Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 13.5.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

PREDSTAVLJENA KNJIGA
DIOKLECIJAN I SPLIT U IZDANJU SLOBODNE DALMACIJE

Mitovi i povijesne činjenice

Uz knjigu u kojoj su tiskani tekstovi don Frane Bulića, akademika Nenada Cambija i dr. Ive Babića, predstavljena je knjiga španjolskog pisca Jesusa Parda "Dioklecijan, veliki poraz cara koji je progonio kršćane", romansirana biografija posljednjih godina graditelja carske palače u Splitu

SPLIT - Prva knjiga u nakladi Splitske biblioteke Slobodne Dalmacije, Dioklecijan i Split još je jedno zanimljivo štivo o rimskome caru, začetniku i utemeljitelju našega grada, predstavljeno jučer u Palači Milesi.
Urednik Marin Kuzmić je najavio u Splitskoj biblioteci nova izdanja koja na čitalačku publiku pretendiraju pristupačnom cijenom i prodajom na kioscima. Prvo izdanje knjige Dioklecijan i Split, "potaknuto i splitskim rođendanom" već je rasprodano, najavljeno je drugo izdanje, a "Slobodna" je tiskala i knjigu o kojoj je jučer također bilo prigodna slova - Dioklecijan, veliki poraz cara koji je progonio kršćane, španjolskog autora Jesusa Parda.
Predstavljači novog izdanja Slobodne Dalmacije/Božo VUKIČEVIĆ- Pred nama je knjiga koja objedinjuje tri teksta - "Car Dioklecijan", njegovo ime, domovina i mjesto gdje se rodio, kada, gdje i kako je umro, najpriznatijeg onovremenog arheologa don Frane Bulića, "Dioklecijanova palača i Dioklecijan" arheologa, akademika Nenada Cambija te "Mit o podrijetlu u Statutu grada Splita" povjesničara umjetnosti prof. dr. Ive Babića, izdvojio je, pri predstavljanju izdavačkog prvijenca Dioklecijan i Split, prof. dr. Tomislav Marasović.
Prof. dr. Marasović je u tom prigodnom slovu napomenuo kako je Bulić pedantno pobrojao vrela gdje se Dioklecijan možebitno rodio, te kako je Cambijev esej prvi opsežniji tekst o liku cara, napisan osamdesetak godina nakon Bulićeve rasprave, u kojem je duboko ušao u problem antičkog portreta. Kazao je i kako se prof. dr. Babić pozabavio mitovima o Splitu, a mitovi oduvijek imaju uporište u stvarnim, povijesnim činjenicama.
Akademik Cambi je pripomenuo kako će se o caru Dioklecijanu još više znati nakon simpozija najavljenog u rujnu.
Prof. dr. Babić zahvalio je Slobodnoj na izdanju ove knjige "kojom će mnogi postati Splićani". To će istodobno pomoći stvaranju gradskog, nacionalnog identiteta koji je, kao mnoge stvari i pojave, podložan rastakanju, entropiji... Mitovi su priče, fantazme, ali su ljudske, toplo je primijetio dr. Babić, poručujući kako "i Splitu treba mit".
Pardovu knjigu "Dioklecijan, veliki poraz cara koji je progonio kršćane", književnik Jakša Fiamengo je ocijenio "romanom koji računa na povijesne pretpostavke". Čovjek se dobro osjeća kad pročita u nekom stranom romanu da se dio radnje odvija u njegovu gradu pa s te strane svaki Splićanin može doći dijelom na svoje kada pročita ovaj roman, poručio je Fiamengo.

M. STANIŠLJEVIĆ

IZLOŽBA CRTEŽ 2005. U MAKARSKOM GOJAKU

Povratak liniji

MAKARSKA - Crtež 2005. naziv je skupne, pozivne izložbe trinaestoro hrvatskih umjetnika,koja se može razgledati u mjesnoj Galeriji Antuna Gojaka. Liniji, kao univerzalnom načinu komuniciranja i sporazumijevanja, starijoj i od pisane riječi, sudeći prema poticajnoj ideji povjesničarke umjetnosti i autorice izložbe Ivane Kokić, treba vratiti dostojanstvo i dignitet kakav zaslužuje, pa i u likovnosti. Jer s crtežom sve započinje, oko njega se slika stvara, gradi, ali i plete filozofska nadgradnja, te vlastita kreativna viđenja stvarnosti, ali i onoga što joj je prethodilo i što će doći. Makarski likovni krug predvode umjetnici Igor Dragičević i Ivo Mozara, Branimir Bartulović, a goste Dario Rafaelle Orioli i Dubravko Lepej iz Zagreba i posredno svjedoče da se i u relativno manjim sredinama mogu događati zanimljivi projekti i "prave" izložbe.
- Čarobnost, kojom jedna obična crta na papiru, ili nekom drugom praznom materijalu, može odvojiti formu od forme, heterogene sadržaje, i sve pretvoriti u sliku, ne samo da je izazovna, već i nedokučiva - rekla je Radojka Divić, član Poglavarstva Makarske.

I. BREŠAN
 
Još u rubrici:
 


PREMIJERA JUSIĆ - PALJETKOVOG DANA OD AMORA U DUBROVAČKOM TEATRU
Ravnatelj Mihočević igra u mjuziklu


OTVOREN POSTAV FOTOGRAFIJA SPLITSKE DONNE FATALE
Premijer Sanader na izložbi Feđe Klarića


LEPEZA MLADOSTI JASENA BOKE -
U IZVEDBI SPLITSKOGA GRADSKOG KAZALIŠTA LUTAKA

Pustolovina mašte i osjećaja


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4