Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 10.11.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  vrt
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 3

KAPETAN TALIJANSKE RIBARICE OSLOBOĐEN DIJELA OPTUŽBE

Mito dao, ali ribu nije krao!

DUBROVNIK - Drugostupanjskom presudom dubrovačkog Županijskog suda zapovjednik talijanske ribarice "Uragano III" Cossimo Ranieri (46) iz Monopolia, koji je zbog počinjenih kaznenih djela krađe i davanja mita službenoj osobi 23. lipnja ove godine na dubrovačkom Općinskom sudu osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, oslobođen je dijela optužbe.
Presudom Županijskog suda Ranieri je oslobođen optužbe za krađu, odnosno da je kao zapovjednik koće u nakani da se nepripadno okoristi, parangalima iz mora izlovio te za sebe zadržao 225 kg mola, 92 kg ugora, 52 kg razne ribe "divljači", 25 kg kokota, 107 kg kaiša i 10,4 kg tune čime je, prema presudi od Talijanska koćarica "Uragano III" snimljena u lipnju/Arhiv SDsrpnja ove godine, oštetio Republiku Hrvatsku za najmanje 20 tisuća kuna. Nakon djelimičnog usvajanja žalbe, optuženom je talijanskom ribaru preostala samo krivnja za pokušaj davanja mita u iznosu 5300 eura kojim je iznosom pokušao podmititi pomorskog policajca Krešimira Petrovića nakon prave pomorske jurnjave nedaleko Molunta. Policajac je, podsjetimo, taj pokušaj podmićivanja odmah prijavio i eure predao kao neoboriv dokaz temeljem kojeg je Ranieriju kazna zatvora preinačena u trajanje od samo pet mjeseci.
Županijski sud je uvažio žalbe Cosima Ranierija i njegovih branitelja dubrovačkih odvjetnika Srđa Jakšića i Vlaha Muja i dao im za pravo u tvrdnji kako "nad ribom koja se slobodno kreće Jadranom RH nema faktičku vlast" te ta riba nije oduzeta Republici Hrvatskoj. Međutim, drugostupanjski sud nije prihvatio tvrdnju da je 5300 eura pomorskom policajcu "samo pokazivao u namjeri da plati kaznu" jer je morao znati da se kazna u tom iznosu nikako ne plaća na ruke policajcu, a što je doznao i nakon prethodnog prekršajnog kažnjavanja na Visu 1996. godine. Ipak, uvažena je žalba kako je presuda za davanje mita prestroga te je ukupna zatvorska kazna osjetno smanjena.
Kako je Ranieri u pritvoru Okružnog zatvora u Dubrovniku još od 23. lipnja, to se njegov izlazak na slobodu očekuje već 23. studenoga ove godine.

A. KALAJDŽIĆ
   

Nađeno tijelo nestale
svjetioničarove žene

PALAGRUŽA/SPLIT - Tijelo u nedjelju poslijepodne nestale Nađe Ris (29), iz Korčule, supruge Vedrana Risa, jednog od dvojice svjetioničara na Palagruži, pronađeno je u utorak, oko 11.30 sati, između hridi na južnoj strani otoka. Tijelo su uočili pripadnici namjenskih snaga HRM-a, koji su zajedno s pripadnicima Gorske službe spašavanja, liječnicima i djelatnicima MUP-a, krenuli u ponedjeljak u potragu za nestalom ženom, rekao je na konferenciji za novinare pukovnik Vlatko Bandalov, načelnik Ureda zapovjednika HRM-a.
Dojavu o nestanku Nađe Ris zaprimila je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje, koja je dalje proslijedila informaciju HRM-u. Kako je na Palagruži u vrijeme nestanka Nađe Ris puhao jak i na mahove olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, u potragu za nestalom ženom nisu mogli izići brodovi Lučke Tijelo Nađe Ris pronađeno je među hridima, na vrlo nepristupačnom terenukapetanije, policije, a ni Plovputa. Jedina nada bili su brodovi HRM-a. No ni u HRM-u nisu bili odmah spremni izići na more zbog vjetra koji je na Palagruži na udare puhao i do 50 čvorova.
U ponedjeljak ujutro prema otoku je upućen zrakoplov pilatus koji je pedesetak minuta pretraživao aktvatorij u kojemu je nestala žena. Kako su se u međuvremenu meteorološke prilike popravile na Palagružu je upućen i brod HRM-a "Faust Vrančić", na kojemu su se nalazila sedmorica pripadnika Gorske službe spašavanja, dva pripadnika MUP-a, dva liječnika i četiri pripadnika satnije pomorskih diverzanata.
Brod je na Palagružu stigao u večernjim satima. Kako tada nije bilo moguće pretražiti palagruški akvatorij čekalo se da svane, te se u utorak rano ujutro krenulo u pretragu terena i podmorja. Napori diverzanata i pripadnika GSS-a, kojima je pomagao i posebno obučen pas, urodili su plodom oko 11.45 sati kada je među hridima, na vrlo nepristupačnom terenu, pronađeno mrtvo tijelo Nađe Ris.
Kako smo već pisali, Nađa Ris nestala je u poslijepodnevnim satima nedjelje dok su se ostali stanovnici svjetionika odmarali. Kako se nije sve do 17 sati vraćala na svjetionik, u potragu za njom su krenuli suprug Vedran i njegov kolega svjetioničar Nikola Žuvela, koji na Palagruži boravi sa svojom suprugom. Oni su u neposrednoj blizini svjetionika, na jednom zidiću pronašli Nađine cipele i cigarete s upaljačem, a na stjenama ispod zidića, u neposrednoj blizini, jednu deku kojom se žena vjerojatno zagrnula. No njihovo pretraživanje otoka u nedjelju nije urodilo plodom, prvenstveno zbog lošeg vremena.
Po pronalasku tijela policijski krim-službenici započeli su s očevidnim radnjama, nakon kojih će tijelo Nađe Ris biti prevezeno najvjerojatnije u KB Split, gdje će biti obavljena obdukcija, koja bi trebala pokazati od kakvih ozljeda je preminula Nađa Ris.
Prema prvim i za sada neslužbenim informacijama, Nađa Ris vjerojatno je počinila samoubojstvo skokom s 90 metara visoke litice u neposrednoj blizini svjetionika. Padom u more njezino tijelo su morske struje nosile 150 do 200 metara istočno od tog mjesta.
Kako saznajemo, Vedranu i Nađi Ris ovo nije bio prvi boravak na svjetionicima. Inače ovo je drugi smrtni slučaj na svjetionicima u posljednjih petnaestak godina. Prije otprilike 15 godina bio je još jedan slučaj na Murvici.

Ivica MARKOVIĆ
 
Još u rubrici:
 


POPULARNI PJEVAČ IZAZVAO NESREĆU BEZ TEŽIH POSLJEDICA
Grdović pijan ferrarijem
udario u zid kuće i stup


NAKON ŠTO JE U TRSTU ZAKLAO PRIJATELJICU
I VJEROJATNO POBJEGAO U HRVATSKU

Talijani traže pomoć hrvatske policije u
potrazi za ubojicom Ivanom Nikolićem


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/3