Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 1.2.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  stella
automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 4 od 7

NI ŠUŠTA, NI GUŠTA BEZ FUREŠTA (6)
ZVUČI PRETJERANO ALI NIJE DALEKO OD ISTINE

Otmica Ace Kozline

Novi Sad je postao prvoligaš pobjedom u Nišu, a kanarinac Kozlina nestao je poslije utakmice žureći u obližnji kafić na tajni sastanak s Lenkom Grčićem i, zajedno s ocem, odmah produžio prema Zagrebu. "Stvoritelj" Kozline i cijele ekipe Novog Sada Hugo Ruševljanin osvanuo je usred noći u Zagrebu, probudio Acu i vratio ga u Novi Sad....

Aleksandar Aco Kozlina bio je nogometaš oko kojeg se te 1958. godine digla velika prašina, Kozlina je nastupao za momčad Novog Sada, "kanarince" s Detelinare. Novi Sad je bio gradski rival poznatije Vojvodine i ta dva kluba se ne smije brkati. To je kao da uspoređujemo Hajduka i Splita. E, Aco Kozlina igrao je za Novi Sad, drugoligašku momčad koju je godinama stvarao tada u bivšoj državi poznati stručnjak Hugo Ruševljanin. Kanarinci su gazili sve protivnike u Drugoj ligi i stekli su pravo na prvoligaški status. Mnogi su se igrači te momčadi našli na meti starosjedilaca Prve lige, Vojvodine, Crvene zvezde, Partizana itd., a Hugo Ruševljanin je branio svoju djecu od otimača... Sad kad je Novi Sad te 1958. postao prvoligaš želio je sačuvati momčad...
Međutim, najbolji među njima Kozlina, po nadimku Jare bio je na posebnoj cijeni kao izrazit talenat. Zapeo je za oko Hajduku koji je već kroz minulo desetljeće sagradio imidž da veličinu svoga kluba procjenjuje i s angažmanom najboljih igrača, furešta.

TAJNA POTRAGA

Aco Kozlina danasKad je Novi Sad igrao posljednju kvalifikacijsku utakmicu u Nišu protiv Radničkog i slavio sa 4:1 te time postao prvoligaš, jedan kanarinac iz jata novosadskih "žutih" izgubio se u nepoznatom pravcu!
Acu Kozlinu je po dogovoru otprije čekao u jednom bifeu pokraj stadiona na Čairu Lenko Grčić. U društvu s ocem Kozline brže-bolje su krenuli prema Zagrebu s namjerom da dalje produže do Splita. U Zagrebu su se trebali naći s Vojkom Andrijaševićem a otac i sin Kozlina su objasnili da će oni u Zagrebu prespavati kod svoga strica.
— Naći ćemo se sutra u osam sati — pao je dogovor kad su se dokopali Zagreba.
Ali sutra nije bilo Kozline. Funkcioneri Hajduka utanačili su s braćom Tonkom i Ivom Begom (to nisu braća nogometaši Hajduka) da oni voze Kozlinu iz Zagreba u Split svojim osobnim autom. I sad kad je Kozlina nestao, nije se pojavio nakon prespavane noći u Zagrebu, trebalo ga je pronaći...
Zapravo, kad su zakucali na vrata stana, Acin stric ih je informirao kako se te noći u Zagrebu pojavio Ruševljanin, digao je Acu iz kreveta, sjeo u svoj auto i odveo ih!
Odluka je donesena na prečac — umjesto u Split odmah natrag u Novi Sad po Kozlinu! Tako je Tonko Bego, koji je preuzeo od Hajduka tajni zadatak, usmjerio prema Novom Sadu svoj crni fiat 1400. Započela je potraga i jurnjava za igračem. Tonko Bego je i danas živi svjedok tih nesvakidašnjih doživljaja, vlasnik TV servisa u Tolstojevoj. Uz pomoć jednog Dalmatinca u Novom Sadu nastavljena je potraga za Kozlinom, čak su u pomoć pozvali i jednog milicionara. Lenko Grčić je ostao u jednom stanu u Novom Sadu, nije se smio pojavljivati, pa su braća Bego sa svojim novosadskim pomagaćima krenuli u potragu. Uzbunili su i majku Ace Kozline koja se sva prenerazila:

SAKRIO GA HUGO

— Acu nisam videla ima dva dana, svratite posle, verovatno će doći skoro...
No, Kozline ni od korova, uzalud su obilazili hotele i svratišta ne samo u Novom Sadu nego i u okolici, sve do Fruške Gore.
Skovan je plan, treba svaki čas odlaziti kod Acine majke, pronašli su i oca najboljeg Acina prijatelja po nadimku Pile, da dosađuje i da se raspituje.
Hugo je sakrio svoga igrača kojeg je preoteo u Zagrebu, ali je nervoza kod mame Kozlina uradila svoje. Ona je tražila svoga sina i rekla mužu:
— Pa gde je Aca nesretni čoveće, Piletov ćale me izludeo, pita da li je Pile s Acom...
Tako je Acina majka nesvjesno pomogla Hajduku. Otac Kozlina je objasnio Ruševljaninu da Aca mora na trenutak kući i da mora svratiti do oca svog prijatelja Pileta da objasni kako njegov prijatelj nije s njime.
U zao čas po Huga i Novi Sad. Kad je Kozlina zakucao na vrata strana svoga prijatelja vrata mu je otvorio — Lenko Grčić.
— Aco, oćeš li u Split ili nećeš? Odluči odmah!
— Idem, Gaga — odvratio je Kozlina i već je Tonko Bego palio svoj automobil, Kozlinu su stisli, potrpali ga u auto i odmaglili preko Beograda i Valjeva dalje u Sarajevo pa u Split!

PONIŠTENA KAZNA

Kad su saznali da im je Kozlina pobjegao Novi Sad ga je kaznio sa šest mjeseci neigranja, ali je Hajduk preko svog predstavnika FSJ-a Igora Radinovića, inače visokog službenika u organima ondašnje države, poništio kaznu. Hajduk je bio jak i utjecajan na Terazijama, ako bi Crvena zvezda digla ruke od tih istih poslova...
Tako je Kozlina doslovno otet doputovao u Split. Dok se prašina nije slegla oko njegova bijega Hajduk ga je skrivao na Braču, to je bila stara i uspjela finta. Uz more i ribu brzo se zavoli bijeli dres.
Kozlina se domogao potom reprezentacije Jugoslavije. Ostao je pojam žonglera, tehničara koji je zabavljao gledatelje. Zauvijek inficiran Hajdukom i danas, više od četiri desetljeća kasnije u svom Novom Sadu nosi zlatni prsten Hajduka i svima ga pokazuje. A starije generacije navijača ga se rado sjećaju kao jednog od najvećih i najdražih furešta u bijelom dresu.

Slaven ALFIREVIĆ
SUTRA: NOVAK TOMIĆ STIGAO IZ ZVEZDE
   

ZADAR U POREČU

U ponedjeljak ujutro nešto prije devet sati, Reno Sinovčić je ubrzanim ritmom ispijao jutarnju kavicu. Zašto?
- Moram ispratiti igrače na put za Poreč gdje će ostati deset dana. Dovoljno da promijene krvnu sliku i dobiju na žestini koja će nam biti potrebna u očuvanju prvoligaškoga statusa – i hipu je izgovorio Sinovčić.
Stanko Mršić je sačinio listu na kojoj se nalazi dvadeset imena igrača. Pitanje za Sinovčića glasilo je: Što je od najavljenog dolaska Almira Turkovića i Damira Milinovića?
- Za njih je smještaj u Poreču unaprijed rezerviran, ali strpite se jer prijelazni rok traje do ponoći, sve su opcije otvorene. Računam kako će biti prema našim željama. Ali nikad se ne zna - zaključio je Sinovčić.
Trenerova lista izgleda ovako: Tomislav Rogić i Danijel Subašić, vratari, Zvonimir Jurić, Dalibor Zebić, Josip Modrić, Ante Zurak, Želimir Terkeš, Jakov Surać, Josip Bilaver, Leonardo Barnjak, Hrvoje Ćustić, Frane Lojić, Danijel Krivić, Ante Jurjević, Marin Prpić, Jurica Buljat, Igor Škorput, Ante Mitrović, Hrvatin Gudelj.

D. ŽURA
 
Još u rubrici:
 


SVJETSKO RUKOMETNO PRVENSTVO
POTROŠILI BONUS


RUKOMETNI SP ČERVAROVO OTKRIĆE IZ LJUBUŠKOGA:
LJEVICA KOJA POTEŽE 110 KM NA SAT

Buntić s razlogom


HAJDUK U TURSKOJ PRVA PROVJERA "BIJELIH", BEZ POBJEDNIKA S RUMUNJIMA
SPASIO CRNOGORAC


HAJDUK U TURSKOJ LAGANO PODRHTAVANJE TLA NIJE UZNEMIRILO "BIJELE"
POTRES NISMO NI OSJETILI


NOVO RUHO GRIPA DANIJEL JUSUP, PETI ZADRANIN NA KLUPI "ŽUTIH"
Dobar vjetar za Good year


TENISKE PARALELE
Hewitt se ponovo zaručio


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 4/7