Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
nedjelja, 13.2.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  nedjeljna dalmacija
feljton
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

VIKEND-ŠETNJA PAZAROM I PEŠKARIJOM

Cijene lete u nebo

Dugotrajna hladnoća nam je darovala i visokim cijenama na Pazaru. Rekordnih 25 kuna košta špinat, iako ga uporniji tragači mogu pronaći i za 20. Neslavno drugo mjesto na ljestvici skupoće drži blitva, s cijenom od 18 do 25 kuna, a ne da se ni brokula, s cijenom između 15 i 20 kuna. Čak je i mišanca po 15 kuna.
"Propalo je polje od bure", ponavljali su na Pazaru i za špinat tražili 25 kuna/Joško ŠUPIĆ"Propalo je polje od ove zime. Sve je poleglo po zemlji i smrzlo se. Čak i u plastenicima", objašnjava Željka iz Podstrane. Cijena je skočila i prokulicama i cvjetači, pa koštaju 15 kuna. Istu cijenu ima i salata, kako putarica, tako i kristalka, bilo iz plasteničkog ili iz "običnog" uzgoja, rekla nam je Dragica Matković. Kako nam je rekla teta Željka, ovakve će nas cijene dočekivati na Pazaru sve dok ne rodi sljedeća "tura" povrća.
Vremenske prilike upravo su suprotno djelovale na cijene na Peškariji. Sa svih banaka čulo se "akcija!" i cijene su padale zbog odlične ponude. "Još se bolje lovi kad je hladno. More je mirno i pun je misec", objasnio nam je šjor Mate iz Tribunja. Nudio je srdele po 10, a gire i bukve po 15 kuna. Slična je bila ponuda i na ostalim bancima. Bilo je i puno gavuna po 50 kuna, te trlji po 10 do 30 kuna. Manji arbuni bili su 20, a veliki 50.
Čini se da su ribari imali dobar ulov mola, pa ih je bilo na sve strane. Molići su koštali 20, a veliki moli 60 kuna za kilogram. Na više mjesta bilo je palamidi po 30 do 40 kuna, a bilo je i tuna po 60 i gofa po 80.
Ovakvo vrijeme mami ribu prema površini, pa je domamilo i nekoliko kapitalnih primjeraka, težine oko 4-5 kilograma. Veliki lubin uhvaćen oko Lastova koštao je 150 kuna za kilogram.

Tea SUMIĆ
   

DAR MATURANATA I. GIMNAZIJE BESKUĆNICIMA

MoST humanosti

Maturanti I. splitske gimnazije jučer su darovali Udruzi MoST vrijedne darove, kupljene novcem koji je ostao od organizacije njihove maturalne večeri. Splitski maturanti svoj su dar uručili predsjednici Udruge MoST Đordani Barbarić/Joško ŠUPIĆDonacijom od 3400 kuna, kupljen je hladnjak, glazbena linija i komplet posuđa koji će pomoći pri radu u svim programima udruge. Kako su nam mladi gimnazijalci rekli, na ovu ideju su sami došli zajedno sa svojim profesoricama Ingom Belamarić i Slavicom Bodlović, a konačna odluka da se novac donira baš MoSTu i njihovu prihvatilištu za beskućnike "pala" je nakon razgovora s prof. Sonjom Runjić.
— Inače, ovo nije prvi put da učenici Prve gimnazije pomažu prihvatilištu, suradnja MoSTa i Gimnazije traje već nekoliko godina, a prošle godine su skupljali i hranu za naše beskućnike. Poslije ovog posjeta neki od njih su poželjeli i uključiti se u naše volonterske programe. Dirnuti smo njihovom pažnjom i ponosni da su baš izabrali nas, a mislim da su svoj ispit zrelosti i humanosti već sad položili — kazala nam je Đordana Barbarić, voditeljica Udruge MoST.
Sljedeći tjedan maturanti I. gimnazije posjetit će i žensko prihvatilište te se još bolje upoznati s programima MoSTa.

L. KOVAČIĆ
 
Još u rubrici:
 


RADOVI NA GRIPAMA OTEŽAVAJU GRADSKI PROMET
Sloboda - slijepa ulica


PRIPREMA ZA SEZONU 2005.
Okusi i mirisi Stobreča


SPLIT DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4