Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 19.4.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  stella
automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

KOMPLICIRA SE IMENOVANJE ZA NASLJEDNIKA DRAGANA ČOVIĆA

U Predsjedništvu Hrvat iz SDP-a?

Šefik Džaferović, predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH, drži da stranke HDZ i SDP moraju što žurnije predložiti kandidate. On očekuje kako će do 21. travnja, za kada je najavljena sjednica Parlamenta BiH, stranke predložiti svoje kandidate

SARAJEVO - Iako je prošlo nešto manje od mjesec dana nakon što je visoki predstavnik Paddy Ashdown smijenio Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, za sada se još uvijek šuti o tome tko će popuniti upražnjeno mjesto u vrhu države.
Jozo Križanović bi se mogao ponovno naći u predsjedničkoj foteljiPremda su se ovih dana očekivali prijedlozi, iz HDZ-a se još uvijek ne izjašnjavaju. Međutim, ni iz SDP-a još uvijek nisu dali nikakve naznake o svojim eventualnim kandidatima za novg člana Predsjedništva BiH. U OHR-u izražavaju strpljenje i drže kako popunjavanje hrvatskog upražnjenog mjesta u Predsjedništvu nije u nadležnosti ove institucije. U OHR-u također drže kako ovo pitanje mora riješiti državni parlament, odnosno HDZ i ostale stranke s isticanjem kandidata koji ispunjavaju uvjete za tu funkciju.
Kako je HDZ odavno izgubio politički kompas, što se jasno moglo zaključiti i nakon zadnje sjednice Predsjedništva ove stranke koja je održana krajem prošlog tjedna u Mostaru, vrlo lako bi se moglo dogoditi da upravo njihov kandidat ne dobije od državnog parlamenta zeleno svjetlo. Stoga ne čudi što su se već pojavile špekulacije kako bi mjesto u Predsjedništvu moglo pripasti Hrvatu iz SDP-a, a ne iz HDZ-a.
Tako se u sarajevskim kuloarima mogu čuti priče sa šaljivom žaokom da bi novi član Predsjedništva moga biti netko iz obitelji s poznatim pseudonimom Čep. Riječ je o Križanovićima, Jozi, bivšem članu Predsjedništva BiH, i njegovim nećacima. Milan Križanović već obnaša v.d. dužnost otpravnika poslova veleposlanstva BiH u Zagrebu, a Jozo Križanović bi se mogao ponovno naći u predsjedničkoj fotelji, ako se HDZ ne uozbilji. Zastupnici iz svih stranaka koji imaju pravo birati člana Predsjedništva BiH mogli bi, zbog problema s HDZ-ovim kandidatom, podržati SDP-ov prijedlog.
U svakom slučaju mora se hitno djelovati. I Šefik Džaferović, predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH, drži da stranke HDZ i SDP moraju što žurnije predložiti kandidate. On očekuje kako će do 21. travnja, za kada je najavljena sjednica Parlamenta BiH, stranke predložiti svoje kandidate. Međutim, ako to ne učine, Džaferović smatra da bi trebale snositi odgovornost kao i posljedice zbog ignoriranja ozbiljnosti situacije i neuređenosti koja vlada u vrhu države, konkretno u Predsjedništvu BiH.

Zlatko TULIĆ
 
Još u rubrici:
 


RAZGOVOR FRA VENDELIN KARAČIĆ
O PRONALASKU OSTATAKA FRANJEVACA POBIJENIH PRIJE 60 GODINA
Široki će mučenike pokopati u bazilici


ZBIVANJA S PRISEGOM VOJSKE RS POKAZUJU
DA DAYTON NIŠTA NIJE PROMIJENIO
BiH u projektu velike Srbije


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3