Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 8.4.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 2

NJEMAČKI BROD "MARIA" NA FILIPINIMA UKRCAO
DVA DVOTRUPCA ZA JADROLINIJU

"Novalja" i "Karolina" krenule put Jadrana

Dvotrupac "SuperCat 3" ukrcava se u Manili na palubu "Marije"SPLIT - Iz filipinske luke Manila u četvrtak je prema Europi isplovio njemački brod za prijevoz teških tereta "Maria" na čijoj su palubi ukrcani brzi dvotrupci "SuperCat 3" i "SuperCat 7" koje je za potrebe brzobrodskih pruga na Jadranu kupila riječka Jadrolinija. Ne bude li neočekivanih teškoća na putu, "Maria", koja vije stijeg Antigue i Barbude, će za dvadesetak dana doploviti u Mali Lošinj, gdje će Jadrolinijine prinove biti uređene za ovogodišnju sezonu. Bit će, zapravo, potrebno samo bojanje i osvježenje interijera, budući da su oba broda u odličnom stanju, pa će u plovidbu već u svibnju.
Novi dvotrupci, za koje je državni brodar platio 2,8 milijuna dolara, su potpuno jednaki brodovima "Dubravka" i "Judita" koje je Jadrolinija još 2001. godine kupila od tvrtke Phillipine Fast Ferry Corp. i koji su se odlično pokazali na brzim prugama. Dugi su 41,5 i široki 11 metara, mogu primiti 324 putnika, a strojevi M.T.U. od 3878 kilovata omogućavaju im najveću brzinu od 36 čvorova, premda će ploviti nešto manjom, ekonomskom brzinom. Dvotrupac "SuperCat 3" izgrađen je 1989., a "SuperCat 7" 1991. godine u Singapuru, u brodogradilištu FBM Marinteknik, a po norveškim nacrtima.
Kako je već odlučeno, jedan brod, koji će dobiti ime "Novalja", preuzet će prugu Rijeka-Rab-Novalja, s koje će biti povučen najmanji dvotrupac "Mediteran" koji odlazi u pričuvu. Drugi dvotrupac "Karolina" održavat će brzobrodsku prugu Lošinj-Cres-Rijeka. Tako će brod "Judita", koji sada na njoj plovi, biti prebačen u zadarsko okružje.

M. ŽUVIĆ

 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA ZA HRVATSKU OD 8. DO 11. TRAVNJA

Stiže vrlo loš vikend za kronične bolesnike

ZAGREB - Biometeorološke prilike u Hrvatskoj preko idućeg će vikenda biti uglavnom nepovoljne.
PETAK - GLAVOBOLJE
U petak bi nepovoljan vremenski utjecaj iznad naših krajeva mogao kod meteoropata uzrokovati glavobolju, razdražljivost i smanjenu koncentraciju te slabije raspoloženje.
SUBOTA - TEŽAK SAN
U subotu će zbog približavanja ciklonalnog poremećaja biometeorološke prilike u čitavoj Hrvatskoj biti nepovoljne. Meteoropati bi mogli biti razdražljivi te patiti od glavobolje i teškoća sa snom. Mogući su bolovi na mjestima ranijih povreda.
NEDJELJA - PROBLEMI KOD ASTMATIČARA
Iako će vremenski utjecaj u nedjelju i dalje biti nepovoljan, teškoće koje su se javljale prethodnih dana bit će nešto slabije izražene. Još uvijek su mogući slabije raspoloženje, razdražljivost i nervoza. Pritjecanje hladnoga zraka sa sjeverozapada moglo bi stvarati teškoće kod astmatičara, bronhitičara, reumatičara i bolesnika s anginom pectoris.
PONEDJELJAK - SLABO RASPOLOŽENJE
U ponedjeljak zbog razmjerno nepovoljnih prilika meteoropati bi mogli imati teškoće sa snom, biti razdražljivi i slabijeg raspoloženja. Manje teškoće mogu se javiti i kod kroničnih bolesnika. (H)

 
Još u rubrici:
 


Održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2