Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 9.3.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  vrt
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 4 od 6

ŽELJKO SIKIRICA NAKON SASTANKA SA ZUBAKOVIMA

Kafić "Ars" se može seliti

Ne postoje nikakve zapreke da započne preseljenje ugostiteljskog obrta "Ars", vlasnika Vjekoslava Zubaka, iz Mletačke kule na adresu Obala hrvatskog narodnog preporoda 5, uz osiguranje štekata proporcionalno gabaritima dotičnog objekta. Potvrdio je to zamjenik gradonačelnika Željko Sikirica nakon jučerašnjeg sastanka sa Zubakom i njegovim odvjetnikom Sinišom Štimcem, po pitanju konačnog uređenja međusobnih odnosa.
Naime, prema Sporazumu koji je potpisan u travnju prošle godine između Grada i Zubaka, obje su se strane usuglasile da Grad daje Zubaku u zakup Štekat Arsa zasad na istom mjestu/Joško ŠUPIĆposlovni prostor na Obali hrvatskog narodnog preporoda 5, površine ukupno 57 metara četvornih u prizemlju i na prvom katu, i još 25 metara četvornih u prizemlju koje je Zubak tražio za skladište.
Grad je također prema Sporazumu trebao osigurati štekat u postojećim gabaritima prostora približno sadašnjem korištenju, što prema Zubakovim riječima, nije ispoštovao, a također je sporni prostor od 25 metara četvornih uzurpirao netko treći, pa budući da nisu stvoreni svi potrebni preduvjeti, ne može se još neko vrijeme preseliti. Inače, Ugovor o zakupu između Grada i Zubaka sklopljen je do 1. kolovoza 2009. godine, a od potpisivanja Sporazuma Grad je odobrio štekat na sadašnjoj lokaciji. Međutim, Služba za komunalno redarstvo utvrdila je da od 31. listopada 2004. godine nije obnovljen Ugovor o zakupu štekata, iako je Zubak unaprijed platio zakupninu za dva mjeseca, a kako kaže, u Odsjeku za javne površine i pomorsko dobro ga nije dobio, iako ga je tražio pa ga ne može niti potpisati.
— Ugovor se neće ni potpisati dok god se do kraja ne riješe sva sporna pitanja. To se u prvom redu odnosi na raspisivanje natječaja za predmetni prostor kako bi Zubak definirao svoj status u njemu, s tim da dobiva i spornih 25 metara četvornih prostora, a spor oko toga bi trebao preuzeti Zubakov odvjetnički tim nakon natječaja. U skladu s planovima trebalo bi nakon preseljenja započeti uređenje i rekonstrukciju Mletačke kule.
Zubak bi se o svemu trebao očitovati do kraja ovog tjedna, a ako se ne očituje u prilog prijedlozima, raskinuli bi se svi dosadašnji ugovori i pokrenuo bi se sudski postupak između Grada i Zubaka, koji nije nikome u interesu — zaključio je Sikirica.

Nikolina MORIĆ
   

OSMI MARTA BOKUN OŽIVIO PROMET KOD CVJEĆARA

Kavaliri se po cviću poznaju

— Je, bokun je skočija promet na Osmi marta! — složili su se uglas cvjećari po Pazaru u ocjeni tržišne isplativosti jučerašnjeg praznika žena, uz napomenu koju ne treba ni isticati - sve je to, naravno, puno slabije nego nekada.
— Tulipani četri kune, japanske ružice po kunu, evo ti za deset cili mac! Ako ćeš margaritele ili mini-garifule, daj dvajspet — nudi jedna gospođa čije je ime Cvijeće se jučer nije prodavalo kao nekad za Dan žena, ali prodaja je opet išla bolje nego običnim danom/Nikola VILIĆi prezime "najjeftinije ruže na Pazaru". U prijevodu, deset kuna komad. U blizini, kod prodavačice Marije Boban iz obrta "Boban i Struja", ima i svježeg cvijeća (za ekološki osviještene), a mi izdvajamo maćuhice za četiri kune po pitariću.
Četiri još nerascvala ljiljana za četrdeset kuna kupuje simpatični Ivica Vidović, imenjak i prezimenjak poznatoga glumca.
— Je li to za gospođu? - pitamo.
— Je, i to za onu ispod ploče! A što ćete, rano sam ostao udovac. I to je život — zaključuje razgovorljivi Komižanin i ne ljuti se na bezobzirni upit. Uz želju da se opet zaljubi, idemo dalje, pa nalijećemo na - udovicu! Zove se Ana Pandžić, ima kiosk s odjećom na Pazaru i vrlo se dobro drži.
— Jesam dobila i ja cviće za Dan žena, ali od moje radnice! Šta ćeš, muž mi je umra, a nemam ljubavnika ka moja suradnica Dara!
— Dara Bubamara?
— Haha, jesi đavlija! Di je tamo mećeš! Preziva se Kovačić, a momak joj je kupija ružu, i to crvenu!
Još jedan kavalir, i to u mirovini, nije zanemario lijepi običaj darivanja. Supruzi Gordani kupio je buketić s ružom i mimozom, a zove se...
— Zdravko Kuzmić pokojnog Tome, rođen u krevetu! Svima čestitam Dan žena, a darivam samo svoju!

Lenka GOSPODNETIĆ
   

U MARMONTOVOJ ČLANICE DOMINA I ŽENSKE MREŽE
DIJELILE LETKE ZA DAN ŽENA

Ravnopravnost od vlasti počinje

Članice udruga Domine i Ženska mreža Hrvatske te predstavnici Ureda za ravnopravnost spolova, Socijalističke radničke partije, Hrvatskog bloka, Hrvatske narodne stranke i Zelene akcije čestitali su sugrađankama u Marmontovoj Međunarodni dan žena, dijeleći im cvijeće i letke. Tom prilikom poručili su biračima da uoči predstojećih lokalnih izbora promisle kome će dati glas, jer, kako upozoravaju, neke od stranaka ne poštuju zakone. Kako nam je rekla Mirjana Kučer, iz udruge Domine, pojedine stranke ignoriraju zakonsku obvezu jednake zastupljenosti spolova na izbornim listama.
— Sve je to zbog uvriježenog mišljenja da su žene ravnopravne, a zapravo su podzastupljene i slabije plaćene. Isto tako, mnogi pogrešno misle da se žene ne žele baviti politikom — objasnila je Mirjana Kučer.
Dok god ne bude jednake zastupljenosti spolova u predstavničkim tijelima vlasti, žene neće imati jednaka prava, ni jednako pravo glasa.

   

U POVODU MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

Večer poezije za zatvorenice

Divna Ban i Lovro Rumora čitali su zatvorenicama ulomke knjiga i poeziju/Božo VUKIČEVIĆČestitke za Dan žena stigle su i u zatvor na Bilicama. Povodom ovog praznika ženske stanovnice Okružnog zatvora Split imale su posjet Književne radionice, koja djeluje u sklopu Lige za borbu protiv narkomanije. Divna Ban i Lovro Rumora pred sedam zatvorenica i pritvorenica održali su večer poezije. Čitali su im ulomke iz knjiga Tragedija Lišća Charlesa Bukowskog (omiljenog među zatvorenicima, prema riječima Lovre Rumore) i Žene koje trče s vukovima Clarisse Pinkola Estes (priče o divljim ženama), a zatim su im pročitali svoje pjesme.
"Ovaj smo posjet zamislili kao intimno druženje, željeli smo njima tu unutra donijeti dio vanjskog svijeta", rekao je Rumora.

Tea SUMIĆ
 
Još u rubrici:
 


U PRODAJNI CENTAR IDE DIO UREDA IZ PALAČE PRAVDE
U FORUM SE SELI OPĆINSKI SUD


AUTENTIČNO TUMAČENJE GRADSKOG VIJEĆA NE VRIJEDI
MINISTARSTVO PONIŠTILO
LEGALIZACIJU LAZARICE


TREĆENAGRAĐENI RAD NATJEČAJA
ZA UREĐENJE GLAVNE GRADSKE ŠETNICE

Riva quattro stagioni


SVEČANOST U MUZEJU ARHEOLOŠKIH SPOMENIKA
Novi doktori medicine


SPLIT DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 4/6