Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 12.8.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

SLUŽBENO OTVORENA SPORTSKO-REKREACIJSKA STAZA NA UGLJANU

Željinom do adventure turizma

Pješačka staza Željina ima i svoj turistički prospekt već nekoliko godina, a o njezinu uređenju brine se skupina zaljubljenika u prirodu s Mladenom Lucinom, koji je izradio zemljovid staze i markice

U organizaciji Turističke zajednice općine Preko u srijedu je i službeno otvorena sportsko-rekreacijska brdska staza Željina, koja počinje s jugozapadne strane Tvrđave sv. Mihovil, ponad Preka. U podnožju Sv. Mihovila, jednog od najznačajnijeg kulturno-povijesnih spomenika iz srednjeg vijeka Dalmacije i poznatog izletišta na nadmorskoj visini od 263 metra, počinje sportsko-rekreacijska staza koja kružno vodi niz litice brda Željina i spušta se do uvala Mala Željina i Vela Željina s druge strane otoka Ugljana.
S Grčkih vrata puca pogled na Iž i Dugi otok/Jasna MARCELIĆNa početku staze je infooznaka sa svim potrebnim informacijama, slikama i zemljovidom staze. Zanimljivost u pisanom dijelu oznake je preporuka liječnika o potrebitosti rekreativne šetnje u čistoj prirodi i tišini, za kojom čovjek današnjice sve više osjeća potrebu.
— Drago mi da možemo i službeno predstaviti obilježavanje sportsko-rekreacijske brdske staze Željina, koja se uređuje već nekoliko godina. Staza je stručno markirana, a prolazi izuzetno atraktivnim otočnim predjelima s dvjema špiljama, zanimljivim kamenim prolazom Grčka vrata, a s kružnih litica pruža se pogled na mjesta otoka Iža, Dugog otoka i dalje. Ima turističku funkciju, jer nakon obilaska izletišta Tvrđave sv. Mihovila više stotina domaćih i stranih turista svaki dan njome pješači, i vraćaju se puni dojmova o čistoj prirodi i pogledu na otočje zadarskog arhipelaga. Žao mi je da na ovu prezentaciju nisu došli direktori turističkih zajednica Ugljana, Kali, Kukljice i Pašmana, te predstavnici Hotela Preko, Hotela Ugljan i TN Zelena Punta iz Kukljice, jer je sportsko-rekreativna brdska staza namijenjena pješacima dodatak turističkoj ponudi u sve atraktivnijem adventure turizmu, istaknuo je direktor TZO-a Preko Goran Šarin. Pješačka staza Željina ima i svoj turistički prospekt već nekoliko godina, a o njezinu uređenju brine se skupina zaljubljenika u prirodu s Mladenom Lucinom, koji je izradio zemljovid staze i markice.
— Sportsko-rekreacijska staza Željina ucrtana je u turistički vodič za penjanje u Sloveniji, a nije ucrtana u vodič za penjanje u Hrvatskoj, što treba hitno napraviti jer članovi planinarskih društava iz Slovenije i Austrije već nekoliko godina pješače ovom stazom.
Nadamo se da će staza sada ući u vodič za penjanje u Hrvatskoj i u turističke vodiče županije i otočnih turističkih zajednica jer je izuzetna, ističe Mladen Lucin.
Litica Željina, visoka 59,4 metra, na nadmorskoj visini od 219 metra, izuzetno je atraktivna za free climbing (slobodno penjanje), koje ima sve više poklonika među rekreativcima, smatra Lucin.

Jasna MARCELIĆ
 
Još u rubrici:
 


KAD GOSTI NAVALE NA BRODOVE ZA KORNATE
Rezervacija u džepu ne znači ništa?!


STIGLE ŠKOLSKE KNJIGE – GUŽVE JOŠ NEMA
Cijene u metrima, knjige na kile


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3