Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 16.2.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  vrt
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 7

DRUGI PUT OVE GODINE GRAD POD BIJELIM POKRIVAČEM
KASNILI AUTOBUSI, NASTAVA PREKINUTA, HITNA PUNA POSLA

SNIJEG SPLITU ZA DOBRO JUTRO

S Vidilice kao s Gornjeg grada/Božo VUKIČEVIĆDjevičanska bjelina iznenadila je Splićane jučer ujutro, kada su sneni otvorili ponistre i bacili prvi jutarnji pogled prema zasnježenim gradskim ulicama. Po drugi put ove godine, guste pahulje zabijelile su padine Marjana, na kojem je u samo dva prijepodnevna sata napadalo neuobičajenih šest centimetara snijega. Dok su vozači sirenama pokušavali zatomiti nervozu zbog nesnalaženja u zimskim uvjetima, po kaletama stare gradske jezgre vladala je blažena tišina, jer su snijegu ususret pohitali samo najhrabriji i najradosniji, na čelu s brojnim mališanima.
Međutim, ni neobični atmosferski gost nije spriječio splitske policajce u obavljanju redovite dužnosti, pa smo redarstveno budno oko zatekli na početku Ulice Domovinskog rata, i to s povećom grudom snijega u rukama. Nesvakidašnje vremenske prilike očito su i pozornike podsjetile na djetinjstvo i neka veselija vremena, a njima pod ruku mogli su ići i poštari koji su se motociklima probijali kroz snježne "nanose" kod Osnovne škole "Dobri".
Spuštajući se laganim ritmom prema Pjaci i Rivi, među rijetkim šetačima susreli smo samo "pretplatnike" pozicija za ćakulu na središnjem gradskom trgu.
— Ma, ne bi nas ni mećava zaustavila u điru po gradu. Običaj je običaj i triba ga poštovat. Di ima lipše stvari od razgovora s prijateljima. U bijelome palme i skuteri/Jadran BABIĆBiće da je ovi snig Hajduku za rođendan? Tko će ga znat — kazao nam je meštar Toni iz Omiške ulice na Lučcu.
Premda je ulični folklor pritom bio primjereniji ličkim krajolicima nego sunčanoj Dalmaciji, dio naših sugrađanki nije odstupio od uobičajene pomodne obuće s visokim potpeticama koje su bile kao naručene za pad na uglačanim pločama Bosanske, Krešimirove ulice ili, pak, Marmontove ulice. Znatno prikladnije zato su se obukli gimnazijalci iz Realke na Pazaru, koji su školski odmor iskoristili za partiju grudanja u Đardinu.
— Pustilo nas je iz škole, pa smo se malo zabavili. Je, ljudi se u prvi tren naljute kad ih kao slučajno pogodimo grudom, ali nam ipak oproste. Razume i oni da ne pada snig svaki dan — priča nam Ivan iz V. gimnazije.
Bio je to jedan od rijetkih živahnih detalja snježnog splitskog jutra koje je opustjelo ulice, terminale i šetnice. Mir i tišina vladali su inače užurbanim gradskim ulicama i trgovima. Mediteranski duh uzeo je mali predah i prepustio svoje mjesto alpskom ugođaju, čisto radi promjene koja će, poručuju meteorolozi, potrajati još danas, kada bi nam snijeg opet mogao zaželjeti dobro jutro.

Gordan ZUBČIĆ
   

"CESTAR" U AKCIJI JUČER OD RANA JUTRA

Ralice na ulicama

Djelatnici "Cestara" jučer su već od 7.30 sati raščišćavali splitske prometnice, na kojima je bilo povremenih zastoja, posebno na kritičnim usponima kao što je dio Ulice Matice hrvatske, potom dio Velebitske prema zgradi Belvedere i Zagorski put prema Pujankama. Tek napadani snijeg s prometnica se uklanjao ralicama, a potom su se dijelovi kolnika posipali mješavinom soli i pijeska, doznali smo od Ante Jakoliša, voditelja održavanja prometnica u "Cestaru".
Bilo je i nekoliko intervencija zbog gradskih autobusa koji nisu bili odgovarajuće pripremljeni za zimske uvjete, što je povremeno izazivalo prometne zastoje, neposredno nakon što je pao snijeg. Već oko 9 sati situacija se normalizirala, a dežurne su ekipe u pripravnosti za eventualne nove intervencije, kaže Jakoliš.

 

OPUSTOŠENI PAZAR JEDVA KOJI PRODAVAČ, JOŠ MANJE KUPACA

Zelen s banaka spremali u toplo

Tek se desetak prodavača na splitskom Pazaru jučer odvažilo na banke iznijeti voće i povrće i prodavati ih onim rijetkim kupcima koji su se unatoč snijegu i hladnoći odlučili uputiti na tržnicu.
— Nemojte me ništa pitati, još ćete pisati kako jedna luda po ovoj zimi stoji i prodaje kumpire — odbrusila nam je jedna od prodavačica. Slično su odgovarali Prodavačica Mare iz Dugopolja neko je vrijeme izdržala za bankom, a onda pokupila stvari i utekla/Feđa KLARIĆi ostali, mrzovoljni od studeni, a gospođa Mare iz Dugopolja pred očima nam se na brzinu spakirala, pokupila stvari s banka i otišla. Neki prodavači došli su na Pazar s drugim ciljem.
— Došao sam samo utopliti robu u spremištima, da se ne smrzne — kazao je Joško.
Jučer smo na banku pronašli snješka s kapom od lista kupusa i nosom od mrkve. Od ostale ponude limuni i naranče su stajali 8 kuna, kivi 12, jabuke od 3 do 5, banane 6, grožđe od 22 do 30 kuna, kruške 15, a suhe smokve 20 kuna. Za kilogram krumpira ste trebali izdvojiti od 2 do 6 kuna, a za kapulu, ciklu i poriluk 5 kuna. Cijena karfiola bila je 12 kuna, kupusa 3, zelene salate 15, tikvica 30, te paprika 28 kuna.
I cvijeće se loše nudilo i još lošije prodavalo. Cijene su bile kao i svakog dana - ruža 15, a aranžmani od 60 do 70 kuna. No, do deset sati nije prodano ništa, rekla je jedna od tri prodavačice cvijeća na Pazaru.
— Došle smo u intervenciju i bježimo doma — dodale su.
Ni prodaja vunenih kapa, šalova i rukavica nije išla kako bi se očekivalo.
— Kome ću prodavati kad nema nikoga u gradu? Jedino pingvinima i bilim medvidima — šaljivo je dodao prodavač pokraj Srebrnih vrata.

T. ZEBIĆ
   

Peškarija bijela, pusta i prazna

Riba na ledu došla na svoje/Feđa KLARIĆBanci s ribom na splitskoj Ribarnici jučer su se mogli nabrojiti na prste jedne ruke. Unatoč lošem vremenu večer prije, jučer se u snježnom Splitu nije prodavala stara riba. Sva riba na bancima je bila svježa, ulovljena "na skijaškim poštama" pokraj Hvara i Šibenika. Tako je u ponudi bilo špara i gira za 10 kuna, ugora za 30 kn, cipala za 40, te mola za 50 kuna. Za sipu ste trebali izdvojiti 70 kuna, za fratra i kantara 80, a za kilogram romba 100 kuna. Hobotnica je koštala 50, lignje 120, sipe 90, a barbun i palamida 30 kuna, te tuna 60 kuna za kilogram.

 
Još u rubrici:
 


USPUT ZABILJEŽENO
Mačke blesile u nebo


OKO LAZARICE VELIKA INTERESNA KOALICIJA GRADSKIH VIJEĆNIKA
Ozakonjena pohlepa


DANAS SASTANAK POSLODAVCI PREDLAŽU GRADSKOM POGLAVARSTVU
Komunalna poduzeća trebaju konkurenciju


MUKE SPLITSKOG UMIROVLJENIKA VLADIMIRA DUPLANČIĆA SA
STAMBENOM ZADRUGOM ’KOTEKS-JADRAN’
Koliko vrijedi moja didovina?


ŠTO SE SVE MOŽE NAĆI NA OGLASNOJ PLOČI
SPLITSKOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Perač zraka na 24.000 okretaja


SPLIT DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/7