Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 26.8.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 7

SPLITSKI PRIJEVOZNICI BURNO REAGIRALI
NA PROZIVKE O SKUPOĆI USLUGA

Taksisti nemaju ni za benzin!?

Željko JosipovićPredsjednik i tajnik splitskog udruženja taksista Željko Josipović i Eljez Preljvukić reagirali su na jučerašnji napis u Slobodnoj i ustvrdili da po svim usporedbama s ostalim gradovima u Hrvatskoj splitski taksi - nije skup. Već četiri godine, pojasnili su, na snazi je isti cjenik, iako su svi troškovi u međuvremenu porasli za 50 posto, pa je vožnja taksijem i dalje znatno jeftinija nego u Zagrebu ili Varaždinu. Čak i nakon najavljenih pojeftinjenja u tim gradovima, Split će i dalje biti jeftiniji, tvrdi Josipović.
— U Varaždinu start stoji 30 kuna, jedan kilometar sedam kuna, a noću, nedjeljom i praznikom cijena je 30 posto veća! Ako se i ukine tih 30 posto, i dalje su skuplji od nas — kaže Josipović, napominjući da se u Splitu plaća 18 kuna za start i devet kuna po prijeđenom kilometru. Po njemu, uzimanje relacije Sveti Frane - Duilovo, na kojoj prijevoz taksijem stoji stotinjak kuna, za tipičnu splitsku nije korektno stoga što je komunikacija između istočnog i zapadnog dijela grada ionako nedostatna; navodi da je cijena vožnje od tržnice do bolnice na Firulama 32 kune, od tržnice do Ravnih njiva 45, a od tržnice do Duilova 60 kuna. Njegov dodatni argument jest da se noćna, vikend i praznička vožnja u Splitu naplaćuje po istom cjeniku kao i dnevna.
Po računici koju nam je pojasnio Preljvukić, prosječnom splitskom taksistu treba najmanje devet vožnji dnevno, vrijednih po četrdesetak kuna, samo da bi Taksisti, kažu, jedva smognu i za najosnovnije potrebe/Nikola VILIĆse pokrili osnovni troškovi amortizacije auta, osiguranja, dnevnice, uplate mirovinskog osiguranja, goriva i ostalih davanja, a - izuzev ljetnih mjeseci - toliki promet u pravilu se ne može ostvariti.
— Za razliku od državnog poticaja taksistima u, primjerice, Budimpešti, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka već tri mjeseca odbija sastanak s Udrugom autotaksi-prijevoznika Hrvatske, iako je u međuvremenu uveden čak i novi Zakon o sigurnosti prometa. Svi naši korisnici sami su se uvjerili od kolike je važnosti naša brza usluga, jer mi dnevno prevezemo više teških bolesnika nego vozila Hitne pomoći! — zaključuje Preljvukić, pozvavši Grad, Županiju i državu da se odlučnije uhvate u koštac s nelegalnim prijevozom, prije svega čuvenim splitskim kružnim taksijima.

D. PETRANOVIĆ

 

KRIZNI STOŽER ZA TERETNI CESTOVNI PRIJEVOZ PROVODI ANKETU

Prijevoznici upali u tešku krizu

Krizni stožer Splitsko-dalmatinske županije za teretni cestovni prijevoz podijelio je anketne listiće prijevoznicima koji bi se trebali izjasniti o nekoliko prijedloga vezanih uz nedavno proglašenje krize u toj djelatnosti. Među prijedlozima je izrada jedinstvenog cjenika prijevoza roba u domaćem i međunarodnom transportu, državno subvencioniranje cijene goriva za razliku poskupljenja (kao kod loživog ulja i plavog dizela), hitno povećanje cijene prijevoza za najmanje 20 posto te, pri ugovaranju prijevoza, rok plaćanja 15 dana od dana iskrcaja robe, uz osiguranje naplate prijevoza zadužnicom ili garancijom banke.
Prema anketnom listiću, Stožer traži i inspekcijske kontrole goriva, težine tereta i dokaza o zaposlenosti djelatnika te odvajanje prijevoznika od trgovaca-prijevoznika.
Krizni stožer ovom anketom želi saznati ima li podršku autoprijevoznika u svim ovim prijedlozima, a naročito u mogućem provođenju radikalnih metoda ako se rješavanju krize u toj djelatnosti hitno ne pristupi.

 

NOVE SLIKE STAROG SPLITA (7):
OBNOVA PROSTORA UZ LUČKU KAPETANIJU

Narast će Turistička palača

Urbanisti predlažu "povećanje tlocrtnog volumena Turističke palače", ali nije precizno naznačeno planira li je se rekonstruirati ili je u potpunosti srušiti i na njenom mjestu graditi novi objekt

Urbanisti su konačno i napismeno odustali od svih ideja rušenja zgrade Lučke kapetanije, s tim što bi derutna Turistička palača trebala doživjeti promjeneProstor Lazareta, srušenih nakon Drugog svjetskog rata, na kojem se danas nalaze zgrada Lučke kapetanije i sramotno derutna "Turistička palača", u budućnosti bi po splitskim urbanistima trebao doživjeti značajne promjene: u elaboratu nedavno upućenom iz Službe za staru gradsku jezgru na adresu Gradskog poglavarstva, naime, predlaže se "povećanje tlocrtnog volumena Turističke palače", koja bi imala prizemlje i jedan kat, a uz zgradu Lučke kapetanije prizemlje i dva kata. Time se, tvrde urbanisti, simbolički restituira dio povijesne urbane strukture jezgre koji je nestao rušenjem Lazareta, no nije precizno naznačeno planira li se rekonstruirati i dograditi Turističku palaču ili je u potpunosti srušiti i na njenom mjestu graditi novi objekt.
Iako su u spomenutom elaboratu novi volumeni prilično jasno određeni, a čak je priložen i trodimenzionalni model na kojem se točno vidi kolika bi bila Urbanisti su konačno i napismeno odustali od svih ideja rušenja zgrade Lučke kapetanije, s tim što bi derutna Turistička palača trebala doživjeti promjeneizgrađenost na istočnom kraju Rive, u napomenama stoji da se svi volumeni i građevinski pravci trebaju provjeriti u sklopu predstojećeg natječaja za uređenje Rive.
Urbanisti su konačno i napismeno odustali od svih ideja rušenja zgrade Lučke kapetanije, koja je postala jedan od prepoznatljivijih simbola grada, a samim time je i neugledna Turistička palača (koja je građena nisko upravo kako bi se rušenjem Lučke kapetanije ostavio pogled s mora na Palaču) stvorila nesklad u prostoru.
U "novoj" Turističkoj palači predlažu se otprilike jednaki sadržaji kao i u postojećoj - dakle, agencije, ugostiteljstvo i slično, s time da bi se ovdje smjestio još i središnji informativni turistički punkt i "recepcija" za posjetitelje povijesne jezgre.

D. PETRANOVIĆ
 
Još u rubrici:
 


ODGOĐEN POČETAK NASTAVE
ZA OSNOVCE IZ ŠKOLA MARJAN, DOBRI I MANUŠ
Radovi produljili školske praznike


ROTARY CLUB NAPREDUJE U OBNOVI "POMORCA" NA KATALINIĆA BRIGU
Svjetionik čeka svjetlo


GDJE SE JOŠ SREDNJOŠKOLCI MOGU UPISATI DO 1. RUJNA
Upis pet minuta prije školskog zvona


"SLOBODNA" U AKCIJI S PROMETNIM POLICAJCIMA
Novi zakon iz raja izišao


KUPCI STANOVA NA PAZDIGRADU OGORČENI ISTUPOM INVESTITORA
Sven Šegavčić nas je izigrao!


SPLIT DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/7