Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
nedjelja, 17.10.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  svijet
feljton
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 6

TJEDNIK 10. 10. - 16. 10. 2004. - SEDAM DANA KOJI SU POTRESLI
HRVATSKU I KOJE BI PREMIJER NAJRADIJE ZABORAVIO

S GOTOVINOM U EUROPU

Sanaderu proteklog tjedna doista nije bilo lako. Najprije Carla del Ponte nije pokazala razumijevanja za sva nastojanja vlasti da uhiti Gotovinu, zatim je potpredsjednik talijanske vlade Gianfranco Fini nedvosmisleno rekao što misli o Istri, Rijeci i Dalmaciji, da bi na kraju Edmund Stoiber, predsjednik njemačkog CSU-a i Sanaderov prijatelj, obznanio kako se protivi daljnjem proširenju EU-a

piše Anita BELAK-KRILE

Novi tjedan donio je i nove pritiske EU-a. Carla je u Luxembourgu odbacila hrvatske tvrdnje o neuspješnom lovu na generala Gotovinu i ponudila precizan kalendar: prije njezina sudbonosnog izvješća UN-u, Hrvatskoj je ostalo nešto više od mjesec dana da uhiti ili pomogne u uhićenju Gotovine. Što sad? Dok hrvatska politička elita roni krokodilske suze, Mladen Bajić okuplja šefove špiclova koji mudro razmatraju kako staviti Gotovini soli na rep, premijer mudro šuti, a njegova desna ruka Andrija Hebrang usrdno poziva generala da "viteški izađe na bojno polje" i u Haagu obrani istinu o sebi i Domovinskom ratu.
I eto ti žalosne istine: Hrvatsku u Europsku uniju ne mogu odvesti ni Sanader, ni Račan, ni bilo koji premijer, već jedino on, haaški bjegunac Ante Gotovina. Između loših vijesti koje ovih dana stižu premijeru Sanaderu, posebnu težinu ima i ona da se njegov prijatelj Edmund Stoiber, predsjednik CSU-a, protivi proširenju EU-a, a mrak mu je zasigurno pao na oči kad je uza sve muke sa Slovencima, u Slobodnoj Dalmaciji pročitao intervju potpredsjednika talijanske vlade i čelnika stranke Alleanza Nazionale Gianfranca Finija koji tvrdi da su Dalmacija, Rijeka i Istra oduvijek bile talijanske zemlje!

VELIKA BURA

Josip Radeljak Dikan - najčuveniji hrvatski beskućnik Fini je uzvitlao veliku buru među Hrvatima, pravaš Tonči Tadić izjavu je digao na razinu međunarodnog sukoba, Šeks se uspjenio, a premijer lopticu spustio izjavom da možemo biti potpuno mirni jer ovo "sigurno nije stajalište talijanske službene politike". Prašina se nije ni slegla, a u našim novinama opet bomba. "Ono što je rekao Fini, apsolutno je prihvatljivo, to je povijesna istina. Ne razumijem hrvatske reakcije", začudio se talijanski ministar zadužen za odnose s parlamentom Carlo Giovanardi, član Berlusconijeve Forza Italije. Stigao je i odgovor puka. Plakat sadržaja uvredljivog za Talijane, ispod kojega je bio nacrtan automobil s registracijom na kojoj je narisan kukasti križ, osvanuo je u četvrtak ujutro na fasadi talijanskoga konzulata na splitskoj rivi...
U Saboru zastupnici zinuli pred podacima da Hrvatska vojska nema zalihe goriva, da su joj tenkovi u prosjeku stari 35 godina, a borbena vozila zakoračila u treće desetljeće. U zrakoplovstvu je ispravno tek 30 posto letjelica, a nešto više od trećine brodovlja Hrvatske ratne mornarice može isploviti iz luka. Kuku lele... Slijedi još gore. Nestalo tri milijuna eura za isplatu plaća radnicima sisačke željezare, a prema prošlotjednim podacima iz izvješća o provedbi Nacionalne strategije suzbijanja zloporabe opojnih droga, u Hrvatskoj je lani zbog narkotika preminulo čak 95 osoba, a trend porasta je takav da bi ta brojka ove godine prvi put mogla premašiti stotinu. U prilog naciji ne idu ni najnoviji rezultati Durexova istraživanja seksualnih navika i ponašanja građana Hrvatske u 2004. Prema tom istraživanju, Hrvati su zauzeli 14. mjesto na ljestvici seksualno aktivnih nacija, što s obzirom na prošlogodišnje visoko peto mjesto označava bitan pad libida.

SIROMAH DIKAN

Vrhunac licemjerja i bezobrazluka prošli je tjedan pokazao Josip Dikan Radeljak, suprug tragično preminule glumice Ene Begović i aktualni dečko svestrane Vlatke Pokos, koji je zatražio od Grada Zagreba da njegovoj četverogodišnjoj kćeri Lani dodijeli gradski stan u kojemu je nekad stanovala Ena. Imućni poduzetnik, koji se javio kao kupac za Slobodnu Dalmaciju i za paket dionica ponudio 26 milijuna kuna, sad pokorno tvrdi: "Siromah sam, u Hrvatskoj nemam ništa!" Direktor čak pet poduzeća, s kućom na Braču, stanom u Splitu, apartmanom u Dubrovniku, mansardom na zagrebačkom Cvjetnom trgu, pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću tvrdi da nema ništa. Gnusno do dna.
Poznata pjesma heidelberških studenata "Ich habe mein herz in Heidelberg", kad je u pitanju povjerenik Europske komisije za proširenje Guenter Verheugen, mogla bi se slobodno preinačiti u domaću: "U Šibeniku srce ja izgubih." Šesnaestogodišnji Guenter, prvi put je baš u Krešimirovu gradu vidio Sredozemlje, a na otoku Zlarinu pronašao i svoju veliku mladalačku ljubav. Bilo je to dovoljno da ga se proglasi počasnim građaninom Šibenika. Sad je i nama srce na mjestu, još kad bi našli koji grad u kojem je netko zarobio srce čelične Carle ili barem britanskog ministara za Europu Denisa MacShanea pa da i njih proglasimo počasnima...
Dok su Zlatku Cici Kranjčaru, izborniku hrvatske nogometne reprezentacije, za vrijeme utakmice Hrvatska-Bugarska, lopovi iz stana maznuli dva skupocjena ručna sata marke cartier i otuđili obiteljski nakit, na drugom kraju Zagreba zabilježen je gotovo bizaran slučaj za naše prilike. Maskirani razbojnik posramljeno je odustao od pljačke Štedno-kreditne zadruge usred metropole kad je zaposlenica iza neprobojnog stakla grohotom ismijala njegove prijetnje pištoljem. Znajući da je štiti neprobojno staklo, zaposlenica mu se u brk nacerila, a zatim mrtva-hladna telefonom javila vlasniku mjenjačnice da je pokušavaju opljačkati i da nazove policiju. Vidjevši zaposlenicu kako mu se smije u lice, zbunjenom razbojniku nije preostalo ništa drugo nego posramljeno pobjeći glavom bez obzira, ali i bez plijena.

NOGOMETNA BAJKA

Dok se Hrvatska po indeksu poslovne konkurentnosti srozala, kad su u pitanju hrvatski nogometaši, priča je posve drukčija. Prema onome što stoji na papiru i u njihovim ugovorima, hrvatski fuzbališti, pogotovo oni u Dinamu, nemilice broje šuške. Kad se sve zbroji i oduzme, prosječan Dinamov nogometaš godišnje zaradi oko 100 tisuća eura. Samo od ugovora! Plus plaće i premije! Za razliku od Maksimira, na Poljudu je situacija mrvu mižernija, manje je zelembaća, a najbolje plaćeni igrač je Urugvajac Munhoz, koji zarađuje triput manje od najplaćenijeg dinamovca.
Najbolje plaćeni Rijekini i Varteksovi igrači zarade oko 50 tisuća eura godišnje, u Zagrebu oko 40 tisuća. Mašala. Sanja Doležal priznala je da je imala ljubavnu vezu s Draženom Petrovićem, a odjevena Severina prvi put nakon objave erotskog filma nastupila je u javnosti. Zbilo se to u BP clubu na autorskoj večeri Matije Dedića, a Seve se pokazala u jazz izdanju.

 
Još u rubrici:
 


U ZAGREBU PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM ŽARKA PUHOVSKOG
Slučaj Lora - dva pakla u jednom


AUTOCESTOM NA JUG
U LJETO 2008. DALMATINA BI TREBALA STIĆI DO PLOČA
FORSIRANJE CETINE


"OPERACIJA HAAG" I SLUČAJ GOTOVINA ODREDIT ĆE MIŠLJENJE
CARLE DEL PONTE O HRVATSKOJ SURADNJI S TRIBUNALOM
Franjo Tuđman: Zaustavite Haag


AMERIČKI IZBORI HOĆE LI I OVE, KAO I PRIJE ČETIRI GODINE,
FOTOFINIŠ ODLUČITI O STANARU BIJELE KUĆE
Amerikanci su zaslužili bolje


MILIJARDE KUNA PROFITA OD FIKSNE I MOBILNE
TELEFONIJE DOBAR SU RAZLOG ZA PROIZVODNJU SKANDALA
TREĆA (NE)SREĆA


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/6