Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
nedjelja, 3.4.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  nedjeljna dalmacija
feljton
osmrtnice
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 3

DODJELA GLAZBENE NAGRADE ZA NAJBOLJEG NOVOG IZVOĐAČA:

Zlatna Koogla za Flyer,
Rooglo za Feminnem

Nakon proglašenja dobitnika ovogodišnje Zlatne Koogle KSET-om se prolomio zvižduk neodobravanja, jer je nagrada pripala sastavu koji najmanje od svih pripada okolišu urbane klupske scene

piše Antonela MARUŠIĆ
snimio Milivoj KEBER

U petak je u KSET-u održan zajednički koncert finalista u utrci za titulu najboljeg novog izvođača na domaćoj sceni prema glasačkom tijelu nezavisne glazbene nagrade Zlatna Koogla. Na pozornici zagrebačkog kluba nastupili su samo neki od nominiranih u ovoj kategoriji, dok će ostatak izvođača nastupiti večeras na centralnoj večeri u Tvornici.
Prvu večer Koogle otvorio je krapinski Marshmallow, na alternativnoj sceni poznat kao lo-fi pop-rock projekt Matije Habijanca koji u određenim krugovima već godinama ima poseban status i krug vjernih poklonika. Nakon njih publici se predstavila zagrebačka pop skupina Flyer sa svojim široj publici poznatim singlovima "Stanica prema suncu", "Želim najviše", te još aktualnom obradom "Dnevnika jedne mladosti" Josipe Lisac. Poslije njih KSET je prodrmao duhoviti zadarski hip-hop etno band Postolar Tripper koji će uskoro na tržište izbaciti i svoj prvi studijski uradak naslova "Sve što iman san ukra'". Oduševljene reakcije publike na njihove originalne i zafrkantske stihove o životu vlaja, debelim djevojkama te janjetini i kapulici najbolje govore o tome koliko urbana scena nestrpljivo iščekuje debi Postolara. Pobjednička skupina Flyer Pretposljednja je nastupila vinkovačka Septica, hard core raperi sa šaljivim tekstovima s kojima svira i popularni strip majstor Dubravko Mataković. Četverosatni koncert zaključila je grupa Tranzistor koja se predstavila čvrstim rockom s primjesama garažnog zvuka.
Nakon što je voditelj večeri novinar i glazbenik Ante Perković pročitao ime dobitnika u kategoriji najboljeg novog izvođača okupljeni u KSET-u bili su poprilično iznenađeni odabirom. Čuli su se zvižduci i neodobravanje jer unatoč tome što su najiskrenije ovacije ovoga glazbenog summita otišle bandovima kao što su Postolar Tripper, Septica i Lollobrigida, Zlatnu je Kooglu je odnio Flyer, band koji najmanje od svih pripada okolišu urbane klupske scene i koji je svojim posvajanjem Jinxa te, naoko prpošnim, plesnim pop pjesmicama uspio skrenuti pažnju na sebe u krugovima najšire publike koja sačinjava glasačko tijelo ove nagrade. Osobno smatram da je najveća pogreška učinjena pri samoj nominaciji ovog banda od organizatora, jer uvrštenjem bandova koji se kvalitetom i zvukom nalaze na granici kriterija koje promovira Koogla, znatno manju priliku za medijski proboj imaju neka od pravovjernih klupskih imena. Ako pravda i nije zadovoljena, trijumf Flyera u ovoj kategoriji najzornije govori baš o visokoj razini regularnosti Zlatne Koogle na kojoj najmanje ima lažiranja glasova i namještaljki.
Na kraju su proglašeni i dobitnici Zlatnog Roogla za najnakaradnije glazbeno ostvarenje u prošloj godini. Ček u protuvrijednosti 1 eura pripao je konfekcijskom girl bandu Feminnem.

 
Još u rubrici:
 


SA SNIMANJA "MJENJAČNICE" U SPLITU
Dan kada je Kerum bio beskućnik


U SPLITSKOM KLUBU "TRIBU" PROMOVIRAN ALBUM
PRVIJENAC MLADOGA SPLITSKOG PJEVAČA
Premijera Luke Nižetića


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/3