Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 30.8.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

EKOLOŠKA EKSPEDICIJA "MORE JE ŽIVO" ZA SPAS SREDOZEMNE
MEDVJEDICE
ZAUSTAVLJENA NA VRATIMA NAJUDALJENIJEG OTOKA

NA PALAGRUŽU MOGU ROBINZONI,
ALI NE I "MORSKI ČOVIK"

Svjetioničar nije dopustio prolaz sudionicima akcije na drugu stranu otoka s obrazloženjem kako "nisu prethodno prijavili svoj dolazak", a direktor "Plovputa" Dragomir Ivandić, brigajući se o zdravlju akcijaša, tvrdi kako je iza svjetionika - provalija!?

PALAGRUŽA - Sudionici ekološke i edukativne akcije "More je živo", koju je na Palagruži prije nekoliko dana organizirala Grupa "Sredozemna medvjedica", oštro su prosvjedovali protiv politike tvrtke Plovput koja upravlja svim svjetionicima na Jadranu. Djelatnik tvrtke zaposlen na održavanju svjetionika na Palagruži, ekološku ekspediciju, u kojoj su bila i trojica državnih službenika, nije, naime, htio propustiti ne samo u objekt već i na drugu stranu otoka pod Sudionici akcije za spas sredozemne medvjedice vratili se kući neobavljena posla/Feđa KLARIĆizlikom kako nisu najavili svoj dolazak te da ne bi smjeli "uznemiravati goste" koji su masno platili egzotičan boravak na svjetioniku.
— Problem je što smo mi ovdje došli službeno, a zbog nečije samovolje nismo uspjeli obaviti ono radi čega su neki od nas putovali čak iz Zagreba! Planirali smo, naime, razgledati drugu stranu Palagruže jer radimo na projektu zaštite pučinskih otoka kao parkova prirode. Kako, prema našim informacijama, ne postoji drugi put osim onog koji vodi pokraj zgrade svjetionika, možemo jedino konstatirati da nam je onemogućen prolaz na državno područje o čemu ćemo obavijestiti i Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka — ogorčen je bio Davorin Marković, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode, koji je na Palagružu stigao s dvoje svojih kolega.
Neobavljena posla s Palagruže su se vratili i v.d. ravnatelja županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Ivan Gabelica te njegov zamjenik Guido Piasevoli. Spomenuta bi ustanova, naime, trebala upravljati pučinskim otocima ako oni postanu parkovi prirode.
— Sramotno je kako Plovput sebi daje za pravo da zabranjuje prolaz putem koji su prije tisuću godine gradile ruke lastovskih i komiških ribara! Ako se pravdaju time da su svjetionici automatizirani objekti koji se moraju strogo čuvati, kako to da im pristupiti mogu turisti, a državni službenici ne smiju — ističe Jasna Antolović, voditeljica Grupe "Sredozemna medvjedica", koja dodaje kako se iza čitave priče krije još jedna zanimljiva činjenica.
Prošlog je ljeta, kaže, otkrila da Plovputovi djelatnici pale otpad iza svjetionika, napravila nekoliko snimaka te svjetioničare upozorila da smeće počnu zbrinjavati na adekvatan način. Na Palagruži se, drži Jasna Antolović, stanje očito nije promijenilo kad se svjetioničar toliko usprotivio njihovu prolasku na drugu stranu otoka.
Direktor Plovputa Dragomir Ivandić odgovara, pak, kako svjetioničari nemaju što skrivati jer se zna da se iza njihova objekta na Palagruži pali smeće, ali samo hrana i papir, dok se plastika, staklo i druge vrste otpada odvoze i zbrinjavaju izvan otoka.
— Gospođa Antolović nas je optužila da imamo spalionicu iza svjetionika, a mi u stvari otpad palimo u jednoj malenoj metalnoj bačvi. Gdje bi, inače, svakodnevno s tim smećem, ono bi se usmrdjelo da ga ne spaljujemo. Plovput, dakle, ne skriva ništa iza svjetionika, a nije nam bila namjera ni zabraniti gospodi prolaz na drugu stranu otoka, već se jednostavno radi o tomu da nikoga bez prethodne najave ne puštamo. Palagruški su svjetionik dosad posjetile različite udruge, studenti i ekolozi, ali su se svi uredno najavili. Moramo, naime, znati tko nam dolazi jer se radi o strogo čuvanom i automatiziranom objektu u kojem nisu bez razloga zaposlena dva svjetioničara — pojašnjava Ivandić.
Na upit zašto državni službenici, ekolozi iz Grupe "Sredozemna medvjedica", te osnovci iz škola Lučac i Komiža koji su, također, sudjelovali u akciji, nisu propušteni na drugu stranu otoka, Ivandić odgovara kako je to, među ostalim, učinjeno i radi njihove sigurnosti jer je iza svjetionika — provalija!? Na drugu stranu otoka može se, prema njegovim riječima, prijeći i drugim putem, no na Palagruži ne postoje znakovi kojima bi se signaliziralo postojanje alternativnog puta.
Jasna Antolović ističe kako gotovo svake godine boravi na Palagruži te da iza svjetionika nema nikave provalije.
Ponavlja kako je ovaj slučaj dokaz samovolje određenih pojedinaca o čemu će, dodaje, uskoro biti obaviještene sve nadležne institucije.

Linda VUKOREPA
 
Još u rubrici:
 


AKTUALNO: SLAVKO ŠERIĆ, REGIONALNI DIREKTOR -A
Nagibni vlakovi do 15. rujna


NEDALEKO OD BLITVENICE U ŠIBENSKOM AKVATORIJU
Talijan ulovio morsku neman


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3