Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
nedjelja, 17.7.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  nedjeljna dalmacija
feljton
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

U KRALJEVICI KRŠTEN I PREDAN NOVI JADROLINIJIN
BROD KOJI ĆE PLOVITI NA LINIJI SPLIT - SUPETAR

’Marjan’ naj-trajekt na Jadranu

Najveći trajekt ikad izgrađen u domaćem brodogradilištu za domaćeg brodara zaplovit će već u ponedjeljak na liniji Split-Supetar

KRALJEVICA - Najveći ikada izgrađeni trajekt u domaćem brodogradilištu za domaćeg brodara, "Marjan", kršten je i predan Jadroliniji u najstarijem hrvatskom brodogradilištu "Kraljevici". Već u ponedjeljak zaplovit će na liniji Split-Supetar, a prvu vožnju obavit će iz Valbiske na Krku do Meraga na Cresu. Zapovjednik Milan Klarin i kum Vladimir Šeks na komandnom mostu "Marjana"/Danilo PAVLETIĆDirektor borodogradilišta Ivica Šegulja podsjetio je da je kobilica za gradnju položena 1. rujna prošle godine, a ocijenio je da je povećan broj novogradnji u ovom škveru znak povratka gotovo tri stoljeća dugoj tradiciji.
"Ovo je drugi u seriji građenoj za nas u ovom brodogradilištu i četvrti iz programa obnove flote koji traje do 2008. godine i do sada je izgrađeno pet od deset brodova", rekao je na svečanosti primopredaje direktor Jadrolinije dr. sc. Slavko Lončar. "U ovoj godini nabavili smo četiri broda i sada ih imamo 55, prosječne starosti oko 20 godina. Ukupni Jadrolinijin kapacitet je takav da bismo u jednoj vožnji mogli evakuirati grad veličine Šibenika", istaknuo je Lončar i dodao da je ovogodišnji plan prevesti 8,5 milijuna putnika i 2,5 milijuna vozila.
Sagledavajući događaj u turističkom kontekstu, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta istaknuo je njegovu posebnu važnost i podsjetio na sve programe koje ministarstva provode radi unapređenja pomorstva i prometnog povezivanja otoka s kopnom i međusobno. "Za potrebe obnove Jadrolinijine flote subvencioniramo 20 posto vrijednosti gradnje, za trgovačku flotu isto toliko, što je prošle godine povećalo ukupan kapacitet za 115 tisuća tona, s 28 naručitelja ribarskih brodova potpisat ćemo uskoro ugovore o gradnji uz potporu od 30 posto, a već u ponedjeljak i prvi ugovor za izgradnju 10 turističkih, odnosno izletničkih brodova, u čijoj ćemo cijeni sudjelovati sa 10 posto", rekao je ministar Kalmeta.
Kum broda i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks govorio je o zakonskim okvirima stvorenim za unapređenje hrvatskog brodarstva i brodogradnje i rekao da hrvatski brodari sada imaju iste uvjete poslovanja na svjetskom tržištu kao i njihova konkurencija, s tim da su olakšice i veće nego u nekim zemljama. "Brode, dajem ti ime Marjan prema prepoznatljivom ponosu grada Splita", zaključio je kum, poželjevši mirno more i uspješnu plovidbu posadi i putnicima.

Ivančica CELEVSKA
   

Nadbiskupov blagoslov

Blagoslivljajući brod, posadu i putnike, riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić rekao je kako je, dolazeći na svečanost, prošao pored slike pape Ivana Pavla II., postavljene u znak sjećanja na njegov posjet. Nadbiskup je dodao kako ni na jednom od svoja 104 putovanja papa nije plovio na brodu nekoga brodara, osim na "Juditi", što je velika čast za Jadroliniju.

Zašto je izabran kum, a ne kuma?

Nakon svečanosti održana je kratka konferencija za novinare na kojoj je postavljeno mnogo pitanja o raznim pomorskim temama. Bez ikakva odgovora ostalo je samo ono o razlozima izbora muškarca za kuma zato što je u hrvatskoj tradiciji da se ta časna dužnost povjeri ženi.

Ponosni kapetan: "Vrti se ka zvrk"

"Marjan" je ro-ro putnički brod predviđen za ravnopravnu plovidbu u oba smjera. Može prevesti do 1200 putnika, 130 osobnih vozila ili 12 trailera nosivosti po 40 tona, brzinom od 12,3 čvora, dug je 87,60 m, a širok 17,5 metra.
— Lani sam doveza "Supetra", a u ponediljak ću "Marjana". Ako direktor dozvoli, zavrtit ću ga na pol kanala kad se uputimo na Brač. Vrti se ka zvrk i kad bi ga ja zavrtija svom snagom, ne biste mogli stat na nogama. Nema greške. Putnici će bit prezadovoljni.
U salon stane 600 ljudi za stolove, a dvista za šank. Ima 11 članova posade i pet konobara. Kad ukrcajemo ili iskrcajemo auta, to vam ide ka na autoputu. Imano široke ukrcajne rampe i tri auta odjednom ulaze ili izlaze. Nema mane, iskreno vam govorim i dobro znan kanal jer već deset godin plovim za Brač i bija san na "Nazoru", "Valunu", "Kašiću", "Ujeviću" i "Supetru" - pohvalio je "svoj" novi trajekt kapetan Milan Klarin.

 

PORINUĆE NEOBIČNOG PLOVILA U BIOGRADSKOJ MARINI "KORNATI"

Zaplovila turistička podmornica

BIOGRAD - Premda najavljeno prije mjesec dana, morsko krštenje broda podmornice, vlasništva Mladena Peharde (agencija Agena- -tours) iz Svetoga Filipa i Jakova, na vrlo svečan način obavljeno je u subotu u biogradskoj Marini "Kornat" u nazočnosti brojnih novinara i gostiju Marine.
Na brodu podmornici obavljat će se i vjenčanja/Božo VUKIČEVIĆKuma broda, Pehardina djevojka Sylva Križova, šampanjcem je polila brod podmornicu, nakon čega je 12 prvih putnika, novinara, zaplovilo na polusatno kruženje Pašmanskim kanalom.
Ovaj brod podmornica prvi je takve vrste u hrvatskoj turističkoj ponudi - saznali smo iz pozdravnih govora pred porinuće u more. O vrijednosti ovoga projekta govorili su predsjednik Turističke zajednice Biograd na moru Ivo Eškinja, predstavnik Ilirije d. d. Milan Šangulin, predstavnica Turističke zajednice Svetoga Filipa i Jakova Klara Eškinja, te vlasnik Mladen Peharda koji je govorio o rađanju i ostvarenju projekta te o njegovim turističkim planovima.
Brod podmornica, naglasio je Paharda, isplovljavat će svaki dan pet puta iz biogradske Marine "Kornati" te jedan put dnevno iz Svetoga Filipa i Jakova, pri čemu će jedna vožnja - s ukupno 12 putnika - trajati jedan sat kroz Pašmanski kanal. Putnici će uživati u flori i fauni kao i podmorskoj arheologiji kojom obiluje Pašmanski kanal. Kao posebna atrakcija najavljuje se i mogućnost podmorskih vjenčanja.

S. BAŠIĆ
 
Još u rubrici:
 


TURISTIČKI VAL PRED TUNELOM SV. ROK VOZILA
ČEKALA U KOLONAMA OD 14 KILOMETARA

REKORDI NA AUTOCESTI


U VARAŽDIN IZ CIJELOG SVIJETA STIŽU
SUDIONICI VATROGASNE OLIMPIJADE
Vatru gasi, medalju spasi!


NASA ODGODILA LET ZBOG KVARA NA SHUTTLEU
Discovery još neće u svemir


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4