Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
nedjelja, 17.10.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  svijet
feljton
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 2

HRVATSKA OČEKUJE VRLO DOBAR UROD KUKURUZA

Najbolji prinosi među 7 država u regiji

Na hrvatskim žitnim poljima traje žetva kukuruza čiji bi urod, prema procjenama ratarskih stručnjaka, mogao biti vrlo dobar, a za razliku od prošlogodišnjeg, i za oko 50 posto veći. Prvi žetveni poslovi pokazali su da su prinosi na mnogim poljima čak rekordni, a na kukuruzištima gdje su prijašnjih godina prinosi iznosili samo 2-3 tone po hektaru ove su godine gotovo dvaput veći.
Europsko udruženje trgovaca žitaricama i uljaricama COCERAL procjenjuje da bi urod kukuruza u Hrvatskoj mogao težiti 2,145 milijuna tona, uz prosječan prinos od čak 5,5 tona po hektaru. U usporedbi s ostalim državama u regiji koje još nisu u Europskoj uniji, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva ističu kako je rečeni prinos najbolji. Naime, prema procjenama COCERAL-a, prinosi kukuruza u Rumunjskoj bit će 2,84 tone po hektaru, u Bugarskoj 4,10 tona, Srbiji 4,70 tona, Bosni i Hercegovini 3,55 tona, Makedoniji 3,40 tona i Albaniji 3,33 tone.
Nakon višemjesečne stagnacije veleprodajne cijene kukuruza na hrvatskom tržištu tek od rujna bilježe padajući trend, i to upravo zbog početka žetve ranih sorti ove žitarice. U rujnu se prošlogodišnjim rodom kukuruza trgovalo po cijenama od 1,20 do 1,35 kuna za kilogram, dok se u drugoj polovici prošloga mjeseca kupoprodajna cijena novoga roda kretala od 1 do najviše 1,05 kuna, a prvih dana ovoga mjeseca cijena mu je pala i na 0,80 kuna po kilogramu.

Z. ŠIPIĆ
   

U solanama proizvedeno 9800 tona soli

RIJEKA - U tri hrvatske solane, u Pagu, Ninu i Stonu, ove je godine proizvedeno ukupno 9800 tona soli - u paškoj solani prikupljeno je oko 6000 tona, u ninskoj 3200 tona, a u stonskoj solani 600 tona soli. Po riječima predsjednika Udruge hrvatskih solana Đanija Sabalića, paška solana od prikupljene i ugušćene salamure proizvodi sol tijekom jeseni i zime, pa se očekuje da će do kraja godine u Pagu biti proizvedeno ukupno oko 12.000 tona soli. U odnosu na prošlu godinu paška će solana proizvesti približno iste količine soli, dok je u odnosu na prošlu godinu proizvodnja u Ninu i Stonu znatno manja. U Ninu je prošle godine proizvedeno 4000 tona soli, a u Stonu 2700 tona. Sabalić je kazao da je u Hrvatskoj na godinu potrebno oko 60.000 tona soli za jelo i industriju, pa se uvozi oko 30.000 tona soli na godinu. Sva sol za ceste koja se koristi u zemlji također je iz uvoza.(H)

 
Još u rubrici:
 


Otkup poljoprivrednih proizvoda
39,7 posto veći


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2