Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 12.8.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

PRIVATNI SMJEŠTAJ IZNIMKA U MORU NELEGALNIH GOSTIJU

Gradac: Rekordan broj prijavljenih turista

SPLIT - Mala općina Gradac na samom jugu Splitsko-dalmatinske županije cijelu ovu turističku sezonu bilježi rekordan broj prijavljenih gostiju u privatnom smještaju. Kada se zna da se sve to događa u godini u kojoj je rad bez dozvole i prijave gostiju uzeo puno više maha nego prethodnih godina i kada većina turističkih mjesta muku muči s legalizacijom brojnih gostiju koji se vide na plažama, ali ne i u statistikama o turističkom prometu, ta činjenica postaje još važnija. Tako se na polovici kolovoza tamo odmara čak 5,5 tisuća gostiju u privatnim sobama i apartmanima, što je apsolutni rekord u Dalmaciji, a ukupni broj gostiju je 7381.
Dva lica statistike u ovogodišnjem turističkom prometu/Krešimir ŽANETIĆ- Mi ove godine doista imamo bolju prijavljenost nego ranijih godina i mislim da za to prvenstveno treba zahvaliti savjesnim domaćinima koji vrlo korektno rade i svoje goste uredno evidentiraju. Svih ovih godina oni su vidjeli da im se svaka kuna plaćena za boravišnu pristojbu vrati u nekom obliku u mjesto kroz poboljšanje komunalne infrastrukture i uređenosti mjesta i Turistička zajednica im je zahvalna na korektnom odnosu prema poslu. S druge strane i inspektori su napravili puno posla, a često smo ih i mi upućivali u kuće koje se nelegalno bave iznajmljivanjem. Mi to radimo radi zaštite korektnih iznajmljivača od nelojalne konkurencije onih koji nemaju registriranu djelatnost i ne plaćaju državi i općini ništa - kaže Mirjana Korljan, direktorica TZ-a Gradac.
Općina Gradac, koju čini pet okolnih turističkih mjesta, godinama je bila poznata po velikom broju neprijavljenih gostiju iz susjedne BiH koji tamo imaju vikendice u koje primaju svoje sunarodnjake, ali bez evidencije. Ove godine, pak, dosta je građana BiH ishodovalo potvrdu o Gradcu kao mjestu stalnog boravka, pa se sada oni vode kao stanovnici mjesta, a ne njegovi gosti. Osim toga, cijene kreveta u privatnom smještaju koje se u legalnoj prodaji sada nude po cijeni od 10 do 15 eura više nisu tako pristupačne standardu gostiju iz BiH koji se radije smještaju u privatne kuće koje rade neregistrirano i iznajmljuju ovih dana krevete za 7 do 10 eura za noć, a takvih je neusporedivo manje nego onih legalnih. Na polovici kolovoza u pet mjesta općine Gradac je prijavljeno 7,5 tisuća gostiju, ali slobodnih kreveta je vrlo malo.
Naime, na infopunktovima domaćini koji imaju slobodne sobe to prijave, a TZ takvu informaciju proslijedi gostima. Slično je i u hotelima koji nude oko 1500 postelja, te nekoliko manjih kampova, ali će Gradac sigurno ove godine ostati zabilježen kao rekorder prijavljenosti gostiju u privatnim posteljama.

R. MIKAČIĆ
   

Za najteže vojne invalide 122 automobila

ZAGREB - Osobni automobili, njih 122, nabavljaju se za natježe ratne stradalnike, odnosno stopostotne HRVI prve skupine, odgovorilo je u srijedu Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
Ministarstvo je, sukladno zakonu, raspisalo natječaj za nabavu 122 automobila za stopostotne HRVI prve skupine koji svakih sedam godina imaju pravo na novi automobil posebno prilagođen njihovim potrebama, rekao je glasnogovornik Ministarstva Tomislav Jurić, odgovarajući i na znatiželju Akcije socijaldemokrata Hrvatske (ASH), izvanparlamentarne političke stranke. (H)

 
Još u rubrici:
 


SVIM INSPEKTORIMA UPUĆEN JE NAPUTAK O ZABRANI UPORABE
SREDSTAVA ZA PRAVLJENJE PJENE
Nema više pjena-partyja


SLOVENSKA POLICIJA O INCIDENTIMA U SAVUDRIJSKOJ VALI:
Pridržavamo se zakona i naputaka MUP-a


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3