Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 19.7.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  stella
automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 6

POČETAK ŠPICE TURISTIČKE SEZONE KRENUO ODLIČNO

NA JADRANU SE ODMARA
OKO 450.000 GOSTIJU

SPLIT - Na Jadranu se ovog tjedna odmara oko 450 tisuća gostiju, čime je njihov broj dosegnuo najveću ovogodišnju razinu u dosadašnjem dijelu sezone. Protekli vikend u znaku brojnih dolazaka na odmor podjednako je na more doveo Europljane, ali i domaće "kontinentalce" koji su napunili vikendice, no njihov točno registrirani broj znat će se tek početkom kolovoza kada se objave službene državne statistike preko ureda HTZ-a. No, ako je suditi po broju ulazaka vozila u Hrvatsku tijekom vikenda, znatno pojačanom trajektnom prometu, rekordnom broju turističkih čarter-letova i pojedinačnim procjenama stanja na terenu u priobalnim županijama gdje još traje prihvat i evidentiranje pristiglih turista, ovogodišnja "špica" sezone nastavlja pozitivni trend dosadašnjeg sezonskog "plusa".
Kao i u prvoj polovici godine u kojoj je u Hrvatsku stiglo 2,5 milijuna turista što je za pet posto više nego lani, turistička perjanica na obali je Dalmacija koja bilježi rekordne dolaske i popunjenost kapaciteta koja je u prosjeku bolja i do 15 posto od prošlogodišnje.
Dalmacija bilježi rekordne dolaske i popunjenost kapaciteta - detalj sa Zlatnoga rataNajviše gostiju je i dalje u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je po prvim procjenama proteklog vikenda ugostila više od 75 tisuća posjetitelja, što je za oko 12 posto više nego lani, a izvanrednu popunjenost svih smještajnih kapaciteta bilježi i Dubrovačko-neretvanska županija gdje je slobodan krevet iznimno teško naći. Na lanjskih greškama puno su naučili i u Šibensko-kninskoj županiji koja ove godine značajno premašuje lanjski promet prepun "rupa", ugošćavajući oko 35 tisuća gostiju, dok Zadrani standardno dobro ulaze u vrhunac sezone.
Iako je broj gostiju u uzlaznoj putanji i u Istri, ta naša turistička regija još uvijek je u "minusu", a trenutno se tamo odmara prema procjenama oko 129 tisuća gostiju, dok ih je na Kvarneru oko 110 tisuća. Sve se to događa u vikendu koji je označio stupanje na snagu najviših ovogodišnjih cijena u svim vidovima smještaja, a top-cijene ostat će na snazi gotovo posvuda iduća četiri tjedna u kojima će se ostvariti 40 posto godišnjega turističkog prometa.
I privatni smještaj ima dobru popunjenost, a broj prijavljenih gostiju kreće se i do 20 posto više nego lani. No, te brojke valja pažljivo iščitavati u svjetlu plaćanja paušalne boravišne pristojbe, zbog koje legalni privatni iznajmljivači ove godine nemaju razloga sakrivati svoje goste, budući da im njihovo uredno prijavljivanje ne stvara nikakve financijske obveze. Dalo bi se iz tog "povećanja" broja prijavljenih gostiju zaključiti kako ih je barem toliko ( 20 posto!!) lani bilo - sakriveno.
Ono što obilježava ulazak u drugu polovicu srpnja na Jadranu jest i relativno rani dolazak Talijana na odmor koji su već ovog vikenda bili u većini turističkih središta na obali, mijenjajući tako tradicionalni "feragosto" za odmor na kraju srpnja.

Ružica MIKAČIĆ
   

ANALIZE BROJA GOSTIJU
NE DAJU PRAVU SLIKU O REZULTATIMA SEZONE

Istra: Manje turista
donosi bolju zaradu

Turizam nije socijalna djelatnost nego gospodarska. Važnije je koliko se zarađuje, a manje o kojem se broju gostiju radi, kaže Veljko Ostojić, predsjednik istarske Turističke zajednice

PULA - Dok dalmatinski turistički djelatnici temeljem polugodišnjih rezultata zadovoljno trljaju ruke, imaju li njihovi istarski kolege razloga za zabrinutost? Iz Turističke zajednice Istarske županije već su poručili kako su rezultati o 5-postotnom, odnosno 6-postotnom podbačaju za prvih šest mjeseci, kada se analizira broj turista i ostvarena noćenja u odnosu na lani, posljedica kvalitetnije strukture gostiju s novih tržišta.
No, sve je više onih koji su skloni "sušu" gostiju u Istri pripisati višim cijenama u odnosu na one u Dalmaciji, lošem vremenu koje je individualne goste, od kojih se većina odmara u Istri, za razliku od organiziranih dolazaka u Dalmaciju, odvratilo od dosadašnjih termina odmora, te suvremenoj i brzoj autocesti, Dalmatini koja privlači i privlačit će turiste individualce iz obližnjih zemalja.
Predsjednik istarske Turističke zajednice, član Županijskog poglavarstva za turizam i direktor društva "Brijuni rivijera" Veljko Ostojić za dosadašnji turistički minus u Istri "krivi" strukturu smještajnih kapaciteta, budući da su u Istri, podsjeća on, polovica njih kampovi u kojima je zabilježen smanjen dolazak gostiju i manji broj noćenja, za razliku od hotela koji su ostvarili fizički promet na razini lanjskoga ili bilježe povećanje poput hotela porečkoga "Riviera Holdinga" od 6 posto.
Ostojić smatra da su spomenutom podbačaju pridonijeli i raniji pomaci vjerskih blagdana Uskrsa i Duhova za skoro mjesec dana, te duga zima. On poziva na oprez kod komparacije Istre i Dalmacije u dosadašnjim rezultatima turističke "žetve", napominjući kako Istra u odnosu na Dalmaciju ima 130.000 manje smještajnih kapaciteta, pa stoga, upozorava on, podaci o dolascima i noćenju turista dovode u prednost Istru u odnosu na Dalmaciju. Ostojić poručuje kako je cilj istarskog turizma rast kvalitete usluge, restrukturiranje kvalitete smještajnih kapaciteta i stoga povećanje cijena nakon velikih investicija.
— Istra ima cijene za trećinu više od Dalmacije, i po cijenama smo na razini Dubrovnika. Turizam nije socijalna djelatnost, nego gospodarska. Važnije je koliko se zarađuje, a manje o kojem se broju gostiju radi - kategoričan je Ostojić.
Navodeći kako je Istra zacrtala put prema kvalitetnim i novim gostima, od čega neće odstupiti, svjestan je kako će na tom putu biti teških trenutaka i godina. Prema njegovim riječima, istarski turizam, dugoročno gledano, kreće prema bitnoj transformaciji u korist kvalitete, a i Dalmacija će, uvjeren je on, uskoro morati (za)početi takvu metamorfozu.
Na pitanje koliko Dalmatina (od)uzima Istri gostiju unatoč nedavno puštenom u promet zapadnog kraka Istarskog ipsilona, neslužbeno nazivanog "Istrijana", Ostojić smatra kako će dio gostiju nedvojbeno zahvaljujući toj autocesti krenuti put Dalmacije, posebice Slovenci, Austrijanci i Mađari. Međutim, dodaje Ostojić, turistički proizvod Istre i Dalmacije vrlo je diferenciran, pa se zato i obraćaju različitim kategorijama gostiju.
— Budućnost hrvatskog turizma zasiguno nije da se u hotelu s dvije zvjezdice polupansion naplaćuje 17 ili 19 eura kao što je sada u Dalmaciji - zaključio je Ostojić.
Predsjednik Uprave porečke Riviere Holding i Izvršnog odbora HUH-a Franko Palma rezolutno napominje kako Istru nije pogodila "ni katastrofa, ni podbačaj", jer su, ističe on, dosadašnji rezultati očekivani i nimalo iznenađujući. I on drži da su ovogodišnji rani Uskrs i Duhovi Istri odnijeli dva puta po par tisuća gostiju, što se odrazilo na (ne)popunjenost kampova i apartmana, dok je, naglašava, u hotelima zabilježen porast gostiju i noćenja. Palma također podržava veće cijene koje jamče veću kvalitetu ukupnog turističkog proizvoda, a što će se potvrditi u ovim i predstojećim mjesecima turističke sezone. Za njega je usporedba Istre i Dalmacije, kako je ustvrdio, neusporediva i nerealna, jer, tvrdi on, Istra puno investira u objekte te većim cijenama privlači kvalitetnije i nove goste, pritom postižući daleko bolje financijske rezultate unatoč manjem broju noćenja.

Branka ŽUŽIĆ
 
Još u rubrici:
 


KALIFORNIJA: HRVATSKI PREMIJER RAZGOVARAO S
GUVERNEROM ARNOLDOM SCHWARZENEGGEROM
Sanader stisnuo ruku Terminatoru


U KRKOVIĆU U SKRADINSKOME ZALEĐU
Otkriven spomenik žrtvama agresije


NAPREDAK U SURADNJI S HAAGOM
NEDOVOLJAN ZA ODREĐIVANJE DATUMA
O pregovorima EU-a i Hrvatske tek u rujnu


PRINOVA JADROLINIJE JUČER POPODNE PRVI PUT
IZ SPLITA ISPLOVILA ZA SUPETAR
Zaplovio "Marjan"


BEOGRAD SPECIJALNI SUD ZA BORBU PROTIV ORGANIZIRANOG
KRIMINALA U U SLUČAJU UBOJSTVA STAMBOLIĆA
I ATENTATA NA DRAŠKOVIĆA PRESUDIO
LEGIJA OSUĐEN NA
40 GODINA ZATVORA


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/6