Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 19.4.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  stella
automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 4 od 7

U ŠKOLI HRVATSKOG JEZIKA ZA STRANCE
ŠESTERO POLAZNIKA IZ CIJELOGA SVIJETA

U Splitu najbolji kruh,
fali još samo right guy

U Splitu je počela škola hrvatskog jezika za strance pod nazivom "Croatica". Nastavu provodi Centar za humanističke znanosti u Radmanovoj ulici, gdje smo zatekli šest polaznika prvog stupnja škole i jednu od profesorica s Odsjeka za hrvatski jezik Katarinu Granić.
Davida Pfuhl (28) iz Dallasa (Teksas) jedna je od polaznica škole, a u Splitu je već dvije godine.
— Radim u udruzi "Sve nacije" koja okuplja studente i učenike. Dobro je živjeti u Splitu. Mislim da ću i ostati ovdje jer mi se sviđaju ljudi, prijatelji koje sam upoznala — rekla je Davida.
Profesorica Katarina Granić sa svojim učenicama - zakasnio je samo Simon blaženi među ženama/Joško ŠUPIĆ"Blaženi među ženama" školu pohađa i Simon Ryle (28) iz Spaldinga pokraj Cambridgea. Simon je ujedno i asistent na Odjelu za englesku književnost i savjetnik novog književnog lista pod nazivom "The split mind", koji su nedavno pokrenuli studenti Centra humanističkih znanosti u Splitu.
— Otkrivajući vašu zemlju, poželio sam tu i živjeti. Već sedam mjeseci sam u Splitu i nadam se da ću ostati sljedeće tri godine. Grad mi se sviđa, ljudi su opušteni i komunikativni — kazao je, uz manje napore, Simon.
Jean Hannah (45) s mužem i troje djece u Split je prije pet godina došla iz Chicaga.
— Djeca su u Splitu sigurnija nego u Americi, hrana je zdrava, a sviđa mi se i klima i blizina mora. Zajedno s mužem radim u baptističkoj crkvi "Emanuel". Djeca pohađaju osnovnu školu i sviđa im se tu, kao i nama — rekla nam je Jean.
Iz sunčane Kalifornije, točnije San Diega, u Split je prije 12 godina s mužem i djecom došla i Cheri Pickslay (45).
— U Split smo došli još za vrijeme rata. Čitavo ovo vrijeme u sklopu humanitarne organizacije "World hope", koju vodi moj muž, organiziramo kompjutorske i tečajeve engleskog jezika. U Splitu mi se najviše sviđa kruh. Kad odemo u posjet obitelji u Kaliforniju, to je ono što nam najviše nedostaje — svoje oduševljenje s nama je podijelila Cheri.
Claudia Miličević (35) jedini je polaznik hrvatskih korijena i ovdje je u prvom redu zato da nauči jezik svoga djeda iz Zvečanja. Rođena je i odrasla u Punta Arenasu u Čileu.
Profesorica engleskog jezika Bethany Karish (23) došla nam je iz Michigana još prije dvije godine.
— Željela sam se u Splitu zaposliti kao učiteljica. Trenutačno predajem engleski jezik u organizaciji "World hope" i nisam požalila što sam došla. Nadam se da ću ovdje zasnovati obitelj, jedino još moram pronaći "the right guy" — podijelila je s nama Bethany.

Ivana DUJMOVIĆ
   

APEL PEDIJATARA KB-a SPLIT I RODITELJA OBOLJELIH

Dječja poliklinika traži donatore

Kako bi pedijatrijska poliklinička služba u Splitu mogla dalje raditi i napredovati, nužno je što skorije useljenje u prostor na Križinama, koji se počeo uređivati prije više od godinu dana. Budući da postojeći prostor Dječje poliklinike na Firulama već odavno ne zadovoljava potrebe malenih pacijenata gravitirajuće regije, bolnička je Uprava još prije dvije i pol godine Pedijatriji dodijelila tada devastirani prostor na Križinama, uz obvezu uređenja donatorskim sredstvima.
Pedijatri na čelu s doc. dr. Vjekoslavom Krželjem, predstojnikom Dječje klinike, pokrenuli su donatorsku akciju u kojoj su do danas nabavili gotovo svu potrebnu medicinsku opremu i počeli adaptaciju prostora.
Međutim, upravo na tom građevinskom dijelu akcija je zapela, zbog čega bolnički pedijatri, zajedno s gradskim Uredom za zdravstvo i socijalnu skrb, te predstavnicima Kluba roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti Sanus, Udruge leukemija i limfoma, Udruge 21 (roditelji djece s Downovim sindromom) apeliraju na sve ljude dobre volje da im pomognu uspješno je privesti kraju. Dobrodošla je svaka novčana injekcija, kao i donacija u materijalu ili građevinskim radovima.
U novim prostorima na Križinama, podsjeća dr. Krželj, smjestit će se služba za endokrinologiju, zatim neurološka služba, koja je u ekspanziji zbog rastućih neuroloških problema u najmlađoj populaciji, te Laboratorij za humanu genetiku, u kojem će se raditi postnatalna, prenatalna i tumorska dijagnostika. Novost su, objašnjava dr. Vida Čulić, voditeljica Laboratorija, prenatalne pretrage, odnosno pregled plodne vode, za što su potrebni sterilni uvjeti, kakvi se nisu mogli osigurati na Firulama.
Tom se pretragom utvrđuju kromosomske anomalije kod ploda, prije svega Downov sindrom, za što su splitske trudnice donedavno morale putovati u Zagreb. Prije mjesec dana ginekolozi su počeli trudnicama uzimati uzorke, pa u Zagreb sada "putuje" samo plodna voda, a do konca godine prenatalna dijagnostika trebala bi konačno početi i u Splitu.

D. ZENIĆ
   

Kontakt-telefon i žiroračun

Sve ustanove, tvrtke ili građani koji se žele uključiti u akciju za uređenje Dječje poliklinike KB-a Split mogu se javiti u ured Klinike za dječje bolesti na telefon 556-303 ili fax 556-590.
S dr. Krželjem može se stupiti u kontakt i preko e-maila: krzelj@kbsplit.hr, a novčane priloge valja uplatiti na bolnički žiroračun, otvoren u Splitskoj banci: 2330003-1100057647, s pozivom na broj 07 6291 i naznakom za opremanje Klinike-poliklinike.

   

UZ FESTIVAL ZNANOSTI NA SPLITSKOM SVEUČILIŠTU

Fakulteti otvorili vrata

U okviru Festivala znanosti, koji je svečano otvoren jučer na Ekonomskom fakultetu i potrajat će cijeli tjedan, održat će se predstavljanje fakulteta Splitskog sveučilišta, te mnoštvo zanimljivih predavanja, rasprava, demonstracija eksperimenata ... Prema riječima prof. dr. Zorana Đogaša, voditelja projekta, cilj je festivala senzibilizirati javnost za značenje i postignuća znanosti, potaknuti komunikaciju između znanstvenika, javnosti i medija, te zajedno krenuti prema društvu znanja.
— Festival je na poseban način usmjeren budućim studentima koji se nalaze pred odlukom o životnom pozivu — kazao je Zoran Đogaš dodavši da će biti organizirani i otvoreni dani fakulteta u okviru kojih će se moći posjećivati laboratorije i slušati predavanja s demonstracijama ekperimenata. Naime, jučer su prezentaciju pred zainteresiranim maturantima imali Pomorski i Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu.
Danas se održava prezentacija studija na Pravnom fakultetu od 10 do 13 sati, na FESB-u od 11 do 14 sati predstavlja se Društvo za robotiku Split. Predavanja se održavaju na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti od 17.15 do 18 sati, a na Ekonomskom fakultetu održat će se i radionica o Bolonjskom procesu u 19 sati.

 
Još u rubrici:
 


DVIJE TREĆINE PRIVATNIH UGOVORNIH LIJEČNIKA
IZ ŽUPANIJE TRAŽE PROMJENE

LIJEČNICI ZAVODU VRATILI UGOVORE


NOVI PRILOZI O TEMI ZAKIDANJA RADNIČKIH PRAVA
Pevec radnicima ’pozobao’ plaću


TRANSFORMATORSKA 110-KILOVOLTNA STANICA DOBRI
U POGONU OD KOLOVOZA

Na ljeto stiže dobra struja


DIREKTOR HRVATSKIH VODA O STRATEGIJI VODNOGOSPODARSKOG RAZVOJA
Voda ostaje naša domaća


VRGORKA VINARIJA D.D. PREUZELA PRIMAT U HRVATSKOJ
Proizvedeno dva milijuna loznih cjepova


SPLIT DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 4/7