Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 12.8.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

KONCERT - TENOR TOMISLAV MUŽEK I GOSTI NA 50. SPLITSKOM LJETU

Sve zamke Peristila

Ne pamtimo toliko mnoštvo na Peristilu. Lijepo ozračje poticajno umjetničkom događaju darovalo je osobitu draž bogatoj večeri, a njezinom zvijezdom nazvali bismo Valentinu Fijačko, no može li revijalni program biti jezgra umjetničkoga sadržaja u kojoj se mora prepoznati imperativ Splitskoga ljeta

Drevni i čudesni Peristil, scenski prostor jedinstvene ljepote, ali i tajnovitosti, nije uvijek primjeren koncertnim izvedbama. Pribjegava mu se zbog atraktivnosti i želje za trajnim tragom velikoga događaja, ali često nam ne daruje željeni učinak. Dosadašnji koncerti na Peristilu to u pravilu potvrđuju. Uz to, ovoga ljeta potresen neočekivanim avanturama, drevni trg zaslužuje svoj mir i opću brigu svih građana Splita, osobito odgovornih za njegovo očuvanje.
Koncert Tomislava Mužeka i njegovih gostiju pokazao je da pjevači na otvorenom prostoru koji vrvi zamkama vrlo različito dišu. Naš ugledni i u inozemstvu već proslavljeni tenor Tomislav Mužek, pjevač prekrasne boje glasa i rijetke vokalne suptilnosti, nije peristilski glas. Osjetilo se to osobito u duetima s moćnim baritonom Titom Youom, gostom iz Koreje, a u potpuno nepotrebnom dodatku O sole mio došlo je do puknuća glasa.
Valentina Fijačko i Tomislav Mužek/Jadran BABIĆKoncert troje vrsnih opernih pjevača prepunio je Peristil. Ne pamtimo toliko mnoštvo ljubitelja glazbe na tom povijesnome mjestu. Lijepo ozračje poticajno umjetničkom događaju darovalo je osobitu draž bogatoj večeri. Njezinom zvijezdom nazvali bismo Valentinu Fijačko čiji je lirski sopran u anđeoskim pianima oduzimao dah. Glas divne sonornosti i zanosne snage, impresivan i ujednačen, ostvario je vrhunac u Pjesmi mjesecu iz Dvorakove Rusalke.
Vratimo se Mužeku. U pitanju je duboko emotivan pjevač čija sugestivnost interpretacije uranja u srce. Potresno lijepo ozvučena arija E la solita storia del pastore (Cilea: Arležanka) ostavila je dubok trag u slušatelju.
Tito You Figarovom je cavatinom (Rossini: Seviljski brijač) uzbudio Peristil, a najviši vokalni izričaj darovao je sjajnom i duboko proživljenom arijom Rodrigove smrti (Verdi: Don Carlos).
Simfonijski orkestar HNK vrlo je dobro ispunio osjetljiv zadatak. Prepoznalo se, u ovim projektima, dragocjeno iskustvo dirigenta Ive Lipanovića. Njegov je temperament osobito progovorio u uvodu prvoga i drugog dijela koncerta (Bizet: dva stavka iz Arležanke, Verdi: Moć sudbine, uvertira).
Večer ispunjena lijepom glazbom imala je draž i u duetima raspoloženih pjevača. O istinskom oduševljenju slušatelja svjedoče prave ovacije koje su pratile gotovo svaku točku.
Koncert o kojem se puno pohvalnoga može reći, nipošto ne smijemo nazvati središnjim događajem glazbenoga programa jubilarnog Ljeta. Uz nesporne vrijednosti pjevača i angažiran orkestar, riječ je ipak o revijalnom koncertu koji je uvijek snažan i siguran mamac najširem krugu slušatelja, ali ne i jezgra umjetničkoga sadržaja u kojoj se mora prepoznati imperativ Splitskoga ljeta.

piše Tatjana ALAJBEG

 

GLUMICA VLASTA KNEZOVIĆ IZLAŽE U MAKARSKOJ GALERIJI GOJAK

Slike voda

MAKARSKA - U makarskoj galeriji Gojak priređena je izložba slika glumice Vlaste Knezović koju publika sve češće upoznaje i prepoznaje kao slikaricu. Predstavljajući se prvi put Makarskoj, Vlasta Knezović je odabrala 20 ulja te po Vlasta Knezović uz slike izložene u makarskoj galeiji/Krešimir ŽANETIĆsedam pastela i akvarela. Među njima se našao i akvarelski autoportret, vrlo dobro ocijenjen u stručnim krugovima na izložbi u Križevcima.
Premda se ogleda u različitim tehnikama, slikarica je zaokupljena prirodom, pa i izložba nosi naslov Put prema božanskom. Posebno se okušava u oslikavanju voda, velikog mora u modro-plavom tonalitetu, te kopnenih u širokoj paleti boja.
Predstavljajući autoricu, kustosica i ravnateljica galerije Gojak Ivana Kokić pored stručnog dijela naglasila je humanitarni rad umjetnice Vlaste Knezović koja je do sada imala 20 samostalnih izložbi i sudjelovala na 30 skupnih. Izložba će biti otvorena do 17. kolovoza.

A. DRAGIČEVIĆ
 
Još u rubrici:
 


NA PREPUNOM BRODU SPLIT PRVI, U NAZOČNOSTI PREDSJEDNIKA MESIĆA
Predstavljena Ivaniševićeva biografija
Miljenka Smoje


STAROGROJSKI FESTIVAL KNJIŽEVNOSTI
FARO(pi)S kao zamjena FAK-u


KONCERT - LUCIANA BATINIĆA I ALISE ZINOVJEVE
Izuzetan događaj


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4