Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 19.4.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  stella
automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 6 od 7

VRGORKA VINARIJA D.D. PREUZELA PRIMAT U HRVATSKOJ

Proizvedeno dva milijuna loznih cjepova

VRGORAC - U proizvodnji loznih cjepova, koja premašuje dva milijuna komada, različitih vinskih sorti, Vrgorka vinarija d.d. preuzela je primat u Hrvatskoj i iza sebe ostavila čak zagrebačku Fragariju i Dominant iz Metkovića. Ta proizvodnja, koja teče kao na traci, organizirana u poslovnoj jedinici Otrić Seoci, angažira 130 djelatnika, a u jeku sezone i više od toga broja. Zasnovana je na ukrštanju američke podloge, odnosno reznica iz vlastitog matičnjaka i europske plenke, strogo nadzirane od Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo, a odvija se prema najsuvremenijim tehničkim i tehnološkim standardima. Na stolu su razasute plenke europskih sorti koje se cijepe na američku podlogu/Igor MAJSTROVIĆRiječ je o proizvodnji loznih cjepova bez premca u nas, baš kao što je s kapacitetom otkupa i prerade grožđa naraslim na oko 1100 vagona, u čemu je urod s 380 hektara vlastite plantaže, Vrgorka je isto tako na čelnome mjestu među srodnim vinarskim tvrtkama.
— Uz cijepljenje, na koje se naslanja čitav jedan postupak obrade i zaštite podloge odnosno plenke, uključujući i parafiniranje, tu spada još i držanje loznih cjepova u zasebnim sanducima i u zasebnom prostoru kao i tretman s održavanjem odgovarajuće temperature i relativne vlage. Sve se odvija u ciklusima, nakon čega se potkraj svibnja lozni cjepovi iznose u prporište i ostavljaju sve do pred kraj studenoga ili početka prosinca. Tada su to već lozne sadnice koje podliježu dodatnoj obradi, nakon čega slijedi sortiranje i oprema na tržište, do u potankosti o tijeku procesa upoznaje nas ing. agronomije Petar Čotić, član Uprave Vrgorke i rukovoditelj proizvodnje na plantaži.
Ako je odnos cijepljenih i loznih cjepova prve klase između 45 do 60 posto, što opet ovisi o vrsti podloge, to se smatra zadovoljavajućim uspjehom u proizvodnji.
— Očekujemo prvoklasne lozne cjepove, a gotovo 80 posto ukupne proizvodnje je za poznatog kupca na tržištima širom Dalmacije i otočnog područja. Prevladavaju autohtone sorte, pred kojima prednjače plavac, plavina, debit, babić i druge vinske sorte. Ostatak je za naše kooperante i za proširenje vlastite plantaže u vrgoračko neretvanskom Jezeru, gdje je od ukupno 2800 hektara površina čak polovica pod nasadima vinove loze — kaže nam Ante Kalajžić, predsjednik Uprave Vrgorke.

Igor MAJSTROVIĆ

 

VIŠANI SLAVE DAN GRADA I BLAGDAN SVETOG JURJA

Predsjednik Mesić na viškoj fešti

VIS - Višani od četvrtka do nedjelje feštaju veliki blagdan, Dan grada i svetog Jurja, svog nebeskog zaštitnika. Ove godine slavlje će uveličati predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, splitsko-dalmatinski župan Kruno Peronja, Josip Borić, pomoćnik ministra mora za otoke, te drugi visoki gosti koji će već prvog dana fešte, u četvrtak 21. travnja, biti nazočni svečanoj akademiji otočnih kulturnih amatera na kojoj će prvom čovjeku države biti uručeno posebno priznanje, Povelja počasnog građanina Visa, te uručene ostale nagrade grada.
U muzeju Batarija otvorit će se izložba "Palagruža, otok među zvijezdama, Diomedov otok", a u Kulturnom centru izložba naivnog umjetnika Ivana Bulića "Pod sviću", a zatim slijedi promocija jubilarnog 40. broja "Hrvatske zore" Matice hrvatske Vis.
U petak se u Hrvatskom domu prigodnim koncertom predstavljaju klapa More iz Splita i ženska klapa Gusarice iz Komiže. A na sam blagdan, 23. travnja, u subotu, slavlje počinje polaganjem vijenaca na grobljima Prirovo i Podselje, promenadnim koncertom Hrvatske Gradske glazbe Vis, te svečanom svetom misom u župnoj crkvi Spilice, a nastavlja se svečanom svetom misom u crkvici svetog Jurja iz 12. stoljeća na istoimenom poluotoku, dok će se navečer u Hrvatskom domu predstaviti viško amatersko kazalište "Ranko Marinković" premijernom predstavom na viškoj čakavici "Covik, zvir i kripost".
U nedjelju, posljednjeg dana velike fešte, na redu su sportske aktivnosti u boćanju i šahu, te koncert učenika Glazbene škole "Josip Hatze", područni odjeli Vis i Komiža.

M. PEČAREVIĆ

 

ZAHTJEV MJESNOG ODBORA DRVENIKA VELOG

Tražimo dvije brzobrodske pruge dnevno

DRVENIK VELI - Ako Ministarstvo pomorstva, prometa i veza ne udovolji našem zahtjevu o uvođenju dviju brzobrodskih pruga dnevno, 25. svibnja trajektu "Lošinjanka" neće biti dopušteno pristajanje u luci Drvenik Veli, zaključeno je na sjednici Mjesnog odbora Drvenik Veli. Dogovoreno je da tog dana Drvenčani privežu svoje brodice duž cijele obale kako bi se onemogućilo pristajanje trajekta, a s time je upoznato Gradsko poglavarstvo Trogira i politička Nikola Pensa: Problem bi se mogao riješiti katamaranom "Mediteran"/Vinko ŽAJApostaja Trogir. Navedenog datuma, naime, stupa na snagu sezonski red plovidbe Jadrolinije.
— Ovo planiramo napraviti iz čiste nužde jer već dvije godine tražimo od ministarstva i Jadrolinije da se uvede brzobrodska linija do Drvenika Velog jer nam to prema zakonu o otocima i pripada — rekao nam je Nikola Pensa, predsjednik Mjesnog odbora Drvenik Veli.
Trajekt "Lošinjanka" je jako spor, tako da udaljenost od sedam nautičkih milja od Trogira do Drvenika Velog prevali za dva sata, a za to vrijeme bi avionom komotno mogli stići u London, napominje Pensa, dodajući da na otoku nema mesnice ni ribarnice te da se meso kupljeno u Trogiru u ljetnim mjesecima, dok se dođe na Drvenik Veli, često pokvari.
— Budući da Jadrolinija uskoro dobiva u svoju flotu dva nova katamarana, tražimo da se na liniji za Drvenik Veli uvede katamaran "Mediteran" koji će nabavom novih plovila biti u pričuvi Jadrolinije i na taj način bi problem bio riješen — zaključio je Pensa.

Vinko ŽAJA
 
Još u rubrici:
 


DVIJE TREĆINE PRIVATNIH UGOVORNIH LIJEČNIKA
IZ ŽUPANIJE TRAŽE PROMJENE

LIJEČNICI ZAVODU VRATILI UGOVORE


NOVI PRILOZI O TEMI ZAKIDANJA RADNIČKIH PRAVA
Pevec radnicima ’pozobao’ plaću


TRANSFORMATORSKA 110-KILOVOLTNA STANICA DOBRI
U POGONU OD KOLOVOZA

Na ljeto stiže dobra struja


U ŠKOLI HRVATSKOG JEZIKA ZA STRANCE
ŠESTERO POLAZNIKA IZ CIJELOGA SVIJETA

U Splitu najbolji kruh,
fali još samo right guy


DIREKTOR HRVATSKIH VODA O STRATEGIJI VODNOGOSPODARSKOG RAZVOJA
Voda ostaje naša domaća


SPLIT DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 6/7