Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 19.4.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  stella
automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UBIJENIMA U JASENOVCU

Mesić: Znanost govori
o najviše 90 tisuća žrtava

ZAGREB - U Jasenovcu su, osim Srba, ubijeni i Hrvati antifašisti te Židovi i Romi. Bilo bi korektno da je na skupu Srba u Republici Srpskoj, gdje je obilježena 60. obljetnica oslobađanja Jasenovca, to i rečeno. Izjavio je to predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u ponedjeljak nakon radnog ručka s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca.
Predsjednik je to izjavio zamoljen od novinara da prokomentira činjenicu da su Srbi ponovno isticali da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 Srba. Mesić je dodao da se sve relevantne i znanstvene ocjene o tom pitanju kreću između 80.000 i 90.000 ljudi. To je veliki zločin koji se rijetko događa u povijesti i ne razumijem zašto je potrebno taj zločin umjetno uvećavati, istaknuo je Mesić, dodavši da razlog tome može biti jedino želja da se Republika Srpska održi.
Stjepan Mesić se sreo s Emilom Tedeschijem, čelnikom HUP-aNa novinarsku opasku da je tom skupu u Republici Srpskoj bio nazočan i aktualni srbijanski predsjednik Boris Tadić te da se nije ogradio od spomenutog broja žrtava, predsjednik Mesić je kazao:
— Vrlo teško se ograđivati od izrečenih stavova na pojedinim skupovima. I sam sam bio u prilikama da nisam mogao reagirati na neke nelogičnosti. No predsjednik Tadić ima priliku to objasniti kasnije i bit će dobro da se drži onoga što je znanstveno dokazano — poručio je Mesić.
Na pitanje kako komentira izjavu Ivice Račana da nije baš najpametnije izričito govoriti da general Ante Gotovina nije u Hrvatskoj, Mesić je kazao:
— Račanove opaske su sasvim u redu. Očito da on smatra da bismo trebali govoriti da Gotovina vjerojatno nije u Hrvatskoj. No sve informacije koje smo dobivali i koje smo provjeravali, upućuju na to da sa sigurnošću možemo reći da generala Gotovine nema u Hrvatskoj.
Na pitanje jesu li informacije o lažnoj putovnici proslijeđene u Haag i Bruxelles, Predsjednik je kazao da će sve o tome čuti na idućoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, iako je potvrdio da se o tome govori već godinu dana. Na pitanje ostaje li i dalje pri ocjeni "dovoljan" za uspješnost Vlade, Mesić je kazao kako je očito da nemamo uspješno gospodarstvo.
Što se tiče najave premijera Sanadera da se razmišlja o protumjerama zbog nesporazuma nastalog između Hrvatske i BiH o sporazumu o slobodnoj trgovini, Mesić je kazao da i najtvrđe drvo puca na sredini i da će se pronaći neko rješenje. Nisam za carinski rat. Bilo bi dobro pri donošenju nekih mjera informirati i susjedne strane koje će od toga imati korist ili štetu, poručio je predsjednik Mesić.

A. MALENICA
 
Još u rubrici:
 


AMERIČKI GENERAL STEVEN SCHOOK, ZAPOVJEDNIK STOŽERA
NATO-A ZA BIH, O DOGAĐAJIMA NA MANJAČI I U BILEĆI:
Kazniti krivce za izgrede
na prisegama Vojske RS


UKRATKO

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3