Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 12.8.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

NICOLE KIDMAN, GLAVNA GLUMICA FILMA STEPFORDSKE SUPRUGE,
KOJI UPRAVO IGRA U DOMAĆIM KINIMA:

Puno je teže snimati komediju nego dramu

Kidmanica koja je nakon odustajanja Johna Cusacka od glavne muške uloge jedva pristala sudjelovati u filmu i to za honorar od dvadeset milijuna dolara tužila se nakon snimanja kako je to bio pravi umor te kako je mnogo teže snimati komediju nego dramu. Možda je i to razlog što su kritičari ovu SF komediju Franka Oza procijenili razočaravajućom

Piše Željana Matijević

Savršena ljubavnica, majka i domaćica. Postoji li idealna čuvarica triju kućnih kantuna? Postoji, naravno. I to na najmanje dva mjesta: jedno je muški um (ili jednoum), mašta ili fikcija, a drugo je američki gradić Stepford, u kojem žive savršene ženice (pristaje ovdje umanjenica, i te kako pristaje) iz spomenutih muških snova i maštarija. Sve odreda su lijepe, plavokose, bujne, puno ne govore, dobro kuhaju, dobro odgajaju djecu, čiste su i uredne, nasmijane i umiljate i, Glumica za sve uloge, ali ipak ne i za sve filmove - Nicole Kidmannaravno, kao takve uvijek za seks spremne!
Stepfordska maštarija o idealnim bračnim družicama, koje su prije high-tech robotice negoli družice, postvaruje se, na žalost muškaraca mnogih, tek u “Stepfordskim suprugama” (“The Stepford Wives”, 2004.), američkoj crnoj komediji/trileru redatelja Franka Oza, koji je glavnu ulogu povjerio Nicole Kidman. Ta slavna Australka, za potrebe filma brineta u crnom, svim će se silama truditi srušiti mit o umiljatim stepfordskim suprugama. Što bi na to rekao njezin bivši i neprežaljeni bračni drug Tom Cruise? Nije poznato, ali se može pretpostaviti...
Dakle, Joanna Eberhard (Nicole Kidman) misli da je predodređena za uspjeh. Najmlađa je žena koja je ikad postala predsjednicom televizijske mreže EBS, ima pažljiva muža i dvoje djece i njezin je život naizgled savršen (kakve li ironije, slično je bilo kod Nicole i Toma)... sve do dana kad se sve oko nje pretvori u katastrofu. Karijeristica Joanna je, naime, dobila otkaz, nakon što je kao producentica reality showa “Mogu ja i bolje” (“Gender Trouble”), a kojem je cilj razoriti nečiji brak - i to tako da partnere okružite boljim prilikama; po mogućnosti bilderima i modelima, tako ponizila jednoga supruga da je on nakon reality showa krenuo ravno u ubilački, osvetnički pohod. Uz otkaz, Joannu je pogodio i nervni slom, njezin savršen brak je u krizi, ne uspijeva se sjetiti u koju joj školu djeca idu - jednom riječju, postaje pravi kandidat za terapiju elektrošokovima.

Čudne stepfordske supruge

Naravno, nervni slom i totalni kaos natjeraju Joannu i supruga Waltera Kresbyja (Matthew Broderick) da preispitaju svoje prioritete, spakiraju kofere i djecu te krenu ispočetka u idiličnom gradiću - Stepfordu u Connecticutu.
No, u Stepfordu se događa nešto čudno i Joannina urođena sumnjičavost pridružuje se onoj drugih novopridošlica, među kojima su spisateljica Bobbie Markowitz (Bette Midler) te Roger Bannister (Roger Bart), arhitekt, koji u Stepfordu pokušava spasiti klimavu vezu s partnerom Jerryjem Harmonom (David Marshall Grant).
A to nešto čudno u Stepfordu zapravo su supruge: sve nalikuju Claire Wellington (Glenn Close), supruzi Mikea Wellingtona (Christopher Walken) - prelijepe su, sretne i sve su podredile brizi za svoje muškarce. Peku kolače, uređuju kuće, kose travnjake, igraju se s djecom, a njihovi ih supruzi po povratku s posla zatječu u čipkastom donjem rublju...
Joanna se, okružena zadivljujućim i toliko servilnim suprugama, počinje osjećati nelagodno. S druge strane, Walter je sretniji no ikad, a posebno je zadivljen Klubom stepfordskih muškaraca u zgradi nalik na utvrdu u središtu grada.
Walter opisuje: “Grad, kuće, sve izgleda poput sna. Onako kako bi život trebao izgledati...” Naravno, sve dok tome na put ne stane karijeristica u crnom, Joanna Eberhard... Neki muškarci bi rekli, feministica u crnom, ne pitajući se pritom, valjda u strahu, kako bi trebao izgledati savršen muškarac. Valjda nježan, pažljiv, radišan, razuman, da ne pretjeruje s nogometom, pivom... No, o tom potom...
Scenarij 93 minute “Stepfordskih supruga” djelo je Paula Rudnicka, naravno prema romanu danas 75-godišnjeg Njujorčanina Ire Levina, čija su djela često ekranizirana, najpoznatiji su naslovi zacijelo “Momci iz Brazila”, “Rosemaryna beba”, “Sliver”...
“Stepfordske supruge”, crna komedija i satira o muško-ženskim odnosima (zašto ne obrnutim redom, o žensko-muškim odnosima) remake su “Stepfordskih supruga” iz 1975. godine, ZF trilera, s Katharine Ross u ulozi Joanne (tada freelance fotografkinja), prema scenariju Williama Goldena (po knjizi Ire Levina) i u režiji Bryana Forbesa. Tadašnja verzija više je naginjala žanru horora, dok je ova iz 2004. orijentirana uglavnom na humor. Nova verzija, što ovih dana pohodi i HR kina, ocijenjena je razočaravajućom, jer je premalo zabave za dobru komediju, a isto tako kritičari prigovaraju Ozu da nije uspio uspostaviti ravnotežu između elemenata komedije i horora.
Bilo kako bilo, na svaku pokudu redatelj, koji je oduvijek naginjao komici, a ne stravi, i ostatak ekipe mogu se, među ostalim, požaliti i opravdati nizom zlosretnih okolnosti koje su pratile snimanje “Stepfordskih supruga”.
Kao prvo, sam Oz zamijenio je prvotno planiranog redatelja komične horor priče Tima Burtona, brat i sestra John i Joan Cusack, koji su trebali glumiti Waltera i Bobbie morali su odustati zbog bolesti u obitelji, te su ih zamijenili Matthew Broderick i Bette Midler, na što je Kidmanova, koja je za ulogu Joanne navodno dobila 20 miljuna dolara, pokušala odustati jer je htjela glumiti baš i jedino sa Cusackom, a ne nikako s Broderickom, te su je jedva nagovorili da ostane. Nije bilo lako s Kidmanovom, a čini se ni njoj na setu:
— “Stepfordske supruge” trebale su biti odmor, no na kraju je ispalo da je puno teže snimati komediju nego dramu. Zapravo u ovom filmu ima puno mračnih tema....
Nicole, koja je za potrebe filma pristala na preobrazbu iz plavušice u brinetu, pristala je isto tako i odgovoriti na pitanje kako izgleda savršen muškarac (a da nije Tom, dodajemo mi):
— Ja ne tražim savršenost. Dovoljno je otkriti neke karakterne crte kod partnera koje će vas privući...
I, naravno, nije propustila istaknuti svoju veliku želju:
— Da mi je jednom gledati frajera u oči. Tako bih rado nosila visoke potpetice, a da ne stršim u prostoru...
Što mislite, bi li ovako zborila da joj se lijepi Tom vrati...

 
Još u rubrici:
 


POD REFLEKTOROM SAŠE JADRIJEVIĆA TOMASA
INGRID ANTIČEVIĆ-MARINOVIĆ, POLITIČARKA

Bez mesa ne bih mogla!


JOŠ U PRILOGU REFLEKTOR

 


Prilozi:
 


Reflektor - četvrtakBurza - petakSpektar - subotaNedjeljna - nedjeljaPomet - nedjelja

 

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3