Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 24.9.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 3

VRHOVNI SUD TROJICI SPLIĆANA POTVRDIO PRESUDU

Dilerima potvrđena kazna

SPLIT - Vrhovni sud RH potvrdio je presudu trojici osuđenih krajem ožujka na splitskom Županijskom sudu zbog udruge u preprodaji droge. Vedran Šušak, zvani Deva, (22) iz Vranjica kažnjen je s dvije godine zatvora, na koliko je osuđen i Splićanin Zoran Skender, zvani Zoki (23). Trećeoptuženom Mati Rajčiću (23) iz Splita dosuđena je zatvorska kazna od godinu i pol dana.
Trojica su osuđeni jer su od kraja kolovoza do rujna prošle godine nakon dogovora o načinu rada i raspodjeli dobiti drogu donosili u stan Mate Rajčića u Plinarskoj ulici. Prepakiranu drogu trojica su preprodavala različitim kupcima koji su ih osobno poznavali ili ih nazivali na telefon. U jutarnjim satima 24. rujna prošle godine Skender je kroz prozor stana u Plinarskoj poznaniku prodao piz heroina za 100 kuna, a za to vrijeme u stanu su bili Rajčić i Šušak. Nakon dva dana Šušak je za 100 kuna prodao jedan piz heroina, dok su u stanu bili Rajčić i Skender, a istoga su dana jednom poznaniku prodali piz za 30 kuna. Policajci su pri pretrazi stana na različitim mjestima pronašli 16 pizeva heroina, šest smotuljaka i jedan piz marihuane, kao i još pet grama droge.
Stav sudskog vijeća splitskog Županijskog suda kako je doista riječ o udruzi prihvatio je i najviši sud. To prije svega potvrđuje način na koji je droga bila raspoređena u stanu, ali i telefonski ispisi koji svjedoče o brojnim kontaktima s drugim osobama, među kojima su i kupci droge.
Veliku vjeru splitski sud dao je policajcima koji su nedaleko od stana bili na zadatku baš zbog ovog slučaja, a njihovi su iskazi relevantan dokaz i za najviši sud. Prema mišljenju Vrhovnog suda splitski sud bio je u pravu i pri odmjeravanju kazni jer je uloga Šuška i Skendera bila značajnija od Rajčićeve. Njegovoj blažoj kazni pridonijelo je i njegovo držanje na sudu jer je sudu svojim iskazom bio od velike pomoći.

O. KOHAREVIĆ

 

SUĐENJE U VARAŽDINU ZA FIZIČKU PRISILU I IZNUĐIVANJE PRIZNANJA

Policajcima ukinut pritvor

VARAŽDIN - Odlukom sutkinje Općinskog suda u Varaždinu Božene Mišak, ukinut je pritvor varaždinskim policajcima Mladenu Šinku i Goranu Hudoletnjaku, koji su pritvoreni 22. srpnja ove godine. U daljnjem sudskom postupku oni će se braniti sa slobode, a podsjetimo, optužnica ih tereti da su 14. srpnja 2004. godine prilikom obavijesnog razgovora u PU varaždinskoj fizičkom prisilom iznudili priznanje oštećenog 20-godišnjeg Miljenka Hipa kojeg je, uz maloljetnog I. N., za sudjelovanje u provalnoj krađi u cvjećarnicu u Vinici policiji prijavio 19-godišnji Dalibor Bek.
U suočavanju Hipa i Beka, kao završnom dijelu dokaznog postupka, Hip je izjavio da ga je Bek gurnuo u nastojanju da se fizički s njim obračuna, ali to se dogodilo u listopadu 2002. godine, a ne u subotu koju spominje Bek u svojem iskazu. Sve što je Bek rekao Hip je okvalificirao kao laž.
Posebno je bilo uzbudljivo tijekom suočenja. Bek je u dva navrata fizički nasrnuo na Hipa i u oba navrata intervenirali su pravosudni policajci, koji se u sudnici nalaze u pratnji optuženika, te time spriječili napad na Hipa. Bek je zaprijetio Hip da će ga kad-tad prebiti i nakon što je sutkinja prekinula proces suočavanja.
Njihov kratka komunikacija u sudnici svela se, naime, na uvrede, prijetnje i potpuna proturječja.
Potom je branitelj prvooptuženog Šinka tražio dopunsko ispitivanje Beka zbog famoznog boksera kojeg navodno Bek ne može naći, premda zna da ga je ostavio kod kuće. Bek je, međutim, odgovorio da postoji osoba, čije ime ne želi reći, koja mu je savjetovala da ne donosi bokser na policiju i na sud, jer bi mu to otežalo položaj. Istodobno je rekao da kod kuće ima bokser, ali to nije onaj "pravi", nego neki drugi.
Smijeh u sudnici ponovno je izazvao odvjetnik Renato Keretić, branitelj prvooptuženoga. On je "konstatirao" da je "Bek spriječen u donošenju boksera kojega nije pronašao".
Sutkinja Mišak prihvatila je prijedlog općinskog državnog odvjetnika Darka Galića da se obavi rekonstrukciju događaja i ponove iskazi vještaka. Istodobno je odbacila sve predočene dokaze na ovoj raspravi.

Krunoslav KRULJAC
 
Još u rubrici:
 


POMORSKA NESREĆA U DUBROVAČKOM AKVATORIJU
Jahtom na Veliku seku


PRESUDA BIVŠIM PRIPADNICIMA INTERVENTNE POLICIJE
Jedan interventni silovatelj
osuđen na zatvor, drugi uvjetno


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/3