Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 19.4.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  stella
automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 7

TRANSFORMATORSKA 110-KILOVOLTNA STANICA DOBRI
U POGONU OD KOLOVOZA

Na ljeto stiže dobra struja

Transformatorska 110-kilovoltna stanica Dobri, koja se gradi u sklopu HEP-ova "Programa Split", bit će puštena u rad najvjerojatnije krajem kolovoza ove godine, i to nakon faze pokusnoga rada, doznali smo u HEP-u.
Građevinski radovi na objektu, koje je izvodio splitski "Konstruktor", okončani su, a u tijeku su završni radovi na uređenju fasade i postavljanje unutarnjih instalacija. Nositelj radova na gradnji TS Dobri je domaći konzorcij Brodomerkur-Končar. Paralelno s time, odvijaju se i zahtjevni radovi na polaganju 110-kV kabela od TS Vrboran do TS Visoka, Gradnja trafostanice na Dobrome je okončana - sada su u tijeku uređenje fasade i postavljanje unutarnjih instalacija/Mario TODORIĆte od TS Vrboran do TS Dobri pri čemu se izvođači suočavaju s brojnim teškoćama. Osim polaganja 110-kV kabela, mijenjali su se i dotrajali 35-kilovoltni kabeli prema 35-kV trafostanicama zbog čijih su učestalih proboja pojedini dijelovi grada ostajali bez struje, a postavit će se i kabelske veze prema 0,4 kV objektima, pa se okončanje svih tih radova očekuje do polovice sljedeće godine. Ovoga ljeta obavit će se i radovi na polaganju 110-kV podmorskog kabela na trasi duljine 2,5 kilometra između Lore i Kaštel Sućurca, a na jesen je najavljeno spajanje na 110-kV TS Kaštela. Na taj način Split će dobiti drugu točku napajanja u sklopu elektroenergetskog prstena, koji će mu dugoročno osigurati pouzdano napajanje električnom energijom. Grad na taj način više neće "visiti na jednoj 110-kV žici" na kojoj bi bilo koji kvar cijeli Split ostavio u mraku. Nakon dovršetka radova na prvom splitskom strujnom prstenu, u slučaju bilo kojega kvara taj će se dio moći izolirati i odmah osigurati napajanje strujom s druge strane dok se kvar u potpunosti ne ukloni.
Gradeći TS Dobri, ključni objekt za normalizaciju elektroopskrbe splitskog poluotoka, HEP se suočava s nizom problema, koji su mu donijeli nepredviđene milijunske izravne i neizravne troškove. Vrijednost TS Dobri je 67,1 milijun kuna, a cijelog "Programa Split" oko 200 milijuna kuna. Najviše teškoća HEP i Elektrodalmacija imali su, podsjetimo, zbog prosvjeda stanara iz susjedstva TS Dobri zbog čega su radovi umjesto sredinom srpnja 2003. pokrenuti početkom prosinca iste godine uz asistenciju jakih snaga Interventne i Temeljne policije. Stanari su svoju pravnu borbu nastavili na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Igor CAKTAŠ
   

KOALICIJA SDP, HNS, HSS I HSU PREDSTAVILA IZBORNI PROGRAM

Splitskim đirom do Atletskog prvenstva

Koalicija Splitski đir SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU-a predstavila je jučer svoj izborni program koji se sastoji od mandatnog programa do 2009. godine te dugoročnog dijela do 2015. Program, koji su izradili Jakša Miličić, Branko Grčić, Goran Kovačević i Leo Penović, a temelji se na Studiji gospodarskog razvitka, trebao bi, prema riječima Marina Jurjevića (SDP), vratiti Splitu snagu i samopouzdanje i učiniti od grada hrvatskog prvaka.
Grad je, po Miličićevu mišljenju, objektivno spreman za veliki investicijski zalet, a radna grupa sugerira koaliciji kurs energičnog razvitka i to gospodarskog, prostornoplanskog i sveučilišnog. Gradska uprava bi do 2009. trebala napraviti sve predradnje koje će do kraja mandata rezultirati početkom radova na izgradnji glavne željezničke stanice i autobusnog kolodvora u Kopilici, izgradnjom pomorsko-putničkog terminala u Sjevernoj luci, izgradnjom međunarodnog putničkog terminala, hotelskih kompleksa i kongresnog centra u Gradskoj luci te uređenjem Gradske jezgre i Palače.
Između ostalog, predviđa dovršenje Akvarija na Bačvicama, izgradnju 18 školskih sportskih dvorana, sanaciju Karepovca tako da može poslužiti za sportski park, otvaranje Galerije Vidović, dovršetak Galerije umjetnina, Koncertne dvorane i GKL ... Za ostvarenje tog programa sugerira se uzimanje kredita za čiju bi se otplatu godišnje rezerviralo 10 posto proračuna, odnosno oko 60 milijuna kuna. Kruna svega bila bi, rekao je Miličić, organizacija Svjetskog atletskog prvenstva, kao što je svojedobno bio MIS.

   

HKDS PREDSTAVIO PROGRAM I LISTE ZA IZBORE

Demokršćani s invalidima

Splitska podržnica Hrvatske kršćanske demokratske stranke predstavila je novinarima program i liste za gradska, općinska i županijska tijela na skorim lokalnim izborima. Stranka, koja na izbore izlazi samostalno, uz podršku Udruge invalida grada Splita, očekuje da će birači u njoj prepoznati istinske demokršćanske vrijednosti. Na njezinim su listama i članovi Udruge invalida grada Splita s kojom stranka uspješno surađuje.
— Želja nam je bila — istaknula je predsjednica i nositeljica gradske liste prof. dr. Zdravka Božikov — da se u Gradskom vijeću nađu predstavnici invalida kako bi kao ravnopravni građani sudjelovali u njegovu radu, što do sada, na žalost, nije bio slučaj. Nastavljajući dosadašnji rad sukladno izvornim demokršćanskim načelima, HKDS će se zauzimati za pravičnu socijalnu politiku prema invalidima i svim socijalno slabijim slojevima građana, suprotstavljajući se podizanju cijena komunalnih usluga, posebno cijene vode i najavljenoj privatizaciji vodnih resursa. Poticat će se uređenje Splita pravičnim gospodarenjem.


"DOVRŠIT ĆU ŠTO SAM ZAPOČEO U BANOVINI" (3)
REAGIRANJE BORISA ANZULOVIĆA

Grčić nije za Naš Split

Izborni stožer Slobodana Beroša drži da je izjava Branka Grčića kojom tvrdi da se neovlašteno koristi njegovim imenom kao mogućim kandidatom na Beroševoj listi netočna i krivo usmjerena.
— Primjedbu o neovlaštenom korištenju Grčićeva imena valja uputiti novinarima koji su postavili pitanje je li Grčić na listi.
Budući da je program Naš Split Slobodana Beroša bolji za sve građane Splita od onog u kojem je sudjelovao Grčić, moramo napomenuti da on nije nikada razmatran kao mogući kandidat na listi Naš Split — stoji u priopćenju Izbornog stožera što ga je potpisao Boris Anzulović.

   

POBJEDNICI U SLOBODNOM PENJANJU NA PRVENSTVU HRVATSKE NA ŽNJANU

Popeli se do pobjede

Finale u brzinskom penjanju po umjetnoj stijeni/Jadran BABIĆNa otvorenom prvenstvu Hrvatske u slobodnom penjanju, održanom na sajmu GUŠTI, prva mjesta u težinskom penjanju na 13-metarskoj umjetnoj stijeni osvojili su Ivan Vučić (klub CAF-Sućidar, mlađi kadet), Maja Čerina (CAF-Solin, mlađa kadetkinja), te među starijim kadetima Ivan Koncani (CAF-Sućidar) i Josipa Koljanin (CAF-Sućidar). Najuspješniji mlađi juniori su Edi Šetka (CAF-Sućidar) i Jelena Barić (CAF-Solin), dok su među starijim juniorima na prvim mjestima Nikola Šimičević (PK Pula) i Josipa Šošić (HPD Mosor). Prvi senior je Filip Šobota (AO Glas Istre, Pula), a seniorka Tamara Zulim (HPD Mosor).
U disciplini brzinskog penjanja, mlađi kadet pobjednik je Ivan Vučić (CAF-Sućidar), dok je pobjednica u istoj dobnoj skupini Božena Bečko (CAF-Solin). Najuspješniji stariji kadet penjač je Ivan Čagalj (SPK Lapis), a penjačica Josipa Koljanin (CAF-Sućidar).
Edi Šetka najbolji je među mlađim juniorima i u disciplini brzinskog penjanja, a u istoj dobnoj skupini društvo mu čini pobjednica Jelena Barić (CAF-Solin). Pobjednički dvojac u kategoriji starijih juniora su Mate Balov i Josipa Šošić, oboje iz HPD Mosor, a među seniorima Luka Kivela (HPD Mosor) i Katja Milišić (PK Split).
Na natjecanju je sudjelovalo 24 mlađih i 17 starijih kadeta i kadetkinja, 10 mlađih i devet starijih juniora i juniorki te 42 seniora i seniorke iz Splita, Solina, Omiša, Zagreba, Ogulina, Pule i Belišća, uz goste iz Slovenije.

 
Još u rubrici:
 


DVIJE TREĆINE PRIVATNIH UGOVORNIH LIJEČNIKA
IZ ŽUPANIJE TRAŽE PROMJENE

LIJEČNICI ZAVODU VRATILI UGOVORE


NOVI PRILOZI O TEMI ZAKIDANJA RADNIČKIH PRAVA
Pevec radnicima ’pozobao’ plaću


U ŠKOLI HRVATSKOG JEZIKA ZA STRANCE
ŠESTERO POLAZNIKA IZ CIJELOGA SVIJETA

U Splitu najbolji kruh,
fali još samo right guy


DIREKTOR HRVATSKIH VODA O STRATEGIJI VODNOGOSPODARSKOG RAZVOJA
Voda ostaje naša domaća


VRGORKA VINARIJA D.D. PREUZELA PRIMAT U HRVATSKOJ
Proizvedeno dva milijuna loznih cjepova


SPLIT DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/7