Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 3.6.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

ZAKUPLJENI SVI TURISTIČKI KAPACITETI NA
SVJETIONICIMA DUBROVAČKOG AKVATORIJA

ROBINZONI OSVAJAJU LANTERNE

Tjedan boravka na lanterni Palagruža plaća se 865 euraDUBROVNIK - Ljubitelji robinzonskog turizma već odavno su zakupili sve raspoložive kapacitete na svjetionicima koji su u akvatoriju Dubrovačko-neretvanske županije ovog ljeta obuhvaćeni programom kratkoročnog zakupa lanterni u turističke svrhe, poznatijim pod nazivom "Kamena svjetla". Najvjerniji posjetitelji apartmana na otočićima i isturenim hridinama i ove sezone ostaju Talijani, koji su mjesecima prije feragosta "razgrabili" atraktivne poste skrivene na nekim od ukupno 11 lučkih svjetala koliko ih ima od dubrovačkih Grebena do pučinskog Lastova. Drugi po brojnosti su posjetitelji iz Slovenije, a nakon promotivnih akcija na Iberijskom poluotoku dogodine se očekuju i prvi pustolovi iz Španjolske.
Prema riječima Željka Višića iz Ureda direktora splitskog "Plovputa", društva koje skrbi o svjetionicima u vlasništvu RH i kroz turističku valorizaciju prikuplja sredstva za njihovo održavanje, na Palagruži i Sušcu mogu odsjedati u dvama apartmanima za četiri osobe, na lastovskoj Strugi, u ovisnosti o brojnosti turista, imaju raspoložive apartmane od jednokrevetnih do peterokrevetnih, dok goste na lanterni Pločice kod Korčule čekaju dva poveća apartmana za šest i osam osoba. Punu popunjenost dvadeset raspoloživih apartmana tek dijelom će ugroziti notorna srpanjska turistička rupa.
Željko Višić ističe kako su cijene odmora na lanternama ostale iste kao lani. Prema cjeniku "Plovputova" poslovnog partnera tvrtke "Penul", dostupnom na Najvjerniji posjetitelji apartmana na isturenim hridinama su Talijani/Tonči PLAZIBATinternetu, u srcu turističke sezone od 3. srpnja do 28. kolovoza tjedan boravka na lanterni Palagruža plaća se 865 eura, Sušac stoji 900 eura, dok na Pločicama sedmodnevni odmor u šesterokrevetnom apartmanu zapada 1155, a u apartmanu s osam ležajeva 1300 eura. Za najam peterokrevetnog apartmana na Strudi treba izdvojiti 995 eura, dok će vas dvokrevetni smještaj stajati 725 eura.
I dok pojedini svjetionici hrvatskog priobalja postižu i 180-dnevnu godišnju popunjenost, najveća prepreka postizanju takva rekorda četirima lanternama južnog Jadrana velika je dislociranost, koja se trenutačno prevladava gliserskim transferima do udaljenih svjetioničkih odredišta koji s prosječnom starošću od 150 godina spadaju u spomenike kulture.
Da svjetionici ne prestaju pobuđivati zanimanje potencijalnih gostiju, potvrđuje i velika putujuća izložba umjetničkih fotografija lanterni "Hrvatski svjetionici" iz objektiva velikana poput Verzottija i Pervana, kojom se "Plovput" predstavio diljem Europe, a uskoro će je vidjeti i newyorška te publika Južnoafričke Republike. Cilj je izložbe ukazati na potrebu očuvanja lanterni kao vrijednih dijelova kulturnog nasljeđa te potaknuti njihovu obnovu u duhu ekoloških standarda.

Gabrijela BIJELIĆ
   

Na redu je Vis

Splitski "Plovput" trenutačno je angažiran na projektu obnove i uređenja lanterne Host u viškoj vali. Uz interijer koji će činiti izvorno pokućstvo i svjetioničarske "potrepštine", obnavljaju se perivoj i gustijerna, a septička je jama namijenjena ekološki prihvatljivom bio-jamom. Radi se o inovaciji koja sadrži sustav za pročišćavanje otpadnih voda koje se onda koriste za zalijevanje.

 
Još u rubrici:
 


ZA DESETAK DANA U RESTORANU NA LAPADSKOJ ŠETNICI
Otvara se prvi dubrovački srdela snack


STAV ŽUPANIJSKOG ZAVODA ZA PROSTORNO
UREĐENJE
POZDRAVILI PLOČANSKI EKOLOZI
Očuvanje prirodnog spruda na Neretvi


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3