Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 19.4.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  stella
automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

IZVJEŠĆE DRŽAVNE REVIZIJE O TROŠENJU
PRORAČUNSKOG NOVCA U 2003. PUNO RASIPNIČKIH BISERA

Službenici se dosađuju, vanjski
konzultanti debelo zarađuju

Stotine tisuća kuna ministarstva su trošila na plaćanje odvjetnika i konzultanata iako zapošljavaju stručnjake potrebnog profila; kupnja opreme i usluga po visokim cijenama uobičajena je praksa, a utrošeno je i 160 milijuna kuna za TV spotove koji nikada nisu prikazani

piše Anita BELAK-KRILE

Iako je izvješće Državne revizije za 2003., zadnju godinu Račanove vlade, koje je prošli tjedan Sabor usvojio, potvrdilo da se nepravilnosti u radu ministarstava ipak iz godine u godinu smanjuju, ni ovaj put u njemu nije nedostajalo financijskih bisera, posebice kad je riječ o plaćanju intelektualnih i osobnih usluga u pojedinim ministarstvima, te nepravilnostima u postupcima javne nabave, računovodstvenim nelogičnostima, izostanku unutarnjeg nadzora, posebno u lokalnim jedinicama, te zaduživanju iznad zakonom dopuštene svote. U izvješću se također navodi i da je za gotovo dvostruko više nego 2002. isplaćeno novca za mirovine — ukupno oko 22 milijarde kuna.
Dodatno se plaćaju odvjetnici, arhitekti, marketinški i finacijski stručnjaci, dok istodobno ministarstva vrve diplomiranim pravnicima, ekonomistima, arhitektima, inženjerima građevine, strojarstva... Primjerice, Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva platilo je u 2003. za odvjetničke usluge 345 tisuća kuna, a za konzultantske usluge 226 tisuća kuna.
Dakle, unatoč svoj sili zaposlenih pravnika, ministarstvo je za odvjetničke usluge platilo čak 50 tisuća eura, i to za poslove provedbe natječaja, pribavljanja vlasničkih listova i izradu prijedloga ugovora. U Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama, za provedbu uknjižbe prava vlasništva odvjetniku je isplaćeno gotovo milijun kuna.

Skupe čistačice

Državna revizorica Šima KrasićMinistarstvo zdravstva, po ugovorima o djelu, dodjeljuje oko dva milijuna kuna za pedeset osoba za obavljanje redovitih poslova ministarstva. Istodobno u ministarstvu je zaposleno 200 osoba, za razliku od, primjerice, 1999. ili 2000. godine kad je bilo manje od sto zaposlenih, a u puno manjem je obujmu uzimalo stručnjake po ugovoru o djelu. U Ministarstvu gospodarstva se pak isplaćuju subvencije bez dokaza da su korisnici ispunili svoje obveze prema državi, a od 46 izdanih jamstava u 2003., njih čak 20 Vlada je izdala ne poštujući prije utvrđene kriterije i utvrđeni postupak odobravanja jamstava. Ministarstvo financija, koje je tada vodio Mato Crkvenac, u 2003. plaćalo je usluge čuvanja imovine i osoba po 30 posto višoj cijeni, a usluge čišćenja po 57 do 76 posto višoj cijeni u udnosu na cijene po kojima je iste usluge plaćala Carinska uprava. Carinska uprava je pak tonere za pisače plaćala od 12 do 48 posto više od cijene koju je plaćalo Ministarstvo financija. Ministarstvo financija u 2003. godini za službena je putovanja utrošilo čak 53 posto više novca od planiranoga, odnosno 627 tisuća kuna.
Revizori su primijetili i da je u Poreznoj upravi 2003. izabran izvoditelj radova za uređenje poslovne zgrade u Vukovaru ugovorene vrijednosti od 17 milijuna kuna, a ima samo dva zaposlenika građevinske struke. Dakle, za posao od 17 milijuna kuna ima dva građevinara, a prema uvjetima natječaja trebao je imati najmanje 20. U poslovanju Ministarstva kulture revizori su utvrdili preveliko trošenje novca na mobitele i telefoniranje. Umjesto 32 osobe, mobitelima se koristilo njih 44, pa je tako trošak telefoniranja premašio 1,43 milijuna kuna.

Vozila na predujam

Ministarstvu poljoprivrede revizori zamjeraju što je potkraj godine za kupnju šest automobila izdvojilo 643.860 kuna (što je plaćeno na početku 2004.). Vozila su, međutim, plaćena prije isporuke (u ožujku 2004.) na temelju predračuna, a da Ministarstvo financija nije odobrilo plaćanje predujmom. U saborskoj raspravi o nalazima državne revizije zastupnici HDZ-a su se posebno obrušili na rad Ministarstva zdravstva, prozvavši bivšeg ministra Andru Vlahušića i to ministarstvo da je utrošilo 160 milijuna kuna za televizijske spotove kojima je trebalo poduprijeti projekt "Živjeti zdravo", a nijedan od tih spotova nikada nije prikazan. Karmela Caparin izračunala je da se za taj novac mogla učiniti 1471 mamografija, što bi i te kako djelovalo preventivno budući da godišnje do 1000 žena oboli od karcinoma dojke. Manom revizorskog izvješća, Miroslav Rožić (HSP) smatra izostanak revizorskih pregleda u pravosudnim tijelima, državnim odvjetništvima i kazneno-popravnim ustanovama iako su oni proračunski korisnici, a sva istraživanja pokazuju da im javnost pripisuje najveći stupanj korumpiranosti i nepravilnosti. Revizori su ustvrdili da poslovne knjige Ministarstva financija o državnom proračunu za 2003. ne daju cjelovitu i pravodobnu informaciju o ukupnom javnom dugu, imovini, obvezama i potraživanjima države.

 
Još u rubrici:
 


NOVI MODEL DJELOMIČNE PRODAJE
U PRIVATIZACIJI HOTELSKIH TVRTKI
HFP želi prodati po jedan hotel
u Podgori, Živogošću i Orebiću


DOBAR TREND U PRVOM KVARTALU OVE GODINE
Broj novootvorenih obrta
povećan 20 posto


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3