Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 25.1.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  stella
automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

RADIONICA SUVREMENOG PLESA U KULTURNOM SREDIŠTU MLADIH

Prijenos psihe u tjelesno

SPLIT - Čak dvadesetak djevojaka prijavilo se u Kulturno središte mladih na radionicu suvremenog plesnog izraza Silvije Marchig koja boravi ovog tjedna u Splitu kao gošća kulturne alternative mladih Hram i njihova projekta Komunikacija. Kod nas je suvremeni ples još uvijek marginalizirana umjetnost, na žalost, pa je Riječanku Silviju ugodno iznenadio odaziv Splićanki u prvu od radionica koje će kasnije voditi plesne pedagoginje i plesačice Sandra Banić i Nikolina Bujas-Pristaš. Tema Silvijine radionice u početku će se bazirati na emotivnom, Silvija Marchig splitskim polaznicama pokazuje osnove suvremenog plesa/Nikola VILIĆtjelesnom, a potom će prijeći u područje psihološkog i u istraživanje unutarnjih motora koji vode k plesnom izrazu.
- Namjera mi je dati polaznicama osnove suvremenog plesa, uz osvješćivanje tijela i shvaćanje pokreta, te konačno, dati im mogućnost improvizacije. Kako će one to provoditi dalje, ovisi o njima samima - objasnila je Silvia, inače predavačica u školi za suvremeni ples Ane Maletić u Zagrebu, te članica zagrebačke Eksperimentalne slobodne scene. Ona se nedavno predstavila kao koreografkinja s predstavama Autos i Kardioadapter. Kako je rekla, želja joj je dovesti neke predstave i u Split radi popularizacije suvremenog plesa, no to zahtijeva sredstva i odgovarajući prostor. Ipak, Mala scena Kulturnog središta mladih gdje Hram drži plesne radionice jedinstvena je podloga i tehnički i općenito u pogledu promocije ove umjetnosti. Silvia ne pretjeruje kad kaže da su ovakve radionice od životne važnosti za one koji žele upoznati tehnike suvremenog plesa, barem za splitske okvire.
Nastojanja ipak postoje. Hram redovito organizira plesne radionice koje vodi Sonja Jakovljev. Uz njih, tu su i radionice žongliranja Zorana Vukića iz Udruge za razbijanje dosade Antuntun, bubnjanja Željka Hajsoka, te akrobatike koje vodi Velimir Gavranić. Sve te aktivnosti uključene su u projekt Komunikacija koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te Ured za zdravstvenu i socijalnu skrb grada Splita. Cilj im je potaknuti Splićane na kreativnost i uključiti što veći broj polaznika u kreativni proces. Sudeći prema prvoj od radionica, na dobru su putu.

Merien JELAČA

 

TROKNJIŽJE JADRANSKE ETIMOLOGIJE

Hommage Skoku

ZAGREB - Cjelovito troknjižje Jadranske etimologije - dopuna Skokovu etimologijskom rječniku akademika Vojmira Vinje predstavili su u ponedjeljak u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu akademici Petar Šimunović, Radoslav Katičić, August Kovačec i sam autor.
Jadranske etimologije rezultat su autorova polustoljetnog neprestanog bilježenja i proučavanja bogatstva hrvatskih obalnih govora, od Vrsara do Boke kotorske, te, kako je istaknuo Katičić, zajedno s Etimologijskim rječnikom jadranske faune predstavljaju autorovo životno djelo i izniman događaj za hrvatsku romanistiku, ali i kroatistiku. "Velika zasluga akademika Vinje nije samo u tomu što obrađuje područje i predmete bez kojih nema potpune i prave kroatistike nego i u tomu što je on sam razvio etimološku metodu, u punoj mjeri uključivši kao kriterij i značenje riječi, a ne samo glasovne znakove", naglasio je Katičić, podsjetivši i kako je Vinja, koji je potekao iz Korčule i čitav život ostao vezan s jadranskim područjem, na pravi način nadopunio rad svoga prethodnika Petra Skoka koji izrazito nije bio čovjek mora. Podsjetivši na značaj, ali i na propuste Skokova etimologijskog rječnika nastale jer je dovršavan nakon autorove smrti, Šimunović je istaknuo kako Vinjino troknjižje u svakom slučaju predstavlja hommage radu njegova učitelja i prethodnika. "Knjige akademika Vinje jedan su od najvažnijih događaju u hrvatskoj lingvistici posljednjih desetljeća", istaknuo je Kovačec, dodavši kako one ne ponavljaju ništa iz Skokova etimologijskog rječnika, nego se na njega logički nastavljaju.

V. LAUŠIĆ
 
Još u rubrici:
 


(PRET)PREMIJERNI RAZGOVOR TRPIMIR JURKIĆ,
HLESTAKOV U REVIZORU SPLITSKOG HNK

Mi smo zemlja kandidata


RAPORT - 16. ALPE ADRIA FESTIVAL U ZNAKU DOKUMENTARACA I NAŠIH
Vodnjan i Split usred Venecije


KNJIGE - SLIKAR MILAN STEINER, AUTOR BORIS VRGA, AURA SISAK
S okusom gorčine i nesreće


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4