Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 15.11.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

NEZAPAMĆENO NEVRIJEME JAK VJETAR ČUPAO STABLA,
NOSIO KROVOVE KUĆA, BACAO VOZILA U MORE

ORKAN POHARAO CIJELU DALMACIJU;
U SPLITU 30 OZLIJEĐENIH

Najviše ozlijeđenih s prijelomima ruku i nogu, a petero njih zadržano u bolnici
Na Meštrovićevu šetalištu u Splitu od siline pada stabla srušeno pola kuće
Vatrogasci imali više od sto intervencija

SPLIT - Katastrofa! Jedina riječ koja najvjernije opisuje nezapamćeno nevrijeme što se u noći između subote i nedjelje obrušilo na Dalmaciju; vjetar jačine veće od 150 kilometara na sat, val hladnoće, kiša, snijeg, ozlijeđeni građani, razrušene kuće i gospodarski objekti... Kao na ratnim slikama, čitav Split i okolica, bili su prepuni prevrnutih automobila, iščupanih stabala, razrušenih krovišta, grad je nekoliko puta ostajao bez električne energije, promet nije funkcionirao...
Split: povodanj na križanju ulica Domovinskog rata i DubrovačkePune ruke posla imalo je medicinsko osoblje na Hitnom kirurškom prijamu bolnice na Firulama, koji su u nedjelju primili i obradili tridesetak naših sugrađana koji su u najvećem broju slučajeva zadobili prijelom ruke i noge od pada. Od njih tridesetak primljenih i medicinski obrađenih, petero ih je zadržano u bolnici, dok su ostali pušteni kućama. Na promatranju je ostavljen M.P. (25) sa Šina, koji je ozlijeđen pri padu stabla. On se nalazio u kamionu na Šetalištu Bačvice, kada je u jednom trenutku palo stablo koje ga je prignječilo u kabini vozila. U pomoć su pozvani vatrogasci, no M.P. je prije njihova dolaska prevezen u bolnicu, gdje je utvrđeno da je u nezgodi zadobio udarac u prsni koš i potres mozga.
Olujna bura prevrnula je i kamion u KaštelimaOzljede glave zadobio je G.P. (19) iz Tugara, kojeg je u glavu pogodila otpala grilja. Betonski stup koji je u Solinu pao na garažu ozlijedio je M.V. (49) iz Solina. Dvije starije ženske osobe također su zadržane na liječenju na Odjelu traume. Splićanka V.E. (74) pala je i slomila bedrenu kost, dok je V.B. (70) u padu slomila zdjelicu.
Stravična scena na Jadranskoj magistrali u Miljevcu, kod hotela Lav, gdje se na cestu malo prije podneva srušila građevinska dizalica, te nekoliko borova, što je prouzročilo višesatno zatvaranje prometa. Golema željezna konstrukcija i veliki komadi armiranobetonskih utega razbacani po dalmatinskoj prometnoj žili kucavici Dalmacije...
— Strašno! Nevjerojatno je što u tom trenutku nije bilo automobila na ovom dijelu ceste, ne usuđujem se ni pomisliti kakva se tragedija mogla dogoditi — kazao nam je policajac koji se osiguravao mjesto nesreće.
Osobito opasno bilo je u Kaštel Sućurcu, gdje su uz prometnicu ležali prevrnuti kamioni i stabla, zrakom su letjeli metalni pokrovi, dijelovi ograda... Krovište sportske dvorane sućuračke Osnovne škole "Knez Mislav" razletjelo se rano ujutro, školski prozori su popucali, a sve zajedno uništila je voda.
Prevrnuta dizalica kod hotela Lav— Krov je popravljen prije dvije godine, a sada je sve uništeno. Nismo mogli ući u školu jer su srušena stabla prepriječila put — opisala nam je stanje ravnateljica škole Ines Visković.
Na splitski Autobusni kolodvor s velikim kašnjenjem su stizali autobusi iz svih smjerova; prvi autobus iz Zagreba je umjesto u 13.20 stigao nešto prije 15 sati, dok je otkazano bilo prometovanje iz Splita prema Rijeci u 15 sati, Rovinju u 20.30 te Trstu u 22 sata.
Sav pomorski promet sa srednjodalmatinskim otocima bio je jučer paraliziran; samo je u 7.45 iz Supetra isplovio trajekt "Tin Ujević" i otežano se vezao u, za njega, sigurnijoj splitskoj luci.
Vatrogasci su do prvih poslijepodnevnih sati nedjelje imali stotinjak dojava, sve zbog poplavljenih prizemnih prostorija, kafića, skladišta (TTTS), kao i zbog odlomljenih stabala, a intervenirali su, kao i u požaru na brodu u Sjevernoj luci.

Damir ŠARAC
Ivica MARKOVIĆ
Maja STANIŠLJEVIĆ
   

Na Pagu udari bure 240 km/h!

RIJEKA - Vrlo jaka bura s orkanskim udarima u nedjelju je potpuno zaustavila promet i u većem dijelu Primorsko-goranske županije, a najjači izmjereni udar vjetra na krčkome mostu iznosio je, u 11.30 sati, čak 214,9 km na sat.. No, na Pagu je u nedjelju puhala orkanska bura prosječne jakosti od 180 kilometara na sat, a na udare i jača od 240 kilometara na sat!
Jadranska magistrala bila je zatvorena već od Bakra, autocestom prema Zagrebu nije se moglo dalje od Kikovice, trajekti nisu plovili, a u Rijeku i iz nje veći dio dana nije se moglo ni vlakom, jer su slomljena i iščupana stabla prepriječila prugu prema Ljubljani i Zagrebu. Iz Zagreba u ranim jutarnjim satima nije mogao krenuti nagibni vlak jer je bura puhala jačinom većom od 110 km na sat, pa je u Rijeku stigla klasična kompozicija. Vjetar je lomio stabla, rušio semafore, dizao krovove, razbijao prozore i velike ostakljene površine na zgradama, zrakom su letjeli komadi odlomljenih fasada i stabala uništavajući vozila. Materijalna šteta je velika, a procjene nisu bile moguće tijekom dana jer su novi podaci mijenjali situaciju doslovce iz minute u minutu.

I. CELEVSKA

ZADAR: Zatvorene ceste, problemi sa strujom

ZADAR - Srušeni električni stupovi, raskriveni krovovi, stabla iščupana iz korijenja, blokirane ceste - kaotična je nedjeljna slika šireg zadarskog područja. Najteže je na otocima koji su bez struje i bez brodskih veza - prometuju jedino trajekti za Pašman i Ugljan. Veći je dio Zadarske županije bez struje ostao noću ili u jutarnjim satima, u Gradu je došlo do 40-minutnog prekida poslije 13.30 sati. Dojava, srećom, nema o ljudskim stradanjima iako je, doznajemo, zamalo došlo do tragedije u Ražancu gdje je, kao i cijelom podvelebitskom kraju, bura nanijela najviše štete i potopila više manjih plovila.
Jedan je mještanin Ražanca krenuo noću spašavati kaić i više se nije mogao izvući kao ni dvojica prijatelja koji su mu pokušali pomoći. U jutarnjim satima uspjeli su ih izvući ostali mještani Ražanca.
Iz Zadra se u nedjelju nije moglo u Rijeku niti autocestom od Posedarja preko Maslenice do tunela "Sveti Rok", koji je bio zatvoren zbog problema sa strujom zbog čega nije radila ni signalizacija. Sjeverni dio županije, oko Gračaca prema Kninu i Korenici, oko devet sati je zahvatila snježna vijavica, a vidljivost je na mjestima bila tek dva metra. U samom Zadru nisu zabilježene velike štete, iako je bilo srušenih stabala, posebno oko nogometnog igrališta kod autobusnog kolodvora a i na istarskoj obali, pred carinarnicom je oštećena ograda. Na magistrali blizu Crvene luke je jedno od polomljenih stabala zaustavilo promet, teško je oštećen i staklenik u Turnju. U nekoliko prometnih nesreća nije bilo ozlijeđenih.

D. MEZIĆ

DUBROVNIK: Elafiti i Mljet odsječeni od svijeta

DUBROVNIK - Elafitski otoci i Mljet bez brodskih veza, zračni promet dijelom u prekidu, iščupani borovi, polomljeno granje i odroni kamenja po cestama, Šipan i Zaton bez električne energije, zatvoren dubrovački most za prvu skupinu automobila - najkraći je opis stanja na dubrovačkom području zahvaćenom olujnim nevremenom, praćenim prolomom oblaka u nedjelju ujutro.
Na orebićkom području, na poluotoku Pelješcu, zabilježeno je više padanja borova na ceste, dok je na predjelu Drače i Dubrave prometnica u duljini od 500 metara bila pod nanosima koje je izbacilo more. Noć i nedjeljno jutro na terenu je provelo osam ekipa Dubrovnik cesta koje su s putova uklanjale zapreke i odrone kojih je bilo u gotovo svim usjecima.
Zbog orkanske bure koja je tijekom noći dostizala brzinu od 105 kilometara na sat, nešto prije četiri sata za kamione s prikolicom zatvoren je dubrovački most. Iz Zračne luke u Čilipima, pak, rani jutarnji let zrakoplova za Frankfurt bio je i jedini let, dok se zrakoplov iz Zagreba, zbog jake bure, vratio na Pleso, a zrakoplov iz Frankfurta, umjesto u dubrovačku, sletio je u zagrebačku zračnu luku.
Veliki valovi koji su na otvorenom moru bili visoki i do četiri metra onemogućili su brodske veze Dubrovnika s Elafitima i Mljetom, a u prekidu je bila i trajektna linija Dominče-Orebić, kao i katamaranska veza Lastovo-Split.
Tijekom jutra olujna bura je oslabjela i skrenula na jaki istočnjak, a unatoč nevremenu, na dubrovačkom području, kako nam je rečeno u dežurstvu policije, nije bilo većih prometnih nesreća.

O. GUSTIN
T. DONJERKOVIĆ

ŠIBENIK: Vjetar čupao stabla

ŠIBENIK - Vjetar, na mahove i olujne snage, praćen kišom, u nedjelju je na području Šibensko-kninske županije lomio stabla i paralizirao promet na moru. Tijekom jutra, na Jadranskoj cesti, u predjelu Šparadića, 15-ak kilometara južno od Šibenika, osvanulo je srušeno stablo na kolniku. Isto se dogodilo i u šibenskoj četvrti Baldekin, točnije u Ulici Petra Preradovića, u Vodicama, Drnišu i Kninu.
Srušeno je i više stabala u krugu Opće bolnice Šibenik, na domak Dječjeg dispanzera, koje se naslonilo na ogradu bolničkog kruga. Što se, pak, tiče prometa na moru, brodovi nisu isplovili. Autobusi na međugradskim i međunarodnim linijama, kažu nam u Autotransportu Šibenik, nisu krenuli za Rijeku, Njemačku i Švicarsku. Nevrijeme je u prvim satima nedjelje nekoliko mjesta širom županijskog područja ostavilo bez električne energije. Struje nije bilo na području Podorljaka, Zablaća kod Šibenika, i nekoliko mjesta u šibenskom i skradinskom zaleđu.

Dragan VLAH

Vranjic: Iz mora spašen član posade

Tragedija je izbjegnuta i u Remontnom brodogradilištu u Vranjicu, gdje je u nedjelju oko osam sati u more upao Petar Radnić (42), član posade broda koji se nalazi na remontu. On je prelazeći s broda na kopno zbog naleta olujnog vjetra pao sa skele. Odmah su mu u pomoć priskočili kolege s broda, bacili pojas za spašavanje i izvukli ga na "suho". U padu nije zadobio nikakve ozljede.

Iščupani bor uletio u kuhinju Bakićevih

Pod naletima olujne bure, sasječen je veliki bor na Marjanu koji je gotovo potpuno uništio kuću Bakićevih na Meštovićevu šetalištu 49 na Marjanu. Bor se na kuću sručio jučer oko 7.30 sati ujutro kada su sestre Zdravka i Zdenka Bakić spavale u sobi, a prava je sreća u nesreći što je stablo zahvatilo susjednu kuhinju, tik uz spavaću sobu. No, zid je između kuhinje i sobe dijelom pao, kiša je prodrla u prostorije, a nestalo je i električne energije.
Na očevid su brzo stigli policajci, a Zdravka Bakić, odjevena u skijašku toplu jaketu i s kapom na glavi, pred okućnicom je, nakon toga, iščekivala vatrogasce koji su trebali ukloniti bor. Ispričala nam je kako su već duže vrijeme nazivali Parkove i nasade da taj prijeteći bor ispilaju, no dipl. ing. Ivo Barbarić, voditelj "Održavanja gradskog zelenila", veli da su "Parkovi" primarno zaduženi za javne površine, iako daju usluge i privatnicima. U kući na Marjanu se jučer, naravno, nije moglo stanovati, a šteta može biti nadoknađena u slučaju proglašenja elementarne nepogode.

 
Još u rubrici:
 


THEODOR MERON DANAS PODNOSI IZVJEŠĆE UN-U
O HRVATSKOJ SURADNJI S HAAGOM
Gotovina je jedino otvoreno pitanje


ZADARSKA GRADONAČELNICA ANA LOVRIN O NEPLAĆANJU
RAČUNA ZA GRIJANJE U ZGRADI U KOJOJ STANUJE:
Dug je upola manji, odmah ću ga platiti


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3