Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 12.2.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

PRVI SPLITSKI OPTUŽNI AKT ZBOG NOVOG KAZNENOG DJELA

Bare Teklić prvi će sjesti na optuženičku
klupu zbog bespravne gradnje

Na staroj secesijskoj kući Nenad Bare Teklić je izvršio bespravnu "preinaku"/Joško ŠUPIĆSPLIT - Zbog kaznenog djela protupravne gradnje Općinsko državno odvjetništvo je protiv splitskog ugostitelja Nenada Teklića Bare podnijelo optužni prijedlog. Tako je Teklić postao prvi bespravni graditelj u Splitu koji će sjesti na optuženičku klupu zbog kaznenog djela vezanog za gradnju bez građevinske dozvole.
On je, naime, u centru Splita kod Hotela President, na staroj secesijskoj kući počeo izgradnju svog restorana i budućeg hotela, pri tome zagradivši dio kolničkog prolaza za pješake u susjednoj Starčevićevoj ulici. U vrijeme početka njegove gradnje bespravna gradnja nije bila kazneno djelo. Tek od 1. listopada 2004. godine bespravna gradnja postaje djelo koje je opisano kao kazneno, te se od tada zbog toga bespravni graditelj može i kazneno goniti. Teklić je optužen jer je građevinu bez dozvole izgradio na području koje je Odlukom nadležnog državnog tijela proglašeno kao kulturno dobro.
Optužni prijedlog Teklića tereti da je od 1. listopada 2004. godine do 1. veljače 2005., na lokaciji u Svačićevoj 18 a, koja je zaštićena kao kulturno dobro unutar urbanističke cjeline Splita, bez prethodnog ishođenja građevinske dozvole dovršio prizemlje i fasadu koju je obojio, te izolirao krov.
Iako su ga na novosagrađenoj građevini još 14. listopada 2004. godine "posjetili" kontrolori Građevinske inspekcije u Splitu, te mu izdali rješenje o zabrani gradnje i zatvaranju gradilišta koje je trebao vratiti u prvobitno stanje, Teklić očito tu odluku nije ispoštovao.
Glasnogovornica Ministarstva zašite okoliša Kata Gojević nam je u telefonskom razgovoru kazala da je Građevinska inspekcija završila inspekcijski postupak u slučaju bespravne gradnje Nenada Teklića, te investitoru zabranila gradnju i odredila rok u kojem gradnju treba ukloniti. Protiv njega je tada podnijeta prekršajna prijava zbog započete gradnje bez valjane lokacijske i građevinske dozvole.
Nenad Teklić- Investitor je nakon zabrane nastavio gradnju te mu je Inspekcija izdala zaključak o dozvoli izvršenja kojim mu je najavljeno da će bespravni objekt o njegovom trošku srušiti ovlaštena tvrtka, kaže glasnogovornica.
Kako je dodala, od travnja do prosinca prošle godine uklonjeno je 300 bespravnih objekata u Hrvatskoj.
Inače, Nenad Teklić bi zbog kaznenog djela za koje je optužen mogao dobiti i zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci do čak pet godina zatvora.

Ž.JURIĆ
   

Policajca koji dresira pse napao bijesni vozač opela

ZAGREB - Policijski službenik Centra za obuku vodiča i dresuru pasa MUP-a RH na raskrižju Gotovčeve i Matačićeve ulice u Sesvetama zatražio je u četvrtak oko 16.40 sati policijsku intervenciju nakon što ga je verbalno napao 52-godišnji muškarac sa 2,74 promila alkohola u krvi. Prema policijskom izvješću, alkoholizirani građanin u navedeno je vrijeme upravljao osobnim automobilom Ford Escort zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom ulice Jakova Gotovca. Dolaskom do raskrižja sa Matatičevom ulicom, oduzeo je prednost prolaska osobnom vozilu marke Opel Omega a za čijim je upravljačem sjedio 32-godinji službenik Centra za dresuru pasa. Kada su se obojica zaustavila službenik centra predstavio se službenom značkom i iskaznicom na što je kršitelj prometnih propisa više nego burno reagirao. Počeo je na sav glas vikati i vrijeđati dresera pasa, no ubrzo je stigla sesvetska policija na intervenciju. Ali, alkoholizirani građanin je nastavio sa psovkama te se pokušao udaljiti vozilom, međutim plavci su ga obuzdali, uporabili sredstva prisile i vezali ga lisičinama te priveli.

 
Još u rubrici:
 


TONČI BUDIĆ USPIO ODGODITI GLAVNU RASPRAVU
Progutao žlicu, odgodio suđenje


OPLJAČKANA POSLOVNICA SPLITSKE BANKE U SREDIŠTU GRADA
Bez maske na licu, no s pištoljem za pojasom, nestao sa 100.000 kuna


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3