Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 12.8.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 2

RUPE U ZAKONU POSTALO JE BESMISLENO PEČATITI UGOSTITELJSKE
OBJEKTE ZBOG PREKORAČENJA NOĆNOG RADA

Zatvoreni lokal otvara se-odmah

HOKUS-POKUS Unatoč brojnim zapečaćenim lokalima, ovog ljeta niti jedan ugostiteljski objekt na obali nije odradio punu kaznu od 30 dana bez gostiju. Naime, vlasnici registriraju djelatnost na nekog drugog, obično na člana obitelji i brzo nastavljaju s radom

piše Ružica MIKAČIĆ

Kada je prije dvije godine donesena zakonska mogućnost kojom se Državni inspektorat ovlašćuje zatvarati na 30 dana ugostiteljske objekte koji prekorače radno vrijeme, pa u noćnim satima produže s radom mimo dozvole, galama koja je pratila proširene ovlasti inspektora nije bila pozdravljena od strane ugostitelja. Dva ljeta bili smo svjedoci manifestacija nezadovoljstva, prijetnji kolektivnim zatvaranjem lokala u znak podrške kolegama kojima se na vratima ugostiteljske radnje našao državni pečat... A onda odjednom - muk! Cijelog ljeta ugostitelji se nisu oglasili na tu temu, pa se činilo kao da u ovoj turističkoj sezoni zatvaranja lokala na 30 dana nije ni bilo, da su se ugostitelji počeli pridržavati zakona više nego itko drugi...

Anarhija i kaos u Makarskoj

A zapravo su samo doskočili nedorečenim i loše sročenim zakonskim odredbama zbog kojih, čini se, niti jedan ugostiteljski objekt na obali ovog ljeta nije odradio "odrezanu" mu kaznu od 30 dana bez gostiju i prometa. Kako? Jednostavno, kada im inspektori Državnog inspektorata zatvore lokal jer su noću radili i po nekoliko sati duže od propisanog radnog vremena, ugostitelji pribjegnu rezervnoj varijanti koja im je ostavljena na raspolaganje.
Naprave novu obrtnicu, registriraju djelatnost na ime nekog drugog, najčešće člana obitelji i daju zahtjev za utvrđivanje minimalno-tehničkih uvjeta na osnovi kojih se dobije novo rješenje i - lokal nastavlja s radom! Kazna je ostala na ime "prethodnog" vlasnika neodrađena, a kako se ona odnosi na osobu, a ne i na prostor koji je u međuvremenu dobio "novog" vlasnika, tako su ovog ljeta zatvoreni pa odmah zatim otvoreni objekti postali ne slučaj, nego pojava.
U državnim uredima za turizam pri priobalnim županijama tu su nam sumnju potvrdili rekavši kako je nevjerojatan broj zahtjeva za izlazak na teren radi očevida i dobivanja rješenja o minimalno-tehničkim uvjetima za ugostiteljske objekte koji rade godinama, te atestu za buku koji izdaje sanitarna inspekcija. Sa tim papirima, novom obrtnicom i prenesenim prostorom na ime novog obrtnika nema nikakve zapreke da se izda rješenje za rad po Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti. I ona se izdaju! U pravilu se na teren izlazi ponedjeljkom, pa ako je sve u redu, lokal se može otvoriti već do kraja tjedna i - nikome ništa.
Budući da je takva praksa duž obale uzela maha ovog ljeta do te mjere da inspekcijska pečaćenja zapravo gube pravi smisao, osim kazne koju sudac za prekršaje može izreći u iznosu do 1500 kuna, to su se pojedine lokalne uprave pokušale snaći i doskočiti domišljatim ugostiteljima koji zapravo ne rade ništa mimo zakona, već samo koriste njegove nedorečenosti. Tako je, na primjer, Gradsko poglavarstvo Makarske pokušalo oduzimanjem stolova i sjedalica na štekatima onemogućiti pojedine ugostitelje kojima je objekt zapečaćen da ga nakon samo dva-tri dana ponovno otvore po tom modelu. Na žalost i tu se pronašla "greška u proceduri", pa je inventar ugostiteljima morao biti vraćen...

Dogovor na Hvaru se poštuje

- Mi smo jednostavno onemogućeni da gospodarimo gradskim prostorima. Tu bi pomogla jedino odlučna politička volja lokalne samouprave da zajedno sa Državnim inspektoratom, Komunalnim redarstvom i policijom uvede reda. Kod nas u Makarskoj je u pogledu rada kafića na otvorenom i buke koju oni proizvode nastala potpuna anarhija i kaos, a ne poštuju se ni odluke Gradskog vijeća o radnom vremenu noću do 1 sat uz glazbu, a do tri sata bez nje. Svi rade do zore! - kaže Siniša Srzić, donačelnik Makarske ističući kako je nepodnošljiva buka iz tih objekata na otvorenom zapravo pravi problem.
Za sada nije moguće stišati grmljavinu decibela do zoreRadi se o tome da kod dobivanja dozvole za rad neki ugostiteljski objekti budu registrirani i kao kafe-barovi i kao noćni klubovi, pa dozvole za rad i radno vrijeme koriste ovisno o tome koja im dozvola za koju kontrolu zatreba. Primjedbe na nejasne kriterije kod kategoriziranja ugostiteljskih objekata imaju i sami ugostitelji koji se žale na nalojalnu konkurenciju kolega koji se lažno registriraju samo da bi produžili radno vrijeme kafića noću.
- Već prije dvije godine počeli smo ukazivati na taj problem i Ceh ugostitelja Zadarske županije uputio je zahtjev Cehu ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori da se pitanje kriterija kod kategoriziranja objekata definira i prema resornom Ministarstvu upute konkretni prijedlozi rješenja. Na žalost, u tom pogledu se ništa nije promijenilo i mi smo nezadovoljni radom nadležnih ureda koji izdaju rješenja o kategorizaciji objekta. Suradnja sa lokalnom upravom je odlična i u gradu Zadru imamo dozvolu za rad ljeti do 1.30 sati, s tim da posljednji račun mora biti izdat prije 1 sat noću, ali gosti mogu još sjediti pola sata bez glazbe i uz prigušena svjetla - kaže Dubravko Milin, predsjednik Ceha ugostitelja Zadarske županije, naglašavajući potrebu jasnog određivanja turističkih zona i opredjeljenja u turizmu, kako bi se i razvoj ugostiteljstva mogao temeljiti na tim strateškim ciljevima.
I u gradu Hvaru koji je posljednjih godina postao poznat po veselom i bučnom noćnom životu zahvaljujući nekolicini lokala, pokušavaju doskočiti ugostiteljskim smicalicama po kojima im pečaćenje lokala više nije ključni problem. Tako je Gradsko poglavarstvo dopustilo svim ugostiteljima rad do 1 sat noću, a po posebnim zahtjevima to se radno vrijeme može i produžiti ako objekt bukom neće narušavati javni red i mir.
- U zonama koje nisu izravno uz stambene dozvoljavamo rad do 3 sata noću, a noćni klub ima pravo rada do 5 sati ujutro. No, uveli smo od ove godine jednu posebnu klauzulu u ugovorima sa ugostiteljima. Naime, ako im policija napiše prijavu za remećenje javnog reda i mira, mi im na tjedan dana uskraćujemo pravo produženog noćnog rada. To smo na početku ljeta napravili nekoliko puta i od tada se uglavnom poštuje dogovoreno - kaže Zoran Domančić, gradonačelnik Hvara.

Nužnik 50 metara od lokala

Ugostiteljska struka je apsolutno za poštovanje odluka o radnom vremenu i tu nema opravdanja za nedopustivo dug rad noću i buku koju proizvode objekti na otvorenom, kaže Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske pri HOK-u. Mnogo je, kaže, onih koji su zalutali u ugostiteljstvo, a rješenja koja im se izdaju za pet četvornih metara zatvorenog prostora i 100 "kvadrata" terase su nelogična.
Ne može se sezonskim lokalima davati dozvola za rad na način da im kao sanitarni čvor služi javni nužnik 50 metara udaljen od objekta, a od ugostitelja koji rade cijelu godinu traži se stotinu papira, dozvola, potvrda, sanitarnih uvjeta. Ne može netko s rješenjem za otvaranje pizzerije imati restoran sa jelovnicima svih vrsta jela, onaj tko dobije rješenje za brzu prehranu dobiva pravo na 15 stolova pred objektom i slično, kaže Mihić.
Sve u svemu, čini se da su u toj bučnoj noćnoj ugostiteljskoj priči nezadovoljni svi. I građani koji ne mogu spavati, i inspektori kojima se čini da se bave uzaludnim poslom, i turisti koji bi rado noćni provod, ali nemaju ga gdje naći, a u konačnici i sami ugostitelji koje ugrožavaju "mangupi" iz njihovih redova. Sasvim dovoljno razloga za hitno mijenjanje ili dopunu nedorečenih propisa i uvođenje pravila ponašanja umjesto beskonačne igre mačke i miša u kojoj se ne zna tko koga i zašto lovi.

 
Još u rubrici:
 


LIK I (NE)DJELO REPORTERI U SVETOM ROKU UOČI
OTVARANJA PLOČE KNJIŽEVNIKU I USTAŠI

SVI SMO 200 POSTO ZA
SPOMENIK BUDAKU


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2