Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
nedjelja, 17.10.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  svijet
feljton
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

POSLJEDNJI ISPRAĆAJ UBIJENOG ČELNIKA SPLITSKE HVIDRE

Pokopan Andrija Bartulić

Prijatelji i suborci ispratili su s Lovrinca Andriju Bartulića na posljednji počinak/Matko BILJAKTOMISLAV GRAD/SPLIT - Uz tradicionalni katolički obred kojega su predvodili kongorski župnik fra Mirko Bagarić i pokojnikov osobni prijatelj iz djetinjstva fra Robert Jolić u subotu popodne je na mjesnom groblju u tomislavgradskom selu Kongora pokopan ubijeni predsjednik splitske HVIDRE pukovnik HV-a Andrija Bartulić. Uz veliki broj Duvnjaka koji su unatoč jakoj kiši došli ispratiti tragično preminulog hrvatskog ratnika, u pogrebnoj povorci kakvu duvanjski kraj dugo nije vidio bili su Andrijina obitelj, rodbina, brojni prijatelji i suborci pristigli iz Splita, Imotskog, Dalmacije, Hercegovine i cijele Hrvatske. Nad hrvatskim stijegom pokrivenim odrom pokojnika o Andriji Bartuliću govorili su fra Robert Jolić, Marko Tokić, Ilija Krišto, pukovnik Ivan Mršić i drugi. Uz Andrijinu toliko puta dokazanu ratničku snagu i hrabrost, svi oni posebno su istaknuli njegovu dobrotu i nesebičnu spremnost da u svakom trenutku pomogne onima kojima je njegova pomoć bila potrebna.
Svi koji su u subotu bili na posljednjem ispraćaju hrvatskog ratnika, zasigurno su se složili sa fra Robertom Jolićem koji u svom oproštajnom govoru od prijatelja reče da je pukovnik Andrija Bartulić bio ono najbolje što je kongorska gruda mogla roditi.
Andrija Bartulić je uza sve vojne počasti i zvuke hrvatske himne na posljednji počinak u Kongori kod Tomislav Grada isprećen u subotu ujutro sa splitskog Lovrinca. Mnoštvo prijatelja i suboraca došlo je podijeliti tugu i ponos s njegovom obitelji, a na njegovu ispraćaju svirana je pjesma Rajska djevo, kraljice Hrvata, dok su uz njegov odar stajali njegovi momci iz Hvidre. U ime njegove župe Gospe Fatimske, kojoj je pripadao, od pukovnika Bartulića oprostio se don Jure Juginović, rekavši kako je Andrija cijeli život živio ne štedeći sebe, žrtvujući se za dobro svoje obitelji, naroda i domovine. Bio je ponos za prijatelje i našu Hrvatsku i ostat će zapamćen u plejadi Hrvata koji su postavili temelje hrvatske države, kazao je don Juginović. Iznad svega je volio Boga, svoj narod i svoju domovinu, a za njegovo čovjekoljublje i domoljublje neka mu Bog bude nagrada. Riječi su škrte, a prostor je malen za reći koliko će nam nedostajati, ustvrdio je njegov župnik, a na posljednji ispraćaj stigli su i vojni kapelani 4. gardijske brigade u kojoj je pukovnik Bartulić bio vojnik i zapovjednik — don Anđelko Dukić i fra Božo Ančić.
U ime 4. gardijske brigade od pukovnika Bartulića oprostio se sadašnji zapovjednik postrojbe brigadir Mladen Fuzul, rekavši kako je postrojba s velikom tugom primila vijest o njegovoj smrti. Andrija je ostavio neizbrisiv trag na ratnom putu 4. gardijske brigade, a njegovo junaštvo nesebičnost i požrtvovnost iskazani u obrani domovine neuništive su Andrija Bartulić pokopan je u obiteljsku grobnicu u Kongori/Milan VUKADINvrijednosti koje će 4. gardijska brigada znati sačuvati, ustvrdio je brigadir Fuzul. On je rekao kako je Hrvatska upravo zahvaljujući pukovniku Bartuliću i svim junacima Domovinskog rata obranjena, oslobođena i danas slobodna zemlja. Mi što ostajemo iza njega imamo dužnost i obavezu govoriti o junaštvu pukovnika Bartulića kako se povijest ne bi osvećivala. Moramo ugraditi u naše temelje vrijednosti Domovinskog rata jer ćemo samo tako predati potomcima Hrvatsku dostojnu njenih žrtava, zaključio je zapovjednik Fuzul, izražavajući duboku sućut obitelji. U ime ministarstva hrvatskih branitelja i ministrice Jadranke Kosor, od Bartulića se oprostio njen izaslanik Darko Beštek uz izraze sućuti i riječi: O Andriji je sve već rečeno, neka mu je laka hrvatska gruda.

Snježana ŠETKA
Petar MILOŠ
 
Još u rubrici:
 


TRINAESTA GODIŠNJICA POGIBIJE GENERAL BOJNIKA HV-A BLAGE ZADRE
Otkriven spomenik simbolu obrane
Borova i Vukovara


UKRATKO

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3