Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 12.8.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 4

FESTIVALIJE MEDITERANSKOG SPORTA NA BRAČU

Lovrečina do grla puna picigina

Cetina je Bračanima darovala misto ka stvoreno za festivalije jednoga od najzdravijih sportova - picigina, nakrcavši kvadratnu valu svetoga Lovre, Lovrečinu kod Postira, najfinijim salbunon, ka da je znala da će se za jedno par stotin iljad godin novovalni surfer Max Juričić i ekipa dositit piciginaških festivalija. Nisu bile spartanske i stroge, ka one šta se njeguju u zipci picigina, na splitskin Bačvicama, ali imalo se šta vidit, od parada do komada.
Imalo se u Lovrečini šta vidjeti, i picigina, ali i dobrih komada/Joško PONOŠPrvi su, najranije ujutro na Picigin party, u valu arivali najbliži postirski susidi, Omišani iz ekipe Mrma.
"Upalili smo pentu i došli ujutro, prije svih, donila nas Cetina. Tili smo se malo zagrijat za turnir, iako je i naša Velika sasvin dobra. Vidiš šta radi disciplina, pomeli smo svih u našoj skupini", pušu se Lešo, Prč i Čags.
"Privarilo...ukrelo...nije u redu", sa zida povrj plaže su grintali domaćini iz postirskog Plićoka. Šta in nije pravo?
"Bili smo najbolji, najlipji, najdlakaviji i najiskreniji, sve po pravilima, i popušili smo odma u prvoj", požalija nan se Mario Šantić Crni, koji svoju momčad očito nije pripremija za neobična pravila lovrečinskoga picigina. A rastumačila nan ih je šesna Postirka Kate Matulić, koja je samo za ovu feštu na dva dana ostavila svoju klapu Dišpet u Zagrebu i skupa s Gegoton Foraninon, vodila i sudila turnir.
"Ima tridesetak skupina, a nismo in strogo odredili broj, u grupi ih je od pet do deset. Piciginaje po šest skupina ujedanput, a najvažnije je pravilo da budu šta zanimljiviji. Znači da ima puno parada, to je ono kad se daleko bacaju za balunon, da su požrtvovni, da ostavljaju sportski dojam... To je bitno, a igraju i ženske, i dica, i pasi!"
Po petnaestak minuti koliko je trajao susret ekipa bacali su se i paradirali Tovari, Lepotice, Čujme, Pačice, Pegule, A tko bi drugi nego Gego Foranin vodio turnir u piciginuMaheri, Paraderi, Oštećeni, Pajeti, a i najmlađi, piciginaški juniori, Linčine i Pijančine!
Ipak, svako oštro oko s Bačvica i Firula odma će sinjat par falingi Lovrečine po pitanju piciginaškoga zanata.
"Baluni nisu pravi, malo je preduboko za picigin, i u ekipi triba bit pet ili najnajviše sedan ljudi", pogađaju u sridu finalisti Jere i Pjero iz momčadi Paradera, koja je u velikome finalu dobila svoje sumištane Postirane.
"A ne pitajte me za balune... Dogovorili smo se da će momci iz Postira ogulit desetak teniskih loptica, ali nisu. Razumijem ih, lito, puno posla. Ali na kraju dobro je ispalo i s ovim balunčićima", objašnjava kapo od fešte Max Juričić, dodajući kako prvoplasiranima pripada najslađa od svih piciginaških nagrada - slava! Lovrečina je svoga zaštitnika proslavila i misom, ali prije toga je uz intoniranje Gegove univerzalne otočne himne Broč je nami mila majka, Broč je naša Jamajka, u njoj odigrana najveća partija picigina u povijesti, s pravom svih da tuču u balun!
Na postirskoj rivi je u čast picigina navečer održan koncert Gega i Picigin benda. Kako je bilo? Jamajka!

Damir ŠARAC
   

Spašeno novorođenče koje je živo plutalo na vodi

Dvojica mještana naselja Rogolji kod Bosanske Gradiške pronašla su u ponedjeljak ujutro u napuštenoj šljunčari živo novorođenče koje je plutalo po površini vode, objavile su banjalučke "Nezavisne novine". Novorođenče su spasili Dušan Cicvara i Luka Popović, sakupljači sekundarnih sirovina. Djevojčica, za koju je ustanovljeno da je rođena dva dana prije te da joj ni pupkovina nije uklonjena, smještena je na Odjel intenzivne njege Klinike za pedijatriju u Banjoj Luci. Prema liječničkom iskazu, zdravstveno stanje novorođenčeta (koje je osoblje u međuvremenu prozvalo Anđela) je stabilno, no zbog toga što je bila u nečistoj vodi, liječnici ne isključuju mogućnost infekcija odnosno komplikacija.
S obzirom na stanje u kojem se dijete nalazilo, moguće je zaključiti da je napušteno odmah nakon porođaja, ustvrdio je liječnik Stojislav Konjević. On je dodao da dojenče, koje je bilo umotano u dvije polivinilske vrećice između kojih se nalazio ručnik sigurno ne bi moglo još dugo plutati na vodi. Odjel kriminalističke policije u Bosanskoj Gradiški od ponedjeljka intenzivno traga za nepoznatom osobom koja je osumnjičena za pokušaj čedomorstva. (H)

 
Još u rubrici:
 


PET TISUĆA LJUDI FEŠTALO NA CJELONOĆNOJ ZABAVI
ODRŽANOJ NA STADIONU BATARIJA

Stavros i vatromet užgali Trogir


GLAZBENA POSLASTICA U KLUBU VENERANDA
Apsolutna ljubav Dade Topića i Hvara


EMINA ARAPOVIĆ U REŽIJI ŽARE BATINOVIĆA
Moto spot kaštelanske rokerice


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/4