Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 21.1.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 4 od 7

SUVREMENI SUSTAV NADZORA SPLITSKE ZAŠTITARSKE
TVRTKE
KORISTI I USLUGE AMERIČKIH SATELITA

Pozor, gleda vas "Bond"

Pljačka u tvrtki Građa-Solin snimljena "Bondovim" kameramaZaštitarska kuća "Bond" ima jedan od najsuvremenijih videodojavnih centara u Hrvatskoj koji pruža maksimalni stupanj zaštitarske usluge čuvanja objekta, a što je najzanimljivije, po mnogo manjoj cijeni od običnog zaštitarskog čuvanja, kaže Mićo Mandić, direktor tvrtke "Bond", ne želeći otkriti o kojem je iznosu riječ zbog, kako je objasnio, poslovne tajne.
— Ovaj sustav funkcionira tako da kamere, instalirane u željenom objektu, šalju živu sliku te registriraju pokrete u određenom videokrugu i preko e-maila poruke sa slikom i zvučnim zapisom šalju nazad u naš centar. Dopremljene informacije se obrađuju i šalju nadležnoj policijskoj postaji — objašnjava Mandić, pokazujući nam snimke poput nedavna neuspjela pokušaja pljačke "Gavrilovićeve" trgovine ili upada i hvatanja dvojice pljačkaša iz "Građe-Solin" kojima je uz pomoć upravo te snimke oduzet plijen u iznosu 400 tisuća kuna.
— Zahvaljujući ovom sustavu u stanju smo pratiti neograničeni broj objekata s mnoštvom kamera kojima upravljamo direktno iz centra, a u mogućnosti smo s novim softwareom upravljati čak i kućanskim aparatima unutar objekta (!). Prednost jednog ovakva sustava je i u tome što Direktor Mićo Mandić u "Bondovu" upravljačkom centru/Feđa KLARIĆkamera može reagirati na samo jednu osobu, prepoznajući je po njezinoj slici i karakteristikama, što je također velika pomoć policiji u hvatanju zločinaca. Novi dojavni centar također posjeduje i sustav za satelitsko praćenje vozila preko komercijalnih američkih satelita — kaže Mandić.
Također je dodao kako se ovaj sustav može primijeniti i na škole, i to vrlo učinkovito postavljanjem kamera koje bi pratile ne samo unutrašnjost zgrade već i njezinu okolinu, čime bi se moglo preventivno djelovati u slučaju nekakvih kriminalnih radnji, u prvom redu dilanja u blizini škola i narkomanije.
U slučaju da padne sustav ili dođe do tehničkih smetnji, kako su nam rekli u "Bondu", oni snose odgovornost te u kratkom roku i o svom trošku postavljaju zaštitare.

L. KOVAČIĆ
   

SLATINE - ’AKO VAS NE UBIJE STRUJA, SATRAT ĆE VAS AUTO’ (2)

Kabeli su telefonski i nisu u funkciji

"Ako vas ne ubije struja, satrat će vas auto" bio je naslov naše prošlotjedne reportaže iz Slatine, a takav katastrofičan naslov provocirali su čelnici Slatina Jozo Ćuk i Vjeko Ljubica.
Oni su nas, naime, doveli do golemih crnih kabela koji su iskočili iz plaže nakon nevremena u studenom, i rekli da njima prolazi visoki napon. Ljubica je čak Otkriveni kabeli na slatinskoj plaži za koje su mještani ustvrdili da su pod visokim naponom/Tom DUBRAVECprisnažio, što tad nismo napisali, da bi jedan takav kabel mogao ubiti 500 ljudi na plaži! Na kraju je mještanin Milan Radan ustvrdio kako će mu kabeli Elektrodalmacije ubiti turiste!
Tek nakon što je reportaža objavljena u "Slobodnoj" i šteta već bila učinjena, nazvao nas je Nenad Tomić, rukovoditelj Pogona trogirskog pogona splitske Elektrodalmacije.
— Ono što ste slikali nisu kabeli Elektrodalmacije, nego T-coma!
Radi se o telefonskim kabelima koji nisu u funkciji. Što je najtragičnije, djelatnici našeg pogona su prvi, već dva dana nakon nevremena, sanirali sve svoje štete u Slatinama i u Trogiru, a nas već dva puta u mjesec dana prozivaju u novinama — kazao je Tomić.
Sve u svemu, u Slatinama nikome ne prijeti strujni udar. Neka ovo sada bude poziv nacionalnom telekomunikacijskom divu da sakrije svoje ružne, k tome i nefunkcionalne kabele, duboko pod zemlju, a slatinskim čelnicima da drugi put pripaze što govore!

 

NA REPERTOARU SPLITSKIH KINA

Blago u Centralu

Nakon nekoliko dramskih uloga, Nicolas Cage je ponovno odlučio napumpati mišiće za akciju u "Nacionalnom blagu", pustolovnom filmu koji se prikazuje u kinu "Central". Priča prati Bena Franklina Gatesa, arheologa i pustolova, u potrazi za legendarnim izgubljenim blagom templarskih vitezova...
Pierce Brosnan i Salma Hayek partneri su u američkoj akciji "Nakon sumraka" redatelja Bretta Ratnera koja je na repertoaru kina "Karaman".
Umjesto agenta 007, Brosnan sada glumi lopova s vrhunskom karijerom Maxa Burdetta koji je u "mirovini" na rajskom otočiću. No, nevolja počinje tražiti Maxa kada mu se na otočiću, pred nosom, pojavi bivši neprijatelj iz FBI-ja kojega glumi Woody Harrelson, glumac iz "Kafića uzdravlje".
Indijska redateljica Mira Nair izvela je čarobnu literarnu transformaciju, pretvorivši bogat i složen roman, smješten u 19. stoljeće, u krajnje zabavan film, vele kritičari za britansko- američku dramu "Sajam taštine" koja je na repertoaru "Karamana".

 

HUMANITARNA UDRUGA DAJE RUKU OVISNICIMA

Izazov mladeži stiže u pomoć

Humanitarna udruga Izazov mladeži, koja je podružnica svjetske međunarodne udruge Teen Challenge, u posljednje je vrijeme zbila redove i intenzivirala rad s ovisnicima - s onima koji tek trebaju otići na liječenje u neki od terapijskih centara, ali i s onima koji se vraćaju kući nakon dugih godina liječenja. Savjetnici u udruzi su bivši ovisnici koji su uspješno prošli rehabilitaciju i resocijalizaciju, te danas žive normalnim životom, a pomažu im i roditelji ovisnika.
Savjetovalište Udruge nalazi se na adresi Kneza Mislava 2, na Manušu, a radi svakog ponedjeljka od 15 do 18 sati.
Svi kojima treba besplatna pomoć Izazova mladeži, mogu je u svako doba dobiti na mobitele 091/537 3401 i 091/789 0596.

 
Još u rubrici:
 


ODLUKA POGLAVARSTVA O IZDVAJANJU NOVCA
ZA BRODARICU DOČEKANA S ODOBRAVANJEM
Stanari s liste za POS odahnuli


SLUČAJ KUĆE U VAROŠU OTVARA PITANJE
ODNOSA NADLEŽNIH PREMA BAŠTINI
Vujoviću gol zabio - Grad!


SKUPŠTINA UDRUGE RODITELJA POGINULIH
BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA

Grad zaboravio svoje branitelje


DIO DIVLJEG DEPONIJA NA STINICAMA BIT ĆE POČIŠĆEN
Do Carine preko štramca


PROSLAVLJEN DAN KATOLIČKOGA BOGOSLOVNOG FAKULTETA
Diplome vjeroučiteljima i teolozima


SPLIT DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 4/7