Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 12.8.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 2

POTPISAN UGOVOR O REFINANCIRANJU TRGOVAČKOG CENTRA
"DALMARE" U ŠIBENIKU

Leasing oslobodio 16 milijuna eura

U fazi dovršenja ovog megacentra, s 19 tisuća metara četvornih jednog od najvećih u Dalmaciji, u kojem su smješteni Konzum, Merkur, Magma i niz drugih manjih trgovina, Zagreb-montaža ga je nominirala Locatu za refinanciranje po modelu "sale and lease back" na rok od 14 godina

ŠIBENIK - Tomo Bolotin, predsjednik Uprave Locat Leasing Croatia potpisao je, u utorak, s čelnim ljudima Zagreb-montaže (ZM), Vladom Čovićem, predsjednikom NO-a, i Željkom Dražićem, predsjednikom Uprave ZM-a, ugovor o refinanciranju trgovačkog centra Dalmare na Ražinama, vrijednog l6 milijuna eura. U fazi dovršenja ovog megacentra, s 19 tisuća metara četvornih jednog od najvećih u Dalmaciji, u kojem su smješteni Konzum, Merkur, Magma i niz drugih manjih trgovina, Zagreb-montaža ga je nominirala Locatu za refinanciranje po modelu "sale and lease back", na rok od l4 godina.
Čelnici Zagrebmontaže, Lokat Leasinga i Zagrebačke banke ispred centra Dalmare/Nikša STIPANIČEVZa Hrvatsku, u kojoj je dosad bilo uobičajeno kupovati (samo) automobile na leasing, ovo je poprilično novi način (re)financiranja izgradnje velikih trgovačkih i poslovnih objekata. Locat je najveća talijanska leasing kompanija i jedna od najvećih u Europi, a na hrvatskom tržištu nastupa zajedno sa Zagrebačkom bankom s kojom dijeli pripadnost istoj grupaciji - UniCredito Italiano.
Tomo Bolotin, javnosti poznat i kao bivši prvi čovjek Splitske banke, mišljenja je kako će tržište i poduzetnici vrlo brzo uvidjeti sve prednosti koje im pruža ovakav način financiranja nekretnina. "Dugoročnim refinanciranjem preko leasinga omogućava se investitoru supstituiranje kratkoročnih obveza i istodobno oslobađanje vlastita kapitala", kazao je Bolotin, dok su čelnici ZM-a s oslobođenim kapitalom od l6 milijuna eura neslužbeno već najavili financiranje novih projekata grupe koja u ovom trenutku u raznim djelatnostima ima oko 1300 zaposlenih.
Bolotin je također uvjeren kako je pred šibenskom regijom investicijski uzlet, koji bi, s obzirom na zatečeno stanje, mogao biti najveći u srednjoj Dalmaciji. U takvoj perspektivi i Lokat leasing Croatia vidi svoju šansu, tim prije što leasing nekretnina u matičnoj kući čini oko 50 posto ukupnog prometa. Preduvjeti koje nekretnine trebaju ispunjavati su njezina tržišna vrijednost i dugoročna isplativost projekta. U slučaju Dalmarea referencama su pridonijeli i prvoklasni najmoprimci, pa je i to vjerojatno bio razlog što je cijela "papirologija" do potpisa ugovora trajala tek tri mjeseca, što je za hrvatske prilike prilično kratko. Tea Martinčić, članica Uprave Zagrebačke banke, u tom je smislu najavila kako je ovo tek prvi u nizu zajedničkih projekata ZABA-e, kao vodeće banke na tržištu, i Locata u financiranju investicijskih projekata domaćih poduzetnika.

Zdravko PILIĆ
 
Još u rubrici:
 


UMIRUJUĆI SIGNALI IZ FED-A POTAKNULI KUPOVINU AMERIČKIH DIONICA
Optimizam ulagača


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2