Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
nedjelja, 30.1.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  feljton
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 4

DALMACIJA OKOVANA LEDOM: SNJEŽNO NEVRIJEME DONIJELO
NOVE PROBLEME U PROMETU I RADOST NAJMLAĐIMA
SNIJEG, LED I NISKA TEMPERATURA
OKOVALI GRAD POD MARJANOM

SPLIT KAO KLIZALIŠTE

Poledica je stvorila neuobičajene probleme u prometu, pogotovo autobusima na linijama u centru grada i onima na težim usponima, a samo tijekom subotnjega prijepodneva na Hitni kirurški prijam KB-a javilo se tridesetak građana s prijelomima ruku ili nogu

SPLIT - Split je u subotnje jutro osvanuo s oko pet centimetara snježnog pokrivača, koji je tijekom dana polako kopnio. Činjenicu da se snijeg zadržao na splitskim ulicama, prema objašnjenju iz Pomorsko-meteorološkog centra, možemo zahvaliti niskoj temperaturi zraka. U noći između petka i subote zabilježen je, naime, minus jedan Celzijev stupanj, a do subote u deset sati živa u termometru tek je neznatno skočila - meteorolozi su registrirali plus jedan.
Najviši Snješko u Splitu - Duško i Marin Šćepanović napravili su ga na vrhu neboderaSnijeg i led su očekivano izazvali probleme i pješacima i vozačima, a katastrofa većih razmjera izbjegnuta je samo zato što je snijeg Split zadesio u neradni dan. Od sedam do 13 sati na Hitnom kirurškom prijamu KB-a Split, prema riječima dežurnog liječnika dr. Luke Roguljića, javilo se čak tridesetak građana zbog slomljenih ruku i nogu. Padali su, kaže dr. Roguljić, odmah na izlasku iz stanova ili na putu do samoposluge. Javni gradski prijevoz u jutarnjim se satima praktički nije ni odvijao jer Prometovi autobusi po zaleđenom kolniku nisu mogli "izvući" uzbrdice.
Poledica i snijeg su izazvali niz problema po splitskim prometnicama, a posebno je bilo kritično u Ulici Matice hrvatske, Mihanovićevoj i Vukovarskoj ulici gdje su tri Prometova autobusa stajala nepomično zbog poledice. Kako smo doznali od Željka Mitrovića, direktora Prometa, poledica je stvarala probleme autobusima na linijama u centru grada, pogotovo na težim usponima, pa iako su iz prometa povukli sve zglobne autobuse ni oni nešto manji nisu ih mogli svladati.
U Mihanovićevoj ulici, zbog leda na cesti, vozač autobusa broj 21 nije mogao zaustaviti vozilo pa je udario u zid uz pretrpljenu lakšu materijalnu štetu, dok je zabilježeno još nekoliko lakših prometnih nesreća. Vukovarska ulica kod Doma umirovljenika podsjećala je na otvoreno klizalište gdje je nastao pravi kaos.
Snijeg je ujutro sledio ceste pa je na uzbrdicama bilo velikih problema— Sve se sledilo. Naši ljudi nisu naviknuli na vožnju po ovakvim uvjetima. Bolje da su ostali doma — izjavio nam je Josip Marić, koji je pomogao sugrađanima izvući svoje limene ljubimce nakon što su ostali ukopani na cesti.
Ostali su se snalazili na razne načine. Od postavljanja lanaca za snijeg, mijenjanja starih guma pa čak i ostavljanja automobila do sutrašnjeg dana. U 11 sati, porastom dnevne temperature, promet je na svim linijama normaliziran. Dok su se vozači pokušavali izvući iz nesvakidašnjih situacija, djeca iz obližnjeg parkića uživala su u snježnim radostima.
— Ovo je ludilo. Nismo bili na skijanje pa nam je ovo prava uživancija. Nikad neću zaboravit ove školske praznike — rekla nam je dvanaestogodišnja Petra koja je zajedno sa sestrom Ivanom i mamom uspjela napravit Snješka.
Grgur Ninski i oleandar s bijelim kapamaU međugradskom prijevozu problema nije bilo - autobusi su sa splitskog kolodvora odlazili na vrijeme, a stizali s minimalnim zakašnjenjem. Vlak iz Zagreba kasnio je 28 minuta, a trajektne linije prema srednjedalmatinskim otocima odvijale su se prema plovidbenom redu, jedino je katamaran na liniji Split - Bol - Jelsa, koji je isplovio u 16 sati, zaobišao Bol i otplovio direktno prema Jelsi, a na liniji Split - Supetar u popodnevnim je satima prometovao samo jedan trajekt te teko prouzročio manja kašnjenja. Zastoja je, također očekivano, bilo u avionskom prijevozu. Prema informacijama iz splitske zračne luke, avion koji je prema Zagrebu trebao poletjeti u 6.50 krenuo je tek u 10.30.
Glavnina županijskih i lokalnih cesta, prema riječima Miljenka Sisarića, šefa Zimske službe u Županijskim cestama Split, u jutarnjim je satima bilo zatrpano snijegom. Na teren je odmah izišlo 28 ekipa Županijskih cesta, koje su, ističe Sisarić, počele raščišćavanje.
Meteorolozi za nedjelju predviđaju također niske temperature slične subotnjim, ali bez oborina. Puhat će, ističu, umjerena i pojačana bura, koja će u ponedjeljak oslabjeti. U utorak bi trebalo malo zatopliti, uz umjerenu naoblaku, ali kiša i snijeg, neće padati.

D. ZENIĆ, D. GAĆINA, L. KOVAČIĆ
   

JUG HRVATSKE I DALJE U BIJELOM

U Metkoviću 40 cm snijega

DUBROVNIK - Snijeg na pojedinim područjima Dubrovačko - neretvanske županije ne prestaje padati ni šesti dan za redom, pa je tijekom noći između petka i subote ponovno zabijelio Pelješac, Metković i okolicu, gdje je visina snježnog pokrivača prosječno 40 centimetara, te Dubrovačko primorje, konavoska brda...
Ulice Metkovića pune su snježnih nanosa koje ni vrijedne ruke ne stižu očistitiPrema riječima dežurnog u Centru za obavješćivanje Perice Bošnjaka, ekipe zimske službe Dubrovnik cesta neprestano su na terenu, pa je glavna pelješka prometnica - nakon cjelonoćne blokade na dionici Orebić-Pijavičino - u subotu ujutro ponovno otvorena za promet, ali samo za vozila sa zimskom opremom.
— Glavne ceste najjužnije hrvatske županije su prohodne, ali ne i lokalne, što je razlog brojnih pritužbi građana s područja Dubrovačkog primorja i konavoskih brda primjerice - ističu u Centru, napominjući da ni nedjeljna prognoza za ovo područje nije "vedrija", budući da se prema najavama sinoptičara i dalje na jugu očekuje oblačno, hladno i kišovito vrijeme.
Osim Pelješca gdje je ipak, što se snježnih nanosa na pojedinim dionicama tiče, proteklih dana bilo najkritičnije, nove padaline u noći između petka i subote ponovno su zabrinule i Metkovce. Tamo je snježni pokrivač "narastao" na više od 40 centimetara, te gotovo blokirao grad, čega se ne sjećaju čak ni stariji stanovnici neretvanskog kraja.
Djelatnici Dubrovnik cesta čiste glavne prometnice u dolini Neretve, dok lokalne raščišćavaju građani, a poljoprivrednici strahuju za nasade mandarina, što bi se, ako snijeg i hladno vrijeme potraje, mogli smrznuti.

J. MRVALJEVIĆ, S. SOLDO
 
Još u rubrici:
 


DALMACIJA OKOVANA LEDOM: SNJEŽNO NEVRIJEME DONIJELO
NOVE PROBLEME U PROMETU I RADOST NAJMLAĐIMA

U VRGORAČKIM SELIMA NAKON SEDAM DANA
SNJEŽNE BLOKADE POSTAJE DRAMATIČNO

Zametenim starcima ponestaje hrane


SNJEŽNE OBORINE I JAK VJETAR UGROŽAVAJU
PROMET NA CESTAMA

MEĆAVA BLOKIRALA LIKU


IVICA RAČAN NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE U SPLITU:
Lokalna koalicija SDP - HDZ moguća


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/4