Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 23.6.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 5 od 7

IN MEMORIAM MILO KOVAČ (24. SIJEČNJA 1955. - 21. LIPNJA 2005.)

Odlazak velikog meštra fotografije

Ako fotografija govori više od tisuću riječi, one snimljene objektivom Mila Kovača kazuju ih milijune. Ma koliko djelovali spontano, zaustavljeni treptaji vremena na Milovim snimkama nastali su kao rezultat beskrajnog strpljenja, promišljanja i strasti prema fotografiji, koja je obilježila njegov život.
I uistinu, fotografija je bila Milova najvjernija pratiteljica više od tri desetljeća. Malo je onih koji se sjećaju kada su na nekoj od dubrovačkih ulica susreli Mila Kovača bez fotoaparata. Gotovo da nije bilo susreta, sportskog događaja, predstave, koncerta, od davne 1979. godine, kada je prvi put ušao na vrata dubrovačkog dopisništva, koju Milo nije dokumentirao svojom kamerom. Nije je ispuštao ni u vremenima kada je Dubrovnik proživljavao ratnu agoniju, a snimke opkoljenoga Grada izloženog svakodnevnom razaranju obišle su svijet svjedočeći istinu o onome što se zbivalo na ovim prostorima. Držao ju je u ruci i kada su Dubrovnik pogodili potresi, požari, nesreće ... Vrijedni kroničar dubrovačkog života nije propustio niti jedne Ljetne igre, pa gotovo da nema glumca, glazbenika i plesača koji se barem jednom nije našao na fotografiji s Milovim potpisom. Blago koje je iza sebe ostavio, usnuvši zauvijek u pedesetoj godini života u svojem dubrovačkom domu, osiguralo mu je mjesto u antologiji.
Vrijednost Milova opusa mnogi su prepoznali, stoga ne začuđuju priznanja koje je za života ponio. Među njima je i nagrada Hrvatskog novinarskog društva za 1996. godinu "Nikša Antonini" za najbolju fotoreportažu o nesreći zrakoplova američkog ministra trgovine Rona Browna.
Ipak, Milu najdraže bile su vedute iz gradske svakodnevice, na kojima su se prepoznavala lica "malih ljudi", golubovi na "zelenoj placi", predah na fontanama, brodovi na sidrištima ... Ne iznenađuje Milova popularnost među butigjerima, marangunima, barbirima, ali i poznatim artistima i ljudima od politike, koji bi nakon dolaska u Grad najprije s njim popili kavu, pa se tek onda posvetili protokolu. Pitanje prestiža među novinama bilo je objavljivanje Milove fotografije na njihovim stranicama, pa je teško nabrojiti sve one listove koji su se otimali za njegove radove.
Kada je davne 1966. iz rodnih Grmljana, nedaleko od Trebinja, stigao u Dubrovnik, u kojemu je proveo ostatak života, Milo nije ni sanjao da će postati veliki meštar fotografije. Od njega su mnogi učili i naučili zanat, no njegove su fotografije uvijek imale "ono nešto" što ih je činilo prepoznatljivima i samo Milu svojstvenima. Možda stoga jer se, kako bi on sam rekao, "snima glavom, a ne kamerom". Poznavajući Mila, ne treba sumnjati da će i tamo gdje se zauvijek preselio snimati neponovljive nebeske fotografije.
Ispraćaj kolege Mila Kovača bit će danas u 14 sati na dubrovačkom groblju Boninovo, a pokop u 17 sati u Grmljanima kod Trebinja.

Anet MARUNIĆ-LISIČIĆ
Gabrijela BIJELIĆ
   

Vlada o cestogradnji

ZAGREB - Po hitnom postupku produžit će se rok za reguliranje državljanstva strancima. Takav prijedlog radna tijela Vlade podnose kako bi omogućili strancima koji su 8. listopada 1991. imali prebivalište u Hrvatskoj, a smatraju se jugoslavenskim državljanima, da svoj status reguliraju do 30. lipnja 2006. godine. Sadašnja zakonska odredba, naime, predviđa rok do 30. lipnja 2005. godine.
Na redovitoj Vladinoj sjednici trebalo bi se naći i teme vezane uz cestogradnju. Otvaranje novih dionica autoceste pratit će i Vladina suglasnost na visinu cestarine. Tako bi nova dionica koja Zagreb preko Bosiljeva spaja sa Splitom koštala isto kao i druge dionice autoceste. To znači 0.40 kuna po kilometru za prvu kategoriju, 0.60 za drugu, 0.81 za treću i 1,32 kune za četvrtu kategoriju vozila.
Pred Vladom će se naći i prijedlog o zatvorenom sustavu naplate, što bi omogućilo da korisnici autocesta bez zaustavljanja prelaze s pravaca kojima upravlja koncesionarsko društvo za Autocestu Rijeka Zagreb na pravce kojima upravljaju Hrvatske autoceste. Cestarina bi se naplaćivala na izlanoj postaji za oba upravitelja. Kako se neslužbeno saznaje, pred Vladom bi se trebao naći i prijedlog financiranja objekta za izgradnju splitske obilaznice. Taj bi projekt financijski potpomogla Europska banka za obnovu i razvoj.

O. RAMLJAK

 

Razgovori HSU-a i Vlade

ZAGREB - Predstavnici Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) i umirovljeničkih udruga na sastanku s predstavnicima Vlade na čelu s premijerom Ivom Sanaderom razgovarali su o proračunu i materijalnom položaju umirovljenika i za idući tjedan dogovorili nastavak razgovora do kada bi trebali biti pripremljeni točni podaci i pokazatelji.
Predsjednik HSU-a Vladimir Jordan izrazio je zadovoljstvo što Vlada razumije težak položaj umirovljenika. Ne dolazi u obzir promjena formula izračuna mirovina i pogoršanje materijalnog položaja umirovljenika, izjavio je Jordan nakon sastanka.
Potpredsjednik Vlade Damir Polančec kazao je da su dvije strane na stol stavile argumente o mirovinskoj reformi i pitanju indeksacije mirovina. Optimist sam i uvjeren sam da ćemo do sredine sljedećeg tjedna sigurno završtiti razgovore i naći prihvatljivo rješenje za obje strane, kazao je. Izrazio je uvjerenje da se pregovori oko povratka duga umirovljenicima mogu završtiti u sljedećih 20-ak dana.
Polančec je rekao da bi se fond za povrat duga umirovljenicima tek trebao oformiti, a zamišljen je tako da bi jedno društvo upravljalo s dva različita fonda - fondom vrijednosnih papira i fondom nekretnina.

   

Grabar-Kitarović i Condoleezza Rice
potpisale izjavu

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i Condoleezza Rice, američka državna tajnica, potpisale su u srijedu u Bruxellesu Izjavu u povodu pokretanja Inicijative za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje, te opreme, tehnologije i materijala vezanih uz to oružje (PSI), priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).
Hrvatska i SAD potpisali su bilateralni Sporazum o suradnji u sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje, sustava njegove isporuke i uz to vezanih materijala morskim putem, kaže se u priopćenju. Potpisivanje tog sporazuma odražava zajedničku predanost i odlučnost Hrvatske i SAD-a na zajednički rad kako bi otvoreno more postalo zabranjenom zonom za terorizam i opasna oružja, dodaje se u priopćenju.

 

Sindikati javnih službi odbili
potpisati sporazum o regresu

ZAGREB - Sedam Sindikata javnih službi odbilo je potpisati sporazum o regresu za godišnji odmor, ocijenivši da je time Vlada željela odglumiti postojanje socijalnog dijaloga i stvoriti privid pregovaračkog procesa.
— Ne možemo potpisati sporazum o regresu, a da se prije toga nije otvorio ni pregovarački proces ni ponuđen protokol — kazao je predsjednik glavnog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić na konferenciji za novinare. Ocijenio je da iza takvog "drskog" zahtjeva Vlade stoji pregovaračka poza za MMF, javnost i međunarodnu zajednicu. Napomenuo je kako će regres članstvo dobiti jer je to pravo iz Kolektivnog ugovora.
Podsjetivši kako pregovori o plaćama između sindikata i Vlade ne postoje već dvije godine, Ribić je rekao da prvi put nakon 10 godina nije potpisan kolektivni ugovor o plaćama. "Očito pregovori kao važan element demokracije i socijalnog života u ovoj zemlji ne funkcioniraju", kazao je Ribić istaknuvši kako sindikati traže pregovore o plaćama za 2006. kako bi se dugoročno i sustavno riješilo to pitanje. Najavio je da će sindikati na nepostojanje pregovora odgovoriti u jesen, istaknuvši kako štrajk nije nužan, ali nije ni isključen.

   

Slovenske ribarice opet
upale u hrvatsko more

SAVUDRIJA - Četiri slovenske ribarice i slovensko pomorsko policijsko plovilo u utorak su ponovno ušli u hrvatski dio Savudrijskog zaljeva, izvijestio je glasnogovornik istarske Policijske uprave Robert Pavleković.
Po njegovim riječima prva je slovenska ribarica u hrvatsko more na 3,7 nautičkih milja južnije od crte razgraničenja ušla u 8, a druga u 8,10 sati i ribarila čak na 4,4 nautičke milje južnije o sredine Savudrijskog zaljeva.
U 9.15 sati u hrvatske teritorijalne vode uplovile su i dvije ribarice izolskog "Delamarisa", "Riba" 1 i "Riba" 2 i mreže bacile na 1,1 nautičku milju južnije od crte razgraničenja. Slovensko policijsko plovilo u hrvatski dio Savudrijske vale uplovilo je u 9,30 sati i doplovilo na čak 3,3 nautičke milje južnije od crte razgraničenja, izvijestila je hrvatska policija.
Hrvatska je pomorska policija u 9.44 sata uspostavila vezu sa slovenskom i zatražila da napuste položaj na kojem su zatečeni, jer se nalaze u hrvatskim teritorijalnim vodama, kazao je glasnogovornik PU-a Pavleković. Po njegovim riječima prva je ribarica, kad je završila ribarenje, napustila hrvatsko more u 9.50, druga u 10.10, slovensko policijsko plovilo u 11.08 i "Delamarisove" koćarice u 13.12 sati.

 
Još u rubrici:
 


U ŠUMI BREZOVICI KOD SISKA ODRŽANA
SREDIŠNJA PROSLAVA DANA ANTIFAŠISTIČKE BORBE

ŠEKS: PARTIZANI, BUDITE
PONOSNI NA SVOJU BORBU


ŠIBENSKA POLICIJA POZVALA OČEVICE TRAGEDIJE
Djevojčica podlegla teškim ozljedama


HDZ NAKON OSAM GODINA OPET IMA SVOG ČOVJEKA NA ČELU GRADA
Zvonimir Puljić izabran
za splitskoga gradonačelnika


PREDSTAVLJENI NOVI PROJEKTI INSTITUTA "OTVORENO DRUŠTVO"
Soros pozvao ulagače da podrže Hrvatsku


PANTOVČAK NOVO SMANJENJE KAZNE OSUĐENIMA ZA RATNI ZLOČIN
Predsjednik Mesić pomilovao
dvojicu srpskih pobunjenika


OBITELJI NESTALIH I ISLAMSKA ZAJEDNICA PROTIV
DOLASKA DELEGACIJE SICG NA KOMEMORACIJU U SREBRENICI
’Ako Tadić dođe, mi ćemo ga ignorirati’


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 5/7