Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 26.8.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 7

ROTARY CLUB NAPREDUJE U OBNOVI "POMORCA" NA KATALINIĆA BRIGU

Svjetionik čeka svjetlo

Obnova zapuštenog svjetionika Pomorac na Katalinićevu brigu, ambiciozni projekt splitskog Rotary Cluba, konačno je došao u drugu fazu. Iako je krajem prošle godine najavljen skori početak radova, traganje za zamjenskim staklenim opekama s fasade, koje su tijekom godina ispale iz betonskih ležišta, Prvo valja zamijeniti staklene opeke/Tom DUBRAVECpotrajalo je sve do prije nekoliko dana. Kako nam je ispričao predsjednik Rotary Cluba Split Branko Poljanić, potraga je uključila tvornice stakla u Italiji, Srbiji i Njemačkoj.
— Tražili smo svuda i konačno prije desetak dana na svjetionik ugradili nekoliko probnih uzoraka iz Njemačke. Radi se o sličnim staklima koja su malo uža od originala, ali s ugradnjom ne bi trebalo biti problema. Kako je ipak riječ o zaštićenom spomeniku, sada čekamo da svoj sud daju konzervatori. Nakon toga bismo mogli naručiti svih pet i pol tisuća komada opeka, dogovoriti sponzore, postaviti skelu i krenuti u posao — rekao je Poljanić, te otkrio kako je cijena jedne opeke oko dva eura.
Bivšim svjetionikom Pomorac upravljala je firma Plovput koja je isprve podržala donaciju Rotaryja, a prema riječima Plovputova šefa službe sigurnosti plovidbe Željka Jahode, nakon obnove stakala Pomorcu će biti ugrađeno novo svjetlo i vraćena funkcionalna vrijednost.
— Modernizacijom svjetla na lukobranu splitske luke i postavljanjem svjetla na plićini Mlin prestala je potreba za korištenjem Pomorca i 1991. godine je on ugašen. Arhitektonski gledajući, Pomorac je izgrađen 1958. kao svjetionik spomeničkog karaktera. Mi ćemo sada postaviti svjetlo koje će biti više simbolično, dometa samo nekoliko milja. To će biti naš dar građanima i atrakcija gostima Splita — rekao je Jahoda.
Sindikat pomoraca Hrvatske svake godine o blagdanu sv. Nikole u podnožju svjetionika postavlja vijence za sve poginule pomorce, a prostor oko svjetionika je ograđen žicom kako raspadajuće staklene opeke ne bi padale na prolaznike. Ako sve bude po planu, ove godine bi proslava mogla proći bez zaštitne ograde.

Gordan JELAVIĆ
   

UGLEDNI ZNANSTVENICI U POSJETU AKADEMIKU RADMANU

Institutu života podrška iz svijeta

Dr. William Haseltine, američki biotehnolog i znanstvenik, te prof. Hans Wizgel, donedavni predsjednik Nobelova komiteta i bivši direktor Karolinska Instituta iz Stockholma, posjetili su akademika Miroslava Radmana, začetnika ideje o osnivanju Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu. Prigodom posjeta našem uglednom i priznatom znanstveniku dr. Haseltine i prof. Wizgel obišli su i zgradu MEDILS-a u kompleksu Vile Dalmacije, a razlog njihova dolaska, prema riječima akademika Radmana, je taj što su čuli za medijske napade na njega, te su došli osobno se uvjeriti i vidjeti o čemu se radi. Haseltine i Wizgel poduprli su originalni koncept razvoja Instituta, što znači da ne žele ulagati svoj novac u projekt ako MEDILS ne bude u potpunosti privatan.
— Oni u Hrvatskoj ne znaju nikog od naših "uglednih znanstvenika", osim akademika Radmana i njega su došli privatno posjetiti i vidjeti što se događa u vezi s Institutom. Ako se ostvari ideja akademika Radmana, oni će dati sve što bude potrebno — kazao je Luka Gjakun, voditelj tehničkog projekta MEDILS-a.
Ugledni znanstvenici također su naglasili da na Sredozemlju postoji i niz drugih lokacija za Institut, ako ideja o njegovu ostvarivanju u Hrvatskoj propadne.

 

LISTA ZA GRADSKI SOCIJALNI STAN

Za 20 stanova 300 zahtjeva

Na gradski natječaj za korištenje socijalnih stanova, koji je zaključen 23. srpnja, stiglo je 300 zahtjeva. Lista prvenstva neće se znati još neko vrijeme budući da za obradu podataka treba najmanje dva mjeseca. Ipak, Ljubomir Urlić, zamjenik gradonačelnika, uvjeren je kako će lista biti gotova prije nego Lavčević izgradi stanove koje je Grad kupio za 6,5 milijuna kuna, a uručenje ključeva budućim stanarima očekuje se oko Božića.
Grad je ove godine kupio 20 stanova, a iduće godine namjerava kupiti još 30. To znači da će krov nad glavom ove i iduće godine osigurati prvih 50 obitelji s liste za socijalne stanove. Budući da lista vrijedi dvije godine, ostali će se 2006. godine opet morati javiti na natječaj.

 
Još u rubrici:
 


ODGOĐEN POČETAK NASTAVE
ZA OSNOVCE IZ ŠKOLA MARJAN, DOBRI I MANUŠ
Radovi produljili školske praznike


SPLITSKI PRIJEVOZNICI BURNO REAGIRALI
NA PROZIVKE O SKUPOĆI USLUGA
Taksisti nemaju ni za benzin!?


GDJE SE JOŠ SREDNJOŠKOLCI MOGU UPISATI DO 1. RUJNA
Upis pet minuta prije školskog zvona


"SLOBODNA" U AKCIJI S PROMETNIM POLICAJCIMA
Novi zakon iz raja izišao


KUPCI STANOVA NA PAZDIGRADU OGORČENI ISTUPOM INVESTITORA
Sven Šegavčić nas je izigrao!


SPLIT DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/7