Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 17.9.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

POČELO SUĐENJE ČETIRI GODINE NAKON TRAGIČNE SMRTI ENE BEGOVIĆ

Leo Radeljak ne osjeća se krivim

SPLIT - Čitanjem optužnice i očitovanjem okrivljenog Lea Radeljaka (22) koji je izjavio da se ne smatra krivim, na Općinskom sudu u Splitu počelo je suđenje za prometnu nesreću u kojoj je u kolovozu 2000. godine život izgubila glumica Ena Begović. Informaciju o tome novinarima je priopćio sudac Hrvoje Alajbeg Leo Radeljak na suđenje je stigao u pratnji oca i odvjetnika/Jadran BABIĆjer je odlukom sudskog vijeća javnost isključena s glavne rasprave.
Optužnica 22-godišnjeg Lea Radeljaka tereti da je 15. kolovoza 2000. godine, oko 13.30 sati, u mjestu Splitska na Braču, vozio jeep grand cherokee, registracijskih oznaka ZG 774-UH, i u jednom trenutku, bez gašenja motora, zaustavio vozilo na uzbrdici. Lakomisleno smatrajući, stoji u optužnici, da neće prouzročiti prometnu nesreću, povukao je samo ručnu kočnicu prema gore, dok je ručicu mjenjača ostavio u položaju za rikverc. Jeep je, međutim, krenuo unatrag, prevrnuo se na lijevu stranu u udubinu pokraj ceste i zaustavio se na krovu. Ena Begović je zadobila višestruke ozljede glave od kojih je preminula, a teško su ozlijeđene njezina kći Lana i majka Tereza Begović. Optuženikov otac Josip Radeljak, koji je sjedio na mjestu suvozača, prošao je bez ozljeda.
Nakon što je Leo Radeljak iznio svoju obranu, u svojstvu svjedoka ispitan je njegov otac Josip Radeljak. Zbog neuredne dostave sudskog poziva, na jučerašnjem se ročištu nije pojavila svjedokinja Tereza Begović. Premda je ispitana u istrazi, tužilaštvo ustraje u njezinu saslušanju na glavnoj raspravi, pa će Tereza Begović biti ponovno pozvana.
Sud je prihvatio prijedlog obrane i donio rješenje o provođenju dodatnog vještačenja koje će obaviti sudski vještak Vinko Ugrina. Ugrina je tijekom istrage obavio vještačenje mjenjača i ručne kočnice, a nalaz je pokazao da je vozilo bilo ispravno. Obrana je, međutim, priložila dokumentaciju pribavljenu iz SAD-a, po kojoj je, navodno, i na drugim vozilima jeep grand cherokee iste serije bilo problema upravo s neispravnim mjenjačem.
Glavna rasprava potom je prekinuta i odgođena na neodređeno vrijeme. I u nastavku će se, međutim, voditi iza zatvorenih vrata. Vijeće je, naime, prihvatilo prijedlog obrane, s kojim se suglasilo i tužilaštvo, da javnost bude isključena tijekom cijelog postupka. Prijedlog je obrazložen potrebom zaštite osobnog i obiteljskog života optuženog, s tim da je optuženikov branitelj, odvjetnik Predrag Jelavić dodao kako isključenje javnosti opravdava i dosadašnji, iznenađujuće veliki interes medija za ovaj slučaj. Isključenje javnosti, rekao je Jelavić, omogućit će odvijanje rasprave u mirnoj atmosferi.

J. MATIĆ

 

PRIVEDENI NAVODNI POLIGLOT I NEURAVNOTEŽENA DJEVOJKA

Klošar s diplomom huškao psa na djecu

ZAGREB - Zbog "huškanja" psa na djecu, prolaznike, a potom i na policijske djelatnike da ih ugrize, 64-godišnjeg alkoholiziranog Krešu G., inače već od ranije dobro poznatog policiji, stajalo je prekršajne prijave zbog narušavanja javnog reda i mira kao i kaznene prijave zbog sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti. Prijavu je zaradila i 24-godišnja duševno bolesna djevojka koja je stala u obranu pijancu, a koja je nakon vrijeđanja policajaca, odvedena u Psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan.
Sve se, naime, odigralo u Hećimovićevoj ulici u srijedu oko 13 sati. Nepoznata je osoba dojavila policiji kako pijanac huška svog psa na prolaznike. Policija je na mjestu događaja zatekla Krešu u alkoholiziranom stanju sa 1,56 promila alkohola u krvi i kako govori psu Cukiju da navali na ljude.
-Zakolji ih! - bila je Krešina naredba psu da ugrize i policajce čim ih je ugledao, pri čemu je počeo bježati. Dok je trčao niz ulicu, policajci su ga slijedili te je jednog od njih udario nogom u nogu, i s odore mu otrgnuo dva gumba. Policajci su ga uspjeli nekako svladati pri čemu je jedan policajac ozlijedio šaku i potkoljenicu. Osumnjičeni se zatim smirio, te je kolima Hitne pomoći odvezen u Psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan iz čijeg se dvorišta samovoljno udaljio, no ubrzo je pronađen i priveden u policiju. U njegovu policijskom dosjeu stoje već kaznene prijave zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda kao i narušavanja javnog reda i mira. Dok su čekali kola Hitne pomoći ispred Hećimovićeve ulice, 24-godišnja rastrojena djevojka je počela vikati i vrijeđati policajce zbog načina na koji su svladali Krešu, tako da je i ona utočište bila prisiljena potražiti u Psihijatrijskoj bolnici.
Inače, susjedi kažu da je Krešo obrazovan, poliglot i da je nekad bio sveučilišni profesor u Velikoj Britaniji. U iščekivanju penzije, propio se, naglo je propao i postao kvartovska maskota.

 
Još u rubrici:
 


DENI ROGOŠIĆ PRIVEDEN JER JE JE SILOM ODUZEO NEVINOST BRITANKI
Splićanin silovao mladu strankinju


ZORAN PETROVIĆ ZATRAŽIO PONAVLJANJE
SUĐENJA ZBOG "MANJKAVOG" VJEŠTVA
Odbijen prijedlog pedofila


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3