na koji su stari austrijski meštri rješavali izolaciju unutrašnjih i vanjskih zidova prije 140 godina.
— Za razliku od, recimo, Palagruže, gdje se na široke kamene blokove iznutra još samo nabacivao inkarat, ovdje se između još ostavljala zračna komora i drvene grede, pa tek onda žbuka. Nisu to poslovično pedantni graditelji stare Austrije radili tek tako, jer shvatili su da zimi dobivaju efekt da je prirodno toplo, a ljeti ugodno hladno — objašnjava u zanosu dr. Šerić.
Svjetioničarska zgrada sada ima dva apartmana (svaki s kuhinjom i sanitarnim čvorom) u razini tri zvjezdice. Osim unutrašnjosti, obnovljeni su perivoj i gustirna, također po izvornim nacrtima, izgrađeno je novo privezište za brodove, komin... Osim toga, prvi put na nekom od svjetionika Plovput je uveo tzv. biojame, omogućivši da se pročišćena otpadna higijenska voda koristi za zalijevanje hortikulturalnih nasada.
Kad se sve stavi na papir, Plovput je za obnovu Hosta potrošio oko milijun kuna. Trošak je i umanjen, jer su koristili svoje meštre i operativu. Ipak ne dvoje da će se svaka uložena kuna ubrzo i vratiti: proračuni koje imaju govore da bi u nekih četiri do pet godina vratili polovicu potrošenog, a ostatak, kad se posao s rentanjem uhoda i dobije stalna klijentela, i brže.

U iščekivanju pokućstva

— Računamo da bi Host mogao raditi na razini našeg svjetionika Veli rat kod Dugog otoka. Radi se o bruto prihodu od nekih 35 tisuća eura godišnje i popunjenosti od 160 dana. Na Hostu kalkuliramo s cijenom od oko tisuću eura za tjedni najam trokrevetnog apartmana. Mi već sada imamo situaciju da na Smještaj u trokrevetnim apartmanima na Hostu stajat će oko tisuću eura za tjedantakvim svjetionicima primamo rezervacije ne jednu, nego dvije godine unaprijed, znači za sezonu 2007. — kaže Šerić.
Po nekoj dosadašnjoj praksi, očekuje da bi Slovenci u lipnju trebali biti najbrojniji i na Hostu, srpanj bi bio rezerviran za Austrijance i Nijemce, a kolovoz za goste iz Italije. U toj priči sve su brojniji Francuzi, Šveđani, pa i Amerikanci, poput jedne skupine brokera s Wall Streeta koju je njihov gazda prije nekoliko godina nagradio odmorom na bilo kojem kraju svijeta, a oni izabrali — svjetionik na Svetom Andriji.
Što se građevinskih radova i njihove dovršenosti tiče, Host bi već sutra mogao ugostiti prve turiste. Međutim, čeka se pokućstvo koje bi izgledom što više davalo pečat vremenu gradnje svjetionika.
— Nama su ankete među gostima pokazale da gosti 90 posto vremena dok su na svjetioniku provode u unutrašnjosti zgrade, shvaćajući to kao da ljetuju u muzeju. Žele mahom živjeti životom svjetionika i svjetioničara, dobiti taj feeling. Zato im i mi nastojimo to što više približiti, naravno gdje je moguće a da ne ugrozimo naš prioritetni posao, sigurnost plovidbe — veli dr. Šerić.

   

Pet minuta od grada

— Samo u posljednjih godinu-dvije dana mene je zvalo ili dolazilo mi 50 ljudi, raspitujući se za mogućnost odmora na Hostu. Zato sam i uvjeren da je Plovput napravio dobar posao i da će se svjetionik bez problema moći puniti gostima. Na kraju krajeva, i grad Vis, koji je odavde pet minuta brodom, dobit će novi sadržaj u svojoj ponudi — kaže viški poteštat Šime Zubčić, priznajući da intenzivno razmišljaju o obnovi obližnje kamene zgrade, inače bivšega skladišta streljiva za vrijeme austrijske vladavine. Prema njegovim razmišljanima, Host bi sa susjednom Češkom vilom i kulom Fortica trebao činiti jedinstvenu cjelinu ne samo za turističke nego i kulturne namjene.

 
Još u rubrici:
 


ADRIANSKOGA MORA SIRENA ENERGIČNI ENTUZIJASTI IZ UDRUGE
“SREDOZEMNA MEDVJEDICA”
IMAJU JAKE RAZLOGE ZA VESELJE I TVRDE:
Medvid nikad nije napuštao Jadran


JOŠ U PRILOGU NEDJELJNA DALMACIJA

 


Prilozi:
 


Reflektor - četvrtakBurza - petakSpektar - subotaNedjeljna - nedjeljaPomet - nedjelja

 

 

 

 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/3