Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 12.8.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

ORGANIZATORI MORSKIH SPORTOVA NA ZLATNOM RATU
ODBIJAJU PLAĆANJE OBVEZA

Prosvjedom protiv (ne)visoke koncesije

BOL - Iako je sezona na vrhuncu, Ivica Baković i Tonći Brešković koji godinama vode morske sportove na plaži Zlatni rat zbog visine koncesije još nisu pronašli zajednički jezik s koncesionarom plaže, tvrtkom "Grabov rat".
Ivica Delić koji organizira istu djelatnost za goste, iako misli da je platio previsoku cijenu, zbog izbjegavanja konflikata, potpisao je ugovor. Međutim, Baković i Brešković ne prihvaćaju enormno povećanje cijene korištenja dijela plaže na kojemu se organizirano odvijaju sportovi na vodi: skijanje, vožnja bananom i padobranom.
Po njihovim riječima najprije su dobili minimalni radni prostor, a kada bi platili koncesiju koja se od njih traži, od 80.000 kuna plus PDV, cijelo ljeto koje zapravo vrlo kratko traje, radili bi u teškim uvjetima samo za podmirenje te obveze. Pošto su svakodnevno suočeni s opomenama lučkog kapetana da rade bez ugovora, zbog čega im prijete visoke kazne, oni su se odlučili na mirni prosvjed o čemu su obavijestili Lučku kapetaniju, a pozvali su i novinare i TV pred kojima bi izrazili svoje nezadovoljstvo i prosvjed zbog visine koncesijske naknade. Pa iako je, po njima, sve moglo proći bezbolnije, vjeruju da će ovaj prosvjed, uobičajeni način izražavanja nezadovoljstva u civiliziranom svijetu, razumjeti kupači i gosti na plaži kojih sada ima sa svih kontinenata.
— Spremni smo sklopiti ugovor sa tri obrta koji organiziraju sportove na vodi koji su to radili i proteklih godina, a za cijenu od 75.000 kuna ukupno — kaže Drinka Burić, direktorica općinskog KP "Grabov rat". Ne mislim da je to enormno više nego proteklih godina, i više je nego prije jer po mom saznanju proteklih godina nisu ništa plaćali, a reda mora biti. Premda se bune za nedostatak manevarskog prostora, isto kao i surferi na punti Zlatnog rata, svima mora biti jasno da je Zlatni rat ponajprije zaštićen kao kupalište pa se tome svi moramo prilagoditi.

Neda KRALJEVIĆ

 

VRBOVLJANI PROSLAVILI BLAGDAN sv. LOVRE

Mučenik - primjer žrtve za druge

Večernju koncelebriranu misu s procesijom kroz Vrbosku predvodio je msgr. Juraj Jezerinac/Mirko CRNČEVIĆVRBOSKA - Pučanstvo Vrboske, brojni hodočasnici i turisti proslavili su blagdan sv. Lovre, a večernju koncelebriranu misu u utorak navečer, s procesijom, predvodio je vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac.
U propovijedi on je naglasio da nitko od svetaca mučenika nije živio na našim prostorima, ali da su zato u narodu ostavili duboki pečat, poput sv. Lovre, o čemu je svjedočio i vjernički skup u vrbovačkoj crkvi. Govoreći o životopisu ovog mučenika pozvao je sve vjernike da nastave živjeti u vjeri, i da se ponekad žrtvuju za drugog, navodeći primjer branitelja u Domovinskom ratu, čija je veličina u tome što su bili spremni dati svoje živote za ideale slobode i mira.
Po završetku crkvenih svečanosti Vrbovljani su u svojim kućama ugostili prijatelje i goste, a potom je uslijedila velika fešta na Pjaci ispod Osnovne škole za što je bio zadužen "Ante band" iz Opuzena, tako da pjesme i plesa nije falilo gotovo do zore. Sponzor priredbe "Dalmacijavino" je osiguralo dovoljne količine bevande, a domaćini Turistička zajednica i Centar za inicijative mladih pečenu ribu.
Proslava blagdana sv. Lovre nastavljene je i sinoć u Ribarskom muzeju gdje je predstavljena knjiga Dinka Matkovića "Rječnik frazema i poslovica govora Vrboske na otoku Hvaru", dok će danas u crkvi sv. Lovre mladi Postirani izvesti dramu "Navještenje". Da bi stanovnici i gosti Male Venecije i taj dan proveli u dobrom raspoloženju, pobrinut će se muška klapa "Gališnik" iz Hvara koja će iz broda vrbovačkom valom pjevati dalmatinske pjesme.

Mirko CRNČEVIĆ
 
Još u rubrici:
 


KOLOVOZ DEBELO NADOKNADIO TURISTIČKU OSEKU NA PUČINSKOM OTOKU
Na Visu dvaput više gostiju od domaćina


VRGORAC: ŽIVOTNA DRAMA ROBERTA ŽEBIĆA, STOPOSTOTNOG INVALIDA
Vapaj mladića iz Oraha


NA PRIJEDLOG MIOMIRA ŽUŽULA O POČASNIM GRAĐANIMA
Miguel Angel Moratinos - počasni Trogiranin


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4